Περί “ανταλλαγής πείρας”...

Όταν εξακολουθούν να βλέπουν ότι  “σοσιαλιστική οικοδόμηση”, στη Σοβιετική Ένωση γινόνταν ακόμα κι ως την τελευταία στιγμή της αλήστου μνήμης εξουσίας του Γκορμπατσόφ, δεν θα έβλεπαν “σοσιαλιστική οικοδόμηση” στο σημερινό Βιετνάμ; Εδώ με τους Κινέζους εξακολουθούν να διατηρούν κομματικές σχέσεις και να κάνουν μαζί τους διεθνιστική “ανταλλαγή πείρας”, στους Βιετναμέζους θα κόλλαγαν; Πάντως για να μη τους αδικούμε, έχουν -καθώς λένε- για τα τεκταινόμενα τις “ανησυχίες” και τους ... “προβληματισμούς” τους! Ο λόγος βέβαια για την ηγεσία του ΚΚΕ.
Όπως βεβαιώνει και ο τίτλος του Ριζοσπάστη (Κυριακή, 17 Ιούλη 2016), αναφερόμενος στην “επίσκεψη στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ” αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γ.γ. της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, η ηγεσία του ΚΚΕ είχε στο Βιετνάμ “σημαντικές συναντήσεις και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή πείρας”.
Ας πάρουμε κάποια ιδέα γι' αυτή την ανταλλαγή πείρας.
Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, ο Δ. Κουτσούμπας “αφού επισήμανε ότι οι διαφορές των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε ζητήματα στρατηγικής και οικονομίας, δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στην ανταλλαγή απόψεων, έθεσε ορισμένα ερωτήματα-προβληματισμούς για την πολιτική του “ανοίγματος” στην οικονομία της αγοράς, των ιδιωτικών επενδύσεων, της εισόδου ξένου κεφαλαίου κ.ο.κ. και την ταξική διαστρωμάτωση που δημιουργούν και ενισχύουν... Με βάση τη συνολικότερη πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, εξέφρασε την ανησυχία του ότι σε μια πορεία οι δυνάμεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης θα επιδιώξουν να ανατρέψουν και το ΚΚ, να αλλάξουν ακόμα και το σημερινό καθοδηγητικό ρόλο του και να πάρουν οι ίδιες την εξουσία...”.
Πρέπει να παραδεχτούμε πως η “πείρα” που εισέπραξε ο Δ. Κουτσούμπας είναι πράγματι “ενδιαφέρουσα” όσο και αποκαλυπτική: Όπως γράφει ο Ριζοσπάστης “από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματός του για τη γραμμή της “ανανέωσης” που έχει υιοθετήσει από το 1986 και το μοντέλο της “οικονομίας της αγοράς σοσιαλιστικού προσανατολισμού”, το οποίο επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο 12ο Συνέδριο του ΚΚ Βιετνάμ. Σε αυτό το πλαίσιο παρέθεσε μια σειρά στοιχείων που αναδεικνύουν το ρόλο των καπιταλιστικών σχέσεων και του ξένου κεφαλαίου στο Βιετνάμ (π.χ. πάνω από το 50% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις), καθώς και την άμεση διασύνδεση της βιετναμέζικης οικονομίας με τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία”.
Δε νομίζουