O Ρόλος του Άνθρακα στη Στρατηγική Παραγωγής της ΔΕΗ

ΜΕΡΟΣ 2



1.   Ο Πυλώνας της Προστασίας του Περιβάλλοντος

Εκπομπές Συμβατικών Ρύπων

Οι νέες ανθρακικές Μονάδες κατασκευάζονται και λειτουργούν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές των Μεγάλων Εγκαταστάσεων Καύσης με καύσιμο άνθρακα.

Ο υψηλός βαθμός απόδοσης σε συνδυασμό με την εγκατάσταση πλήρους αντιρρυπαντικού εξοπλισμού σύγχρονης τεχνολογίας (end-of-pipe technology) εξασφαλίζει περιβαλλοντικές επιδόσεις ως προς τους συμβατικούς ρύπους - διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOx) και σωματίδια- πολύ καλύτερες των υφισταμένων σήμερα μονάδων, όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα.

Συνεπώς, για τους συμβατικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, η αντικατάσταση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων με ανθρακικές μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας συνεπάγεται σημαντικότατη μείωση των σημερινών επιπέδων εκπομπών. Σημειώνεται ότι οι εκπομπές των νέων μονάδων είναι πολύ καλύτερες  των  αυστηρότατων  ορίων  που  η  σχετική  Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία προβλέπει.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας από την εκμετάλλευση του λιγνίτη και την καύση αυτού δεν πρέπει να αποτελεί οδηγό για την άρνηση εγκατάστασης νέων σύγχρονων     λιγνιτικών    ή    ανθρακικών    μονάδων.    Η    περιβαλλοντική συμπεριφορά μιας σύγχρονης λιγνιτικής ή ανθρακικής μονάδας διασφαλίζει ότι η επιβάρυνση στο ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής είναι σχεδόν αμελητέα.

Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα

Λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσης των σύγχρονων ανθρακικών μονάδων (>45%) έναντι των παλαιών λιγνιτικών (<33 span="" style="letter-spacing: .55pt;"> οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι σημαντικά χαμηλότερες, συγκρινόμενες με παλαιές αλλά και τις σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες:
 



Αποτελέσματα Ολοκλήρωσης Στρατηγικού Σχεδίου ως Προς το Περιβάλλον

Η επιτυχής ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, διατηρώντας παράλληλα ένα ισορροπημένο μίγμα καυσίμων στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Το έτος 2015 με:
      την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων παραγωγής,
      τη  θέση  σε  λειτουργία  των  νέων  σύγχρονων  σταθμών  παραγωγής
(λιγνιτικών, ανθρακικών, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικών)
      την  ολοκλήρωση  των  περιβαλλοντικών  επενδύσεων  σε  υφιστάμενες μονάδες
      την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

για την παραγωγή μιας κιλοβατώρας (ΚWh) στο διασυνδεδεμένο Σύστημα οι εκπομπές  ρύπων  στο  περιβάλλον  θα  είναι  πολύ  μικρότερες  από  τις σημερινές.
 




Παράλληλα, η ολοκλήρωση της στρατηγικής μας θα βοηθήσει σημαντικά τη χώρα στην επίτευξη των υποχρεώσεων της, όπως θα διαμορφωθούν από τους φιλόδοξους στόχους της Θεματικής Στρατηγικής για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση (TSAP) της Ε.Ε., που προβλέπει σημαντικότατη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων έως το 2020, αλλά και των δεσμεύσεων της χώρας για την κλιματική αλλαγή.

1.       Σύγκλιση  της  Στρατηγικής  Παραγωγής  της  ΔΕΗ  με  τις Αντίστοιχες Στρατηγικές των Μεγάλων Ηλεκτρικών Εταιρειών της Ευρώπης

Πηγή: IEA «World Energy Outlook 2007»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκδοσης “World Energy Outlook 2007” του IEA, η ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες στερεών καυσίμων (λιγνίτη και άνθρακα) στις Ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 25%, από 989 TWh το 2005 σε 1.237 TWh το 2030 (μέση ετήσια αύξηση 0,9%), στο Σενάριο Αναφοράς. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από το συνδυασμό της σταδιακής απόσυρσης παλαιών μονάδων χαμηλής απόδοσης και υψηλών εκπομπών ρύπων και της κατασκευής νέων μονάδων εξελιγμένης τεχνολογίας με υψηλό 
βαθμό απόδοσης, χαμηλές εκπομπές ρύπων και πρόβλεψη για δέσμευση και αποθήκευση CO2.

