Με τροπολογία που πήγαν να περάσουν στα μουλωχτά: Χαρίζουν τις άδειες στους καναλάρχες




Χάρισμα κάνουν στους καναλάρχες τις τηλεοπτικές άδειες ο «πολύς» Νίκος Παππάς και η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και για να μη δυσκολευτούν να κινήσουν τα «μαγαζιά» τους, τους δίνουν από πάνω και μπόνους, για να 'χουν κεφάλαιο κίνησης, βρε αδερφέ. Αυτό γίνεται με τη μείωση του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις από 20% σε 5%, γιατί είναι «φόρος βαρύς και υπέρμετρος», όπως -«με γεμάτο το στόμα»- είπε ο  Παππάς στη Βουλή.

Πότε ακριβώς διαπίστωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι μεγάλα τα φορολογικά βάρη και δεν είναι καλό να έχουμε ρυθμίσεις οι οποίες βεβαιώνουν ότι κατ’ ανάγκη οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπαίνουν μέσα», όπως είπε ο Παππάς; Μετά τα τελευταία παρασκηνιακά παζάρια με τους καναλάρχες, προφανώς. Γιατί μέχρι πρότινος καμάρωνε ότι χτύπησε τη διαπλοκή, υποχρεώνοντας τους καναλάρχες να πληρώσουν αυτόν τον φόρο, που μέχρι το 2015 έπαιρνε συνεχείς αναβολές. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Το 2010, προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι του πρώτου Μνημόνιου με τα σκληρά αντεργατικά μέτρα, θεσπίστηκε και ένας φόρος 20% επί των ονομαστικών τιμών των τηλεοπτικών διαφημίσεων (άρθρο 12 Ν. 3845/2010). Δεν ήταν κάποια καινοφανής διάταξη στην ελληνική νομοθεσία. Το 1983 (άρθρο 15 Ν. 1326, ΦΕΚ Α 19/4.2.1983), είχε καθιερωθεί φόρος 30% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Δε γνωρίζουμε αν αυτή η διάταξη εφαρμόστηκε στην πράξη, όμως στις 27 Δεκέμβρη του 2005 δημοσιεύτηκε ο νόμος 3427, με τον οποίο θεσπίστηκε η μείωση του συγκεκριμένου φόρου από 30% σε 10%, με πρόβλεψη για μείωση στο 5% από 1.11.2006 και για μηδενισμό από 1.11.2007.

Επομένως, η ρύθμιση του 2010 τυπικά ήταν επαναφορά παλαιότερης ρύθμισης. Μόνο τυπικά, όμως, γιατί η εφαρμογή της ρύθμισης αναβαλλόταν διαρκώς με άλλες διατάξεις, που ψηφίζονταν χωρίς να γίνει κανένας ντόρος (όλοι έγλειφαν τους καναλάρχες). Ετσι φτάσαμε στον Δεκέμβρη του 2013, που με απόφαση του τότε γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (νυν ανεξάρτητου βουλευτή), Θεοχάρη Θεοχάρη, προβλέφτηκε ότι το 2014 οι καναλάρχες θ' αρχίσουν να πληρώνουν τον φόρο (σε μηνιαία βάση, με καταβολή στις 20 του επόμενου μήνα).

Ομως, με νεότερες αποφάσεις αναβλήθηκε και πάλι η καταβολή του φόρου, μέχρι που φτάσαμε στον Γενάρη του 2015, όταν η διάδοχος του Θεοχάρη, Αικατερίνη Σαββαΐδου, εξέδωσε νέα απόφαση που προέβλεπε ότι ο φόρος του 2015 θα καταβαλλόταν, αλλά σε ετήσια (και όχι μηνιαία) βάση,  μέχρι τις 20 Γενάρη του 2016.
 

Μπαταχτσήδες


Μ' αυτές τις σκόπιμες συνεχείς αναβολές στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, το ελληνικό δημόσιο -σε μια περίοδο που χαράτσωνε άγρια τον ελληνικό λαό- έχασε από τη μη πληρωμή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ, όπως θα δούμε παρακάτω!

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σωτήριον έτος 2015, με την… ιστορική αλλαγή κυβέρνησης. Κι ενώ θα περίμενε κανείς -βάσει των διακηρύξεών της- η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων να «ταράξει στη νομιμότητα» τους καναλάρχες, αυτή άφησε να περάσει ένα ολόκληρο εξάμηνο χωρίς να τροποποιήσει την προκλητική απόφαση της Σαββαΐδου. Μόλις στις 12 Αυγούστου του 2015, δυο μέρες πριν την… πανηγυρική ψήφιση του τρίτου Μνημόνιου, η Σαββαΐδου, που παρέμενε ακόμα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, τροποποίησε την προηγούμενη δική της απόφαση. Η νέα απόφαση δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου του 2015 και προέβλεπε ότι ο φόρος του πρώτου τετράμηνου (Γενάρης-Απρίλης 2015) έπρεπε να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, ο φόρος του δεύτερου τετράμηνου (Μάης-Αύγουστος 2015) έπρεπε να καταβληθεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη, ενώ ο φόρος από τον Σεπτέμβρη του 2015 και μετά θα έπρεπε να καταβάλλεται κανονικά σε μηνιαία βάση, στις 20  του επόμενου μήνα.

Καταβλήθηκε ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων για το 2015; Στο ερώτημα έδωσε απάντηση δύο φορές στη Βουλή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Στις 29 Γενάρη του 2016, απαντώτας σε αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον συγκεκριμένο φόρο, πέρασε στην επίθεση, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη συνεχή αναστολή εφαρμογής του νόμου. Κατά τα άλλα, είπε: «Το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έχουν βεβαιωθεί 39,3 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εισπραχθεί 19,228 εκατομμύρια ευρώ». Σύμφωνα με την απάντηση του Αλεξιάδη, τα κανάλια χρωστούσαν ήδη στις 29 Γενάρη του 2016 στο δημόσιο 20,072 εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή, δεν είχαν πληρώσει ούτε τα μισά απ’ αυτά που χρωστούσαν. Στις 5 Φλεβάρη του 2016, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένου, επανέλαβε τα ίδια ακριβώς στοιχεία. Δεν παρέλειψε να ασκήσει και πάλι κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις που ανέστειλαν την εφαρμογή της διάταξης, έκανε όμως γαργάρα το γεγονός ότι η κυβέρνησή του εισέπραξε λιγότερο από το 50% του βεβαιωμένου φόρου.

Δηλαδή, οι καναλάρχες δεν πλήρωσαν φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων από το 2010 μέχρι το 2014, ενώ το 2015 πλήρωσαν μόνο τα μισά από αυτά που βεβαιώθηκαν! Και βέβαια, οι Τσιπροκαμμένοι, που τάραξαν τον κοσμάκη στα χαράτσια, που μείωσαν ακόμα και το αφορολόγητο για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και συμφώνησαν με την τρόικα να το μειώσουν πολύ περισσότερο, αποδείχτηκαν… λαρτζ έναντι των διαπλεκόμενων καναλαρχών, με τους οποίους υποτίθεται ότι βρίσκονταν σε αγώνα ζωής και θανάτου. Δεν απαίτησαν ποτέ -όπως θα ανέμενε κάποιος που τους θεωρούσε κοινωνικά ευαίσθητους- να πληρώσουν οι καναλάρχες τον φόρο που τους αναλογούσε για την περίοδο από τον Ιούνη του 2010 μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2014! Περασμένα, ξεχασμένα…

Τι φόρο εισέπραξε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από το 2015 μέχρι σήμερα; Δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο που να μας λέει πόσος είναι ο φόρος που βεβαιώθηκε, τι ποσά καταβλήθηκαν και τι χρωστούν οι καναλάρχες. Εχουμε μόνο τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Αλεξιάδης τον Γενάρη-Φλεβάρη του 2016 και αφορούσαν το 2015.  Με το θράσος που τον διακρίνει, ο Παππάς είπε στη Βουλή: «Δεν θα διαφωνήσω λοιπόν με τον ισχυρισμό ότι είναι βαρύς ο φόρος, αλλά με την πάρα πολύ σοβαρή σημείωση ότι ψηφίστηκε το 2010, δεν καταλογίστηκε και δεν εισπράχθηκε ποτέ μέχρι το 2015, διότι και αυτός αναβαλλόταν κάθε 31η Δεκεμβρίου για την επόμενη χρονιά και ξεκίνησε να εισπράττεται –ω του θαύματος!- από το 2015 και μετά, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράξει 90 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ποτέ δεν θα είχαν εισπραχθεί».

Εισπράχτηκαν πράγματι 90 εκατ. ευρώ; 'Η απλώς βεβαιώθηκαν 90 εκατ. ευρώ; Κρίνοντας από τα απολογιστικά στοιχεία του 2015, που κατέθεσε το 2016 ο Αλεξιάδης, λογικά βεβαιώθηκε ποσό άνω των 90 εκατ. ευρώ και εξίσου λογικά πρέπει να εισπράχτηκαν το πολύ τα μισά. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι καναλάρχες το 2016 βρίσκονταν σε άγρια κόντρα με την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, που απειλούσε να τους πάρει τις άδειες, μέχρι που κατάφεραν να ακυρώσουν στο ΣτΕ τον νόμο Παππά, θα οδηγηθούμε στη σκέψη ότι το 2016 δεν πλήρωσαν δεκάρα (ποιος πληρώνει φόρο για μια επιχείρηση που θα κλείσει;). Εκτός αν οι καναλάρχες μέχρι το 2015 ήταν μπαταχτσήδες, αλλά από το 2016 και μετά έγιναν… συνεπείς φορολογούμενοι.

Αν ήταν έτσι, τότε η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην οποία έχουμε απευθυνθεί με αίτησή μας από τις 22 του περασμένου Σεπτέμβρη (ΑΠ ΑΑΔΕ/1140077/22.9.2017), ζητώντας να μας δώσει στοιχεία για τον φόρο που βεβαιώθηκε από το 2015 μέχρι τώρα, γι' αυτόν που καταβλήθηκε και γι' αυτόν που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος, θα μας είχε απαντήσει. Ομως, ενώ μέχρι την περασμένη βδομάδα μας διαβεβαίωναν ότι θα μας δώσουν τα στοιχεία, αλλά καθυστερούν λόγω… φόρτου εργασίας, την περασμένη Πέμπτη, όταν επικοινωνήσαμε μαζί τους για να συμπληρώσουμε αυτό το ρεπορτάζ, αρμόδια τμηματάρχης μάς απάντησε ότι δε θα μας δώσουν τα στοιχεία. Κάποια στιγμή θα πάρουμε και γραπτά την απάντησή τους και θα μπορέσουμε να τη σχολιάσουμε, όμως είναι προφανές ότι από την κωλυσιεργία έφτασαν στην άρνηση με εντολή «άνωθεν», γιατί δε θέλουν να μαθευτεί, ειδικά τώρα που τους έκαναν το «δωράκι», ότι  οι καναλάρχες δεν έχουν πληρώσει το φόρο που έχει βεβαιωθεί.
 

Και… μπόνους!


Σύμφωνα με τον Παππά, από το 2015 βεβαιώθηκαν 90 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει γύρω στα 33 εκατ. το χρόνο, ποσό που δεν είναι μακριά από τα 39,3 εκατ. που επισήμως είχαν βεβαιωθεί το 2015. Το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για αληθινό νούμερο, αλλά για ένα νούμερο που πέταξε ο Παππάς για να εντυπωσιάσει. Οπως θα δούμε, ο Παππάς δε δίστασε να κάνει αισχρή λαθροχειρία με τους αριθμούς.

Διαβάζει κανείς την Εκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία Παππά (η οποία έχει ήδη ψηφιστεί), και βλέπει ότι υποβιβάζει την ετήσια απώλεια κρατικών εσόδων σε 20 εκατ. ευρώ (το 2018 θα είναι 15 εκατ., γιατί ο μειωμένος φόρος θα ισχύσει από 1η Απρίλη)! Ο ίδιος ο Παππάς, στην ομιλία του, επιχείρησε μια ακόμα λαθροχειρία, λέγοντας: «Οι πανελλαδικοί σταθμοί, τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας θα καταβάλουν 24,5 εκατομμύρια κατ’ έτος για το τίμημα των αδειών και η ελάφρυνση από τον φόρο διαφήμισης, κατά την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι 15 εκατομμύρια». Η πρόθεσή του ήταν να δείξει ότι το κράτος και πάλι θα βγάλει ένα σεβαστό ετήσιο ποσό από τις άδειες των καναλιών. Πετάχτηκε, όμως, ο εισηγητής του Περισσού, Αθ. Βαρδαλής, και του είπε: «Είναι 20 εκατομμύρια». Σα να μην έτρεξε τίποτα, ο πολιτικός απατεώνας αναδιπλώθηκε: «Είναι 20 εκατομμύρια. Για το 2018, το οποίο είναι το κρίσιμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ακριβώς επειδή ισχύει από την 1η Απρίλη, είναι 15 εκατομμύρια. Είναι 20 εκατομμύρια μετά»!

Φυσικά, οι του Περισσού είναι τεμπέληδες και αρπακολλατζήδες. Αντί να ετοιμαστούν για τη συζήτηση, ζητώντας τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (σε βουλευτές δε θα μπορούσαν να τα αρνηθούν, γιατί θα τα ζητούσαν στη συνέχεια με την κοινοβουλευτική διαδικασία), έχαψαν τα 20 εκατ. που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έγραψαν στην Εκθεση του ΓΛΚ. Φυσικά, η τεμπελιά τους δε συγκρίνεται με την απατεωνιά των Τσιπροκαμμένων και ειδικά του Παππά.

Ας κάνουμε έναν ενδεικτικό ισολογισμό, παίρνοντας σαν βάση τα 39,3 εκατ. φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, που βεβαιώθηκε το 2015 (οι επόμενες χρονιές είναι τηλεοπτικά καλύτερες, άρα ο φόρος λογικά είναι μεγαλύτερος).

• Οι καναλάρχες θα πληρώσουν για τις άδειες, σε ορίζοντα δεκαετίας, 245 εκατ. ευρώ (7 άδειες με 35 εκατ. η καθεμιά). Δηλαδή, 24,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

• Τα 3/4 του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, που τους χαρίζει η τροπολογία Παππά-Τσακαλώτου (μείωση από 20% σε 5%), υπολογιζόμενα με βάση το 2015 (βεβαιωμένος φόρος 39,3 εκατ. ευρώ) μας κάνουν 29,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, θα πληρώνουν την ετήσια δόση για την άδεια και θα έχουν και μπόνους 5 εκατ. ευρώ!

Ο Παππάς πήγε να βάλει στην εξίσωση και το 2% επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ. Εκτός του ότι οι εκδότες και καναλάρχες απειλούν να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, το βέβαιο είναι ότι ειδικά οι καναλάρχες, με το μπόνους που τους δίνει ο Παππάς, θα πληρώνουν και το 2% και θα έχουν και περίσσευμα!
 

Σκάνδαλο


Πρόκειται σαφέστατα για μέγα σκάνδαλο. Η κυβέρνηση του ΓΑΠ έβαλε -καθαρά υποκριτικά- έναν φόρο, για να δείξει ότι τάχα φορολογεί και τους πλούσιους, η ίδια κυβέρνηση -και αυτές που ακολούθησαν- ανέβαλε συνεχώς την εφαρμογή του φόρου και τώρα οι Τσιπροκαμμένοι -αφού προηγουμένως δεν έκαναν τίποτα για να υποχρεώσουν τους καναλάρχες να πληρώνουν τον φόρο που βεβαιωνόταν κάθε χρόνο, έστω μετά το 2015- έρχονται να μειώσουν τον φόρο σ' ένα γελοίο 5%, συμψηφίζοντάς τον με τα λεφτά που οι καναλάρχες θα πρέπει να πληρώσουν για να πάρουν άδειες!

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτή που υποτίθεται ότι θα χτυπούσε τη διαπλοκή, χαρίζει τις άδειες στους καναλάρχες και τους δίνει και μπόνους «για τα πρώτα έξοδα». Κι αυτό, την ίδια στιγμή που έχει προνομοθετήσει νέο πετσόκομμα του αφορολόγητου, που θα χαρατσώσει μισθωτούς και συνταξιούχους, εισπράττοντας φόρο ακόμα και από ανθρώπους που βγάζουν λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα!

Στο σκάνδαλο αυτό συμμετείχαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα (πλην Περισσού). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την πρώτη μέρα της διήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής παρέλασαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της ΔΗΣΥ χωρίς να πουν λέξη γι' αυτή την τροπολογία. Μόνο όταν έκανε εκτενή αναφορά ο εισηγητής του Περισσού, αναγκάστηκε να πάρει τον λόγο ο Παππάς και να πει -μεταξύ πολλών ανεκδιήγητων- και αυτά που παραθέσαμε παραπάνω. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Μπουμπούκος, όταν πήρε χαμπάρι τι γίνεται, επιδόθηκε σ' έναν αυτοσχεδιασμό πολιτικής σπέκουλας, που είναι και το φόρτε του. Ξεκίνησε φωνάζοντας στους συριζαίους «Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριταί!». Στη συνέχεια, χωρίς να υποστηρίξει τον φόρο (το αντίθετο), θύμισε στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι κατήγγειλαν τους πασοκονεοδημοκράτες ως όργανα των καναλαρχών και διαπλεκόμενους και κατέληξε: «Τώρα εσείς δεν είστε διαπλεκόμενοι; Δηλαδή, τώρα για ποιον νομοθετείτε ακριβώς; Τώρα εσείς δεν είστε διαπλεκόμενοι! Εσείς είστε καλοί άνθρωποι τώρα! Τώρα εσείς το κάνετε για την ψυχή της μάνας σας, είστε καλά παιδιά εσείς, εμείς ήμασταν διαπλεκόμενοι! Εγώ το μόνο που σας λέω είναι: καλώς βγάζετε τον φόρο, ο οποίος δεν έπρεπε να μπει, αλλά να ξέρει ο ελληνικός λαός πόσο ψεύτες και υποκριτές είστε και σε αυτό το θέμα!».

Στο επιτελείο του Κούλη δεν άρεσε το «καλώς βγάζετε τον φόρο», γι' αυτό την επομένη επιστράτευσε την Αννα-Μισέλ για να πει ότι «έρχεται ο κύριος υπουργός και κάνει δώρο στους καναλάρχες», με τους οποίους τα βρήκε, να πει ότι η ΝΔ θα ήθελε ο συγκεκριμένος φόρος να γίνει 0% (!) και να ανακοινώσει ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «παρών»! Ετσι, αναγκάστηκαν και η ΔΗΣΥ με το Ποτάμι να ψηφίσουν «παρών», ενώ ο Λεβέντης ψήφισε «ναι». Οι καναλάρχες θριάμβευσαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο