Μνημονιακή ρουτίνα

«Ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την πορεία των εργασιών και από τον ESM. Εχει γίνει πολλή πρόοδος και δουλειά σε σχέση με την εκτέλεση του προγράμματος και την παραπέρα εξέλιξη και έχει υπάρξει μια διαδικασία πολύ καλής συνεργασίας. Αυτό τονίστηκε απ' όλες τις πλευρές. Αυτά ήταν πολύ καλά νέα».

Ο «ξινός» Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, το «τσιράκι του Σόιμπλε», εξαίρει το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του Eurogroup της 9ης Νοέμβρη! Ούτε ανησυχεί, ούτε προειδοποιεί, ούτε επιδίδει τελεσίγραφα. Σημειώνει με ουδέτερο ύφος ότι «το επόμενο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ετοιμαστούν όλα τα χρηματοοικονομικά μέτρα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης». Αλλά δεν ανησυχεί, διότι «ο έλληνας συνάδελφός μας Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέσχε τη δέσμευσή του ότι θα γίνουν». Δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι «υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ιδιαίτερα με την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών» και πάλι όμως δεν έδειξε ανησυχία. Ανακοίνωσε απλά ότι «χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχουμε συμφωνία και σ' αυτά τα θέματα» και ότι «η εφαρμογή τους πρέπει να έχει τελειώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει γίνει πλέον εξαιρετικά ανιαρή. Μάταια πασχίζουν ο Τσίπρας και ο γκεμπελίστικος μηχανισμός του Μαξίμου να της προσδώσουν λίγο σασπένς με non papers περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης», την οποία κάνει ο Τσίπρας τηλεφωνώντας στην Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Γιούνκερ. Ακόμα και τα τηλεφωνήματα είναι αμφίβολο αν έγιναν, όμως σε κάθε περίπτωση δεν είχαν περιεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Οι εξελίξεις στο Eurogroup, όπου όλα κύλησαν ήρεμα και άκρως τεχνοκρατικά, έδειξαν ότι αρμόδια για τη διαπραγμάτευση είναι η τρόικα, ενώ το τελικό ΟΚ για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση θα δώσει ένα υπηρεσιακό όργανο, το EuroWorkingGroup. Οι υπουργοί δεν είχαν να συζητήσουν τίποτα, εκτός από το να βάλουν τα ημερολογιακά ορόσημα.

Τα υπόλοιπα, τα ζητήματα ουσίας, τα προβλέπει το Μνημόνιο-3 και αν υπάρχει διαφωνία ως προς την ερμηνεία κάποιας παραγράφου, αρμόδια για να δώσει τη σωστή ερμηνεία είναι η τρόικα και ουδείς άλλος. Γι' αυτό και δυο μέρες μετά το Eurogroup κατέφθασαν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, με ένα δεκαήμερο (και όχι τριήμερο) στη διάθεσή τους αυτή τη φορά, προκειμένου να συνεργαστούν με τους υπουργούς και τα επιτελεία τους και να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Ο Βενιζέλος καμάρωνε κάποτε ότι πέταξε την τρόικα έξω από το γραφείο του. Ο Γιωργάκης εξακολουθεί να καταγγέλλει ότι του έκαναν πραξικόπημα γιατί δεν πειθαρχούσε στις απαιτήσεις των δανειστών. Ο Μπαρουφάκης καμάρωνε για τη «δημιουργική ασάφεια». Ο Τσίπρας με τον Τσακαλώτο ούτε θέατρο δεν μπορούν να παίξουν. Τρέχουν να εφαρμόσουν ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο-3, εκτιμώντας ότι έχουν ακόμα περίοδο χάριτος. Σκοπεύουν ακόμα και την «εκτέλεση» της κοινωνικής ασφάλισης να κάνουν με διαδικασίες εξπρές.

Ετσι έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Και δεν πρόκειται ν' αλλάξει, αν δεν αλλάξει η κοινωνική συμπεριφορά. Το κλειδί το κρατούν στα χέρια τους οι εργαζόμενες μάζες, όχι η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.