Νέα αντιασφαλιστική Πανευρωπαϊκή επίθεση

Όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται νέος γύρος επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, σε επόμενο χρονικό διάστημα. Το καταδεικνύουν ξεκάθαρα οι όλο και συχνότερες τελευταία παρεμβάσεις από πλευράς του ΣΕΒ, της κυβέρνησης, ασφαλιστικών εταιρειών, και της ΝΔ ως επίδοξη επόμενη κυβέρνηση, όπου συστηματικά, μέσα από δηλώσεις, αναλύσεις κλπ, μεθοδεύουν το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ο ΣΕΒ, την ίδια στιγμή που ζητά ασφαλιστικό χωρίς «καμιά κρατική χρηματοδότηση», όπως και επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μιλά για την ανάγκη προσωπικής αποταμίευσης ως συμπλήρωμα της δημόσιας σύνταξης που θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ βάζει και ζήτημα για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης όπως και για την «ενεργό γήρανση», δηλαδή την «απασχόληση των ηλικιωμένων».
Παράλληλα, η ΕΕ προωθεί το λεγόμενο «Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν», ένα πανευρωπαϊκό αντιασφαλιστικό σχέδιο το οποίο υπηρετεί ξεκάθαρα τη στόχευση για μετατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζομένου, απαλλάσσοντας εργοδότες και κράτος από το «βάρος» της.
Ωστόσο, όπως τα στοιχεία δείχνουν, οι εργαζόμενοι ακόμη αντιστέκονται σε αυτή τη δραματική εξέλιξη. Για τον λόγο αυτό, και προς μεγάλη απογοήτευση της Κομισιόν, «μόνο το 27%» των Ευρωπαίων ηλικίας 25-59 ετών έχουν εγγραφεί σε «ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν», και αυτό σε «λίγες χώρες της ΕΕ.» Ειδικά στην Ελλάδα, πάνω από το 90% των συντάξεων δίνεται από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, γεγονός για το οποίο οι δανειστές αναμένεται να ασκήσουν ιδιαίτερη πίεση. Και είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα συνεχιστεί η μεθόδευση ώστε να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους τελικά να καταφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση. Σε αυτή οδηγούν η διαρκής υποβάθμιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και η κάθε τόσο επιπλέον περικοπή των συντάξεων. Θα εξαναγκαστούν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση, παρόλο που δε θα είναι καθόλου βέβαιη η απόδοση του όποιου ιδιωτικού ασφαλιστικού προγράμματος, κάτι που και οι ίδιοι παραδέχονται.
Συγκεκριμένα, όργανο της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), παρότι εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία της με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, γνωμοδότησε ωστόσο ότι «αναγνωρίζει ότι τα συνταξιοδοτικά προϊόντα ενέχουν κάποιο κίνδυνο λόγω του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα τους...», επικαλούμενη σχετικό δελτίο της «Better Finance» (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επενδυτών και Χρηστών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών) στις 9/10/2017, όπου αναφερόταν πως «τα μακροπρόθεσμα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα δεν είναι ικανά να προσφέρουν επαρκές αντισταθμιστικό εισόδημα, διότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις τους μπορεί να είναι ανεπαρκείς, ενίοτε, μάλιστα, και αρνητικές μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού»....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο