Ένας χρόνος απεργίας στην Κόκα-Κόλα της Θεσσαλονίκης

Συμπληρώνεται ένας χρόνος του επίμονου, παρατεταμένου, δυναμικού απεργιακού αγώνα των εργαζόμενων της Κόκα-Κόλα στη Θεσσαλονίκη. Παρά τις διώξεις, τον αποκλεισμό από ΜΜΕ, τις οικονομικές δυσκολίες και την κούραση, οι απολυμένοι είναι κάθε μέρα στο δρόμο, σε όλη την Ελλάδα. Στη στεριά και στα νησιά, σε πόλεις και χωριά έμαθαν όλοι για τις απολύσεις και τον αγώνα για την επαναπρόσληψη όλων.
Στις πολυδάπανες διαφημίσεις της Κόκα-Κόλα με «χαρούμενους ηθοποιούς εργάτες», με τις οποίες εξαγόρασαν στην ουσία την απόκρυψη του λουκέτου αλλά και του αγώνα των εργαζόμενων από τα ΜΜΕ, στην επικοινωνιακή πολιτική ανάδειξης του «κοινωνικού προσώπου» της εταιρείας με βάψιμο σχολείων-διαφημιστών των προϊόντων της με συνεργάτες τους δημάρχους, στις δικαστικές διώξεις και στα ασφαλιστικά μέτρα, απάντησαν με την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στη σιωπή των ΜΜΕ αντέταξαν το διαδίκτυο. Παρόντες και στο 15ο Κάμπινγκ των Αγωνιστικών Κινήσεων στη Νάξο όπου έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους απεργούς.
Είναι παρόντες σε κάθε απεργιακή συγκέντρωση, συναυλίες, εκδηλώσεις και στον… αγιασμό των σχολείων που «εξωράισε» η Κόκα-Κόλα, το 3ο Δημοτικό Τριανδρίας και το 69ο Χαριλάου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ώρα του αγιασμού ρυθμίστηκε έτσι ώστε να προλάβουν οι παράγοντες της πολυεθνικής και ο δήμαρχος της πόλης, Μπουτάρης, να είναι εκεί. Βέβαια, ο Μπουτάρης εξέφρασε άγνοια για το θέμα του κλειστού εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και κάλεσε τους απεργούς να πάνε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας να πάρουν ψήφισμα συμπαράστασης. Όταν πήγαν οι απεργοί ούτε ψήφισμα, αλλά ούτε και το λόγο πήραν! Το επιχείρημα; Δεν είχαν καταθέσει αίτηση με την οποία να ζητάνε το λόγο!
Αποκαλύπτουν ότι είναι ψέματα ότι η Κόκα-Κόλα λειτουργεί και έχει χαρούμενους και ευτυχισμένους εργαζόμενους, αφού έχει κλείσει τα εργοστάσια σε Κέρκυρα, Ρόδο, Αθήνα, Μεσολόγγι, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Καλούν τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των προϊόντων, συναντιούνται με τους σχολικούς φύλακες, τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, τους απολυμένους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ3, τους αγωνιστές της Χαλκιδικής, ενημερώνουν το λαό της Θεσσαλονίκης καθημερινά στο κέντρο αγώνα στην Τσιμισκή.
Η πολυεθνική Κόκα-Κόλα με το «κοινωνικό πρόσωπο» κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα επικαλούμενη σημαντική οικονομική και ηθική βλάβη. Ζήτησε να απαγορευτεί το μποϊκοτάζ, οι μπλούζες των απεργών, οι ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, η σελίδα στο facebook, ζήτησε να συλλαμβάνεται κάθε απεργός που δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της! Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσφυγή είναι αβάσιμη γιατί «το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού». Είναι νίκη των απεργών η απόρριψη της προσφυγής.
Η πολυεθνική εργοδότρια κατέθεσε νέα αγωγή που κοινοποιήθηκε στις 15 Σεπτέμβρη, με την οποία ζητάει 1.000.000,01 ευρώ για τη ζημιά που της προκάλεσαν οι απεργοί! Οι αγωγές δεν τους τρομάζουν. Είναι λίγοι, αλλά δίνουν έναν αγώνα, απολυμένοι και εργαζόμενοι μαζί. Το μεγάλο τους όπλο είναι αυτό. Οι αγώνες για το δικαίωμα στη δουλειά είναι αγώνες που δίνονται από κοινού με τους εργαζόμενους και έτσι έχουν προοπτική διάρκειας και νίκης. Κρίσιμο σημείο είναι η οικονομική αντοχή των ίδιων των απεργών και ενός δαπανηρού αγώνα. Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, εκδώσανε κουπόνια οικονομικής στήριξης και ανοίχτηκε λογαριασμός στην Τράπεζα Αττικής (GR2201608750000000084799149).
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.