Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»



Ψηφίστηκε προχθές επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ (με εξαίρεση τον Αδ. Γεωργιάδη που καταψήφισε για διαχειριστικούς λόγους), Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΧΑ το κυβερνητικό νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», μετά από την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Το ΚΚΕ ανέδειξε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, πετσοκομμένα ακόμα και από τα ψίχουλα του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», την ίδια ώρα που δεν αγγίζει στο ελάχιστο το μεγάλο κεφάλαιο. Σε αυτήν τη βάση, το ΚΚΕ τόνισε ότι δεν ψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επί της αρχής και θα εξαρτήσει το αν θα πάει στο «παρών» στη συνέχεια από τις απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε χτες η εισηγήτρια του Κόμματος, Δ. Μανωλάκου (για τη διαγραφή οφειλών λαϊκών νοικοκυριών στη ΔΕΗ, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέργων και ανασφάλιστων κ.ά.).

Ολα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν επί της αρχής το κυβερνητικό νομοσχέδιο, καθώς αυτό κινείται πλήρως εντός των αντιλαϊκών πλαισίων που ορίζει η ΕΕ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Η όποια κριτική από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν γιατί δεν περιέχεται διάταξη για να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», το οποίο στην πραγματικότητα ανοίγει δρόμο για περικοπή και των όποιων κοινωνικών επιδομάτων έχουν απομείνει.

Στην πραγματικότητα, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για «δωρεάν παροχή και επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος» επίδομα σίτισης, στέγασης κ.ά., αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, αφού αφορούν νοικοκυριά που βιώνουν την πιο ακραία φτώχεια, με όριο στα 400 ευρώ το μήνα οικογενειακό εισόδημα για τις 4μελείς οικογένειες, ενώ και στα νοικοκυριά που θα κριθούν «δικαιούχοι» δεν εξασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.