ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας
Παπαναστασίου 10Α, 3ος όροφος, Χαλκίδα 34100
Τηλ. 2221082680, fax: 2221081166

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ
ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Η ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εστιακών σπουδαστών του ΤΕΙ στη Χαλκίδα.
Πάνω από ένα μήνα οι σπουδαστές, μέσα από συλλογικές διαδικασίες αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, για το δικαίωμα στη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Δικαίωμα που βρίσκεται στο στόχαστρο των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σήμερα, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετατρέποντας την παιδεία για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς.
Στοιχείο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παιδείας και το χτύπημα της αγωνιστικής συλλογικής δράσης αποτελεί ο νέος αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας της φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα. Ο νέος κανονισμός, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:
  • Χαράτσι 100 ευρώ για κάθε εστιακό σπουδαστή εν είδη εγγύησης και άνοιγμα του δρόμου για επιβολή ενοικίου.
  • Ρατσιστική ποσόστωση για τους μετανάστες σπουδαστές που πετάει έξω από τα δωμάτια της εστίας έναν σημαντικό αριθμό.
  • Αφαίρεση ρητής αναφοράς του προηγούμενου κανονισμού όπου απαγορεύονταν η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.
  • Άνοιγμα του δρόμου για την καταστολή της αγωνιστικής συλλογικής δράσης των σπουδαστών αφαιρώντας διάταξη σχετική με την απαγόρευση παρέμβασης αστυνομικών ή καταδιωκτικών αρχών για λόγους που αφορούν συνδικαλιστική ή πολιτική δράση.

     Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η Διοίκηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με την απαράδεκτη ενέργεια να ενημερώσει τον Εισαγγελέα, στοχοποιώντας μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων και άλλους σπουδαστές. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η μαζική αγωνιστική κινητοποίηση των σπουδαστών, που έχει ακυρώσει στην πράξη το χαράτσι των 200 ευρώ αρχικά- που έπειτα από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών έγινε 100 ευρώ, διανέμοντας τα κλειδιά των δωματίων στους δικαιούχους σπουδαστές με βάση τις λίστες που έχει αναρτήσει το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΙ.
Τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται για να δικαιολογηθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι έωλα. Στην ουσία κατηγορούνται οι σπουδαστές ως ταραχοποιά στοιχεία που έχουν σκοπό να  καταστρέψουν αυτό για το οποίο αγωνίζονται, δηλαδή τις απαραίτητες υποδομές για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση. Όπως, επίσης, είναι υποκριτική η αναφορά για φόβους περί διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών τη στιγμή που στο νέο αντιδραστικό κανονισμό αφαιρείται η διάταξη για τη σχετική απαγόρευση.
Αν η Διοίκηση του ΤΕΙ ψάχνει για ενόχους για την απαράδεκτη κατάσταση στις υποδομές της εστίας, να απευθυνθεί στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο Υπουργείο, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση και αδειάζουν τα αποθεματικά των ιδρυμάτων.
Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες της Διοίκησης του ΤΕΙ δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Εντάσσονται στην πολιτική της καταστολής ενάντια σε όποιον αντιδρά στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και συνθλίβουν το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στη ζωή, στη δουλειά, στη μόρφωση.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν τον αγώνα των σπουδαστών. Είναι και δικός τους αγώνας για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών τους, για την παιδεία των λαϊκών αναγκών.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Να ανακληθεί άμεσα η ενημέρωση του εισαγγελέα.
Να αποσυρθεί ο νέος αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας της εστίας.
Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση για όλους τους σπουδαστές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.