Κάλπικες εξαγγελίες Σαμαρά για μέτρα κατά της ανεργίας

Ο πρωθυπουργός, εν όψει της ΔΕΘ και της ομιλίας του, στην οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλλιεργήσει ελπίδες στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους ανέργους, άρχισε και πάλι να παίζει την ίδια κασέτα για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεργία.
Πρόκειται για μια επανάληψη όλων όσων έταζαν και πριν τις ευρωεκλογές μέσα στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ψήφους. Τα ίδια λοιπόν ξαναθυμήθηκαν και σερβίρουν εκ νέου. Την ώρα μάλιστα που σύσσωμη η κυβέρνηση ταξίδευε για το Παρίσι, όπου ο λόγος για την περιβόητη συνάντηση δεν ήταν άλλος από το να υπογράψουν νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος  σημείωσε ότι «η συζήτηση στο Παρίσι είναι ένας πρόδρομος για το τι θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου». Όλη η απάτη και η κοροϊδία της κυβέρνησης για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεργία, αποκαλύφθηκε στην πρόσφατη πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων των «κοινωνικών εταίρων». Αυτή η συνεδρίαση και όσα διατυπώθηκαν αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να εμφανιστεί στη ΔΕΘ ως ο υπέρμαχος της απασχόλησης και να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι θα ωφεληθεί από την υποτιθέμενη  «ανάπτυξη» και ότι θα μειωθεί θεαματικά η ανεργία. Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Σαμαράς είπε ότι η ανεργία «είναι ο πιο ύπουλος εχθρός της κοινωνίας» και «έταξε» 770.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. Δεν είναι στην ουσία τίποτε άλλο από τα γνωστά προγράμματα «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», χρηματοδότησης δηλαδή επιχειρήσεων προκειμένου να απασχολήσουν για λίγους μήνες εργαζόμενους-χωρίς δικαιώματα- ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα, μαζί με την εκ νέου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας πρότεινε τη δημιουργία του «λευκού μητρώου επιχειρήσεων».

Οι επιχειρήσεις που θα εμπίπτουν στο «λευκό μητρώο», όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης, «θα έχουν μια μειωμένη παρέμβαση όσον αφορά τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει», υπονοώντας ότι στις «καλές επιχειρήσεις» θα μπορούν ενδεχομένως να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές. Η επιβράβευση των «καλών επιχειρήσεων» με το δώρο της κατάργησης των ελέγχων εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, που έτσι και αλλιώς είναι ελάχιστοι, είναι σήμα για παραπέρα ασυδοσία στην αγορά εργασίας, η οποία θα αναπτύσσεται πλέον και με τη βούλα της κυβέρνησης. Ακόμη, ως μια «σημαντική οικονομική και κοινωνική καινοτομία» παρουσίασε την πρότασή του για θεσμοθέτηση της «ρήτρας απασχόλησης» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με αυτήν, εάν κάποια επιχείρηση αυξάνει την απασχόληση «μπορεί να προβλεφθούν εκπτώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων», που ενδέχεται να επεκταθεί και στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις ή εναλλακτικά «να προβλεφθεί πρόσθετη έκπτωση στις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές για όσες επιχειρήσεις αυξήσουν την απασχόληση σε μέση ετήσια βάση».Η ίδια ρήτρα μπορεί να εφαρμοστεί και στα επενδυτικά σχέδια, καθώς η αύξηση της απασχόλησης «μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό κριτήριο μοριοδότησης προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, Περιφερειακής Συνοχής κ.λπ.)». Επί της ουσίας, με προτάσεις σαν κι αυτές και με προκάλυμμα την αύξηση της απασχόλησης, η κυβέρνηση θα κατευθύνει τα χρηματοδοτικά πακέτα στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, θα στηρίξει εκείνους τους κλάδους που οι επιχειρήσεις έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα προωθεί με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την εκδίωξη από την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο ρόλος της ΓΣΕΕ Η ΓΣΕΕ συμμετείχε σε αυτήν τη συνεδρίαση ως κοινωνικός εταίρος. Απέναντι σε αυτό το νέο κύμα χρηματοδότησης και προνομίων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αυτό που βρήκε να πει είναι ότι «το Συμβούλιο αυτό θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά και το θετικό που εκπέμπει είναι ότι οι πόροι που υπολογίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας, μπορούμε να πούμε ότι με ένα συστηματικό τρόπο μπορούν να μαζευτούν». Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι τα προγράμματα αυτά, που εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις και διαλύουν τα εργατικά δικαιώματα, θα έχουν και τη βούλα της ΓΣΕΕ, κάτι που είχε συμφωνηθεί και με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014.
Η στάση των εργαζομένων
Ο επαναλαμβανόμενος αυτός εμπαιγμός της κυβέρνησης ότι δήθεν κόπτεται για την ανεργία και αναζητά τρόπους αντιμετώπισής της δεν μπορεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους. Απέναντι και σε αυτό τον εμπαιγμό καθώς και συνολικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να αντισταθούν. Μέσα από την οργάνωση και πλαισίωση των σωματείων και συνδικάτων τους, να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός αποφασιστικού μαζικού μετώπου αντίστασης. Ένα μέτωπο αντίστασης που να στηριχθεί στην καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη μαζικών-ενωτικών αγώνων,  στο συντονισμό των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, στη λαϊκή αλληλεγγύη, με την όσο το δυνατόν μαζική στήριξη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που γίνονται. Με στόχο την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, την απαλλαγή από την πολιτική των μνημονίων κυβέρνησης -τρόικας, την πολιτική της υποτέλειας και της ξένης εξάρτησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.