Πηγή: UCTE «System Adequacy Forecast 2008-2020»

Στην πρόσφατη έκδοση «System Adequacy Forecast 2008-2020» του Ευρωπαϊκού  Συνδέσμου  των  Εταιρειών  Συστημάτων  Μεταφοράς Ηλεκτρισμού   UCTE   (Union   for   the   Co-ordination   of   Transmission   of Electricity), η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων στερεών καυσίμων στο Ευρωπαϊκό Διασυνδεδεμένο Σύστημα προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 10% την περίοδο 2008-2020. Συγκεκριμένα, οι μονάδες λιγνίτη προβλέπεται να αυξηθούν από 57 GW το 2008  σε 61,9 GW το 2020 και οι μονάδες άνθρακα από 84,8 GW το 2008 σε 93,1 GW το 2020.

Πηγή : SPIEGEL «Πολιτική άνθρακα της Γερμανίας»

Σε πρόσφατο άρθρο του περιοδικού SPIEGEL αναφέρονται τα ακόλουθα:
      Οι νέες ανθρακικές μονάδες αποτελούν τη μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία των εταιρειών Vattenfall, RWE, EON και EnBW.
      Οι εισαγωγές άνθρακα από Νότιο Αφρική και Πολωνία είναι φθηνές και η χρησιμοποίησή του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας δημιουργεί υψηλά κέρδη.
      Έτσι, οι εταιρείες αυτές εξασφαλίζουν τη διατήρηση της κυρίαρχης θέσης τους στη γερμανική αγορά για τις επόμενες δεκαετίες και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
      Οι εισαγωγές άνθρακα θα συμβάλλουν επίσης στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
      Οι εταιρείες προγραμματίζουν να επενδύσουν πάνω από 30 δις ευρώ σε ανθρακικές μονάδες και σε σχετικές υποδομές. Τα έργα συνιστούν ένα
γιγάντιο πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της γερμανικής
οικονομίας.
      Για τους παραπάνω λόγους, τα πολιτικά κόμματα επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον και με συγκεκριμένα μέτρα ενθαρρύνουν τις εταιρείες για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους.


Πηγή: Εκθέσεις Εταιρειών

Στην Ευρώπη πολλές ηλεκτρικές εταιρείες προγραμματίζουν να κατασκευάσουν μονάδες στερεών καυσίμων.  Ενδεικτικά δίνονται ορισμένα παραδείγματα στον επόμενο πίνακα.


Οι εταιρείες του Πίνακα προγραμματίζουν την κατασκευή μονάδων στερεών καυσίμων συνολικής ισχύος 21,8 GW. Οι ίδιες εταιρείες προγραμματίζουν επίσης τη κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 19,5 GW.



1.   ΚΑΙ Ανάπτυξη ΚΑΙ Περιβάλλον

Η κριτική που ασκείται από ορισμένους κοινωνικούς φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, επαγγελματικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ) στη χρήση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή δεν λαμβάνει υπόψη της τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Εάν κάποιος αγνοεί τις δυνατότητες που παρέχουν οι Τεχνολογίες Καθαρού Άνθρακα (Clean Coal Technologies), με αποδεδειγμένη εμπειρία εφαρμογής σε πολλές μονάδες στον κόσμο, τότε μοιραία οδηγείται στο παραπλανητικό δίλημμα:

Ή  Ανάπτυξη   Ή         Περιβάλλον

Η ΔΕΗ, με την τεράστια εμπειρία και   συσσωρευμένη τεχνογνωσία της, πρωτοπόρα                         επιχείρηση   στην   Ελλάδα   στην   εισαγωγή   και   αφομοίωση σύγχρονων τεχνολογιών στις δραστηριότητες της, πιστεύει ότι η Στρατηγική Παραγωγής που ακολουθεί εξυπηρετεί το στόχο



ΚΑΙ Ανάπτυξη ΚΑΙ Περιβάλλον



ώστε η Επιχείρηση να εκπληρώσει την Αποστολή της, η οποία είναι:



Η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, μέσω της παροχής αξιόπιστων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών, με σεβασμό στο περιβάλλον.
 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο