Διαρκές το σκάνδαλο του γάλακτος
Οι αποκαλύψεις μας ενόχλησαν και στρίμωξαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αποτέλεσμα, μετά από δώδεκα μέρες, στις 4 Απρίλη, ο Β. Αποστόλου να σπεύσει να εκδώσει απόφαση για την αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και για το Ελληνικό Σήμα που βάζουν οι γαλακτοβιομηχανίες στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 14 Απρίλη και στη Διαύγεια στις 18 Απρίλη.
Υποτίθεται ότι η απόφαση Αποστόλου εκδόθηκε για να την εφαρμόσουν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) και ο ΕΦΕΤ. Ειδικά την απόφαση για το Ελληνικό Σήμα τη δίνει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε στις 28 Μάη του 2014. Σύμφωνα με αυτή την ΚΥΑ το νωπό γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να προέρχεται από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα. Επίσης, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει «να εδρεύουν στην Ελλάδα».
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έδωσε το δικαίωμα σε πολλές γαλακτοβιομηχανίες να βάζουν το Ελληνικό Σήμα σε όλες τις ποσότητες παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που πωλούν στην αγορά, μολονότι γνωρίζει ότι αυτές οι γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα όλων των τύπων και ότι στις εγκαταστάσεις τους οι δεξαμενές είναι κοινές (όχι ξεχωριστές) για το ντόπιο νωπό γάλα, το εισαγόμενο νωπό και το συμπυκνωμένο γάλα.
Καμία απ’ αυτές τις γαλακτοβιομηχανίες δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να βάζει στο παστεριωμένο γάλα και στα γαλακτοκομικά της προϊόντα το Ελληνικό Σήμα κι αυτό το γνώριζαν καλά και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Β. Αποστόλου γνώριζε τα πάντα για το Ελληνικό Σήμα απ’ όταν ανέλαβε τον υπουργικό θώκο, αλλά άφησε να συντελείται αυτό το σκάνδαλο από τον Γενάρη του 2015. Τι όφειλε να κάνει; Να εκδώσει απόφαση, με την οποία θα υποχρέωνε τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να πάρει απ’ όλες τις γαλακτοβιομηχανίες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το Ελληνικό Σήμα και να στείλει φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Τι αποφάσισε, με καθυστέρηση τριών χρόνων, για το Ελληνικό Σήμα ο Β. Αποστόλου; Τίποτα απ’ αυτά που αναφέραμε. Απλά, περιορίστηκε να επαναλάβει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να γίνεται χρήση του Ελληνικού Σήματος στο παστεριωμένο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μιλάμε για κανονικό δούλεμα. Αφησε τα πράγματα να κινούνται στις γαλακτοβιομηχανίες όπως μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει καμία νύξη για απαγόρευση της χρήσης του Ελληνικού Σήματος και την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των διοικήσεων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Με το άρθρο 5 του νόμου 4492/2017, καθώς και με τις διατάξεις της ΚΥΑ, δεν επιτρέπεται στις συσκευασίες του γάλακτος -όλων των τύπων- καθώς και στις συσκευασίες όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων η αναγραφή της χώρας αρμέγματος του νωπού γάλακτος. Ετσι, από τις 19 Απρίλη του 2018 δε θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος. Αυτό το υπογραμμίζουμε για να σταματήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δημαγωγεί.
Με την απόφασή του ο Β. Αποστόλου δεν περιορίστηκε μόνο στην επανάληψη των διατάξεων του νόμου 4492/2017. Προκειμένου να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι επιτρέπεται η αναγραφή των χωρών αρμέγματος, πρόσθεσε στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 της απόφασής του το εξής πρώτο εδάφιο: «Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, οι χώρες αρμέγματος, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4492/2017 (Α’156), αναφέρονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης».
Αυτό δεν προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του νόμου 4492/2017, γιατί απλά -όπως είδαμε- απαγορεύεται από τον Κανονισμό 1169 του 2011 η αναγραφή της χώρας αρμέγματος του γάλακτος, ενώ η παράγραφος 1 του άρθρου 5 ασχολείται μόνο με ορισμούς για τη χώρα αρμέγματος, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας.
Οπως αναφέραμε, ο Β. Αποστόλου γνωρίζει ότι στις γαλακτοβιομηχανίες είναι κοινή η δεξαμενή για νωπό εισαγόμενο και ντόπιο και για συμπυκνωμένο γάλα (αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο). Ετσι, στις συσκευασίες παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δε θα μπορεί να αναγράφεται ως χώρα προέλευσης η Ελλάδα. Θα αναγράφεται είτε «ΕΕ», είτε «εκτός ΕΕ».
Για όλα αυτά η απόφαση Αποστόλου δε λέει κουβέντα, αλλά περιορίζεται στην αναφορά των διατάξεων του νόμου. Προφανώς, θέλει να παραμείνει ως έχει η κατάσταση στον γαλακτοκομικό τομέα. Να επιτρέπεται στις γαλακτοβιομηχανίες να βαφτίζουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και να στύβουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους, πλήττοντας και τους ίδιους και την ελληνική κτηνοτροφία.
Σχόλια