Κίνηση ματ στη σαουδαραβική αλαζονεία


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση του περασμένου Σαββάτου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των σαουδαραβικών διυλιστηρίων της Aramco ήταν μία κίνηση που έπληξε καίρια τη σαουδαραβική αλαζονεία των τελευταίων χρόνων. Ηταν μια επίθεση χωρίς προηγούμενο!

Ο στρατός των Χούτι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με 10 drones, δηλώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με άτομα μέσα από την ίδια τη Σαουδική Αραβία. Ομως οι ΗΠΑ, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατηγόρησαν ξανά το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από 100 επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας και ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι τελευταίες επιθέσεις, που οδήγησαν στη δραματική μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας (κατά 5.7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή πάνω από το μισό), έγιναν από την Υεμένη.

Ποιος όμως, αλήθεια, νοιάζεται για τον πόνο και τα δάκρυα που η ίδια η Σαουδική Αραβία εδώ και τέσσερα χρόνια έχει προκαλέσει στο λαό της Υεμένης; Οταν πρόκειται για χρήμα που χάνεται, τότε οι «στυλοβάτες της παγκόσμιας δημοκρατίας» εξανίστανται με πολεμικές κραυγές. Οταν ένας ολόκληρος λαός καταδικάζεται σε αργό θάνατο, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι το  80% του πληθυσμού (22 εκατομμύρια άτομα) χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, με τις αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, να έχουν χτυπήσει γάμους, αγορές, νοσοκομεία και σχολεία, στην προσπάθειά τους να γονατίσουν τους Χούτι, δεν τρέχει… κάστανο! . Τώρα, ήρθε η ώρα να δρέψει η Σαουδική Αραβία τους καρπούς της εγκληματικής της πολιτικής.


Οι Αμερικάνοι ισχυρίζονται ότι το Ιράν στηρίζει ένοπλα τους Χούτι. Γι’ αυτό δεν έχει παρουσιάσει αξιόπιστες αποδείξεις. Ομως, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι αυτό ισχύει (πράγμα καθόλου απίθανο), η σύγκριση μεταξύ των επιθέσεων των δύο πλευρών (Σαουδικής Αραβίας και Χούτι) από την άποψη των θανατηφόρων αποτελεσμάτων τους είναι καταλυτική. Οι επιθέσεις που αποδίδονται στο Ιράν δεν προκάλεσαν την παραμικρή ανθρώπινη απώλεια. Οι επιθέσεις χτύπησαν διυλιστήρια και όχι νοσοκομεία!

Τα τελευταία χρόνια ,η Σαουδική Αραβία έχει εντείνει την επιθετικότητά της, πράγμα που φάνηκε και από τη στάση της απέναντι στο (εξίσου αμερικανόδουλο) Κατάρ, στο οποίο έχει επιβάλει αποκλεισμό τα τελευταία δύο χρόνια, κατηγορώντας το ότι… υποθάλπει την τρομοκρατία! Μαζί με το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία παίζει το ρόλο του «νταή» στην περιοχή. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση της έντασης στην περιοχή του Κόλπου και ταυτόχρονα με το στρίμωγμα του Ιράν από τις ΗΠΑ δημιουργεί ένα εκρηκτικό πεδίο που κανείς δε γνωρίζει πότε θα εκραγεί.

Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν πολύ έναν πόλεμο (έστω και μικρής έντασης) για να γονατίσουν το Ιράν, όμως μέχρι τώρα δεν το τολμούν, γιατί η μέχρι σήμερα εμπειρία τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δείχνει ότι ένας τέτοιος πόλεμος δεν κερδίζεται με μερικές βόμβες. Τώρα, προστέθηκε και το πατατράκ που έπαθε η Σαουδική Αραβία. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου (16% των παγκόσμιων εξαγωγών), οι τελευταίες επιθέσεις έδειξαν ότι παραμένει ευάλωτη κι ότι ένας πόλεμος μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους Αμερικάνους, όχι μόνο επειδή η Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα προς τις ΗΠΑ, μετά τον Καναδά (το 6%-8% των αμερικάνικων εισαγωγών αργού προέρχονται από αυτήν, ποσοστό σχετικά μικρό σε σχέση με το περίπου 48% του Καναδά), αλλά και επειδή θα εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου, γεγονός που θα αποσταθεροποιήσει την ήδη ασταθή παγκόσμια «ανάπτυξη», με απρόβλεπτες συνέπειες και για την αμερικάνικη οικονομία. Αυτό το ξέρουν οι ιρανοί ηγέτες που αποφάσισαν κι αυτοί να κρατήσουν σκληρή στάση, αρνούμενοι το διάλογο σε οποιοδήποτε επίπεδο, μετά από τις τελευταίες κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από τους αμερικάνους ομολόγους τους.

Δε θα πρέπει επίσης να ξεχάσουμε το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή. Ενα ρόλο που έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, με την εμπλοκή της στο συριακό μέτωπο. Μετά τις τελευταίες επιθέσεις, η Ρωσία βρήκε μάλιστα την ευκαιρία να πλασάρει τα οπλικά της συστήματα, προτείνοντας στη Σαουδική Αραβία να τα αγοράσει για να αυξήσει την αμυντική της ικανότητα! Αυτό κι αν… ευχαριστεί τους Αμερικάνους!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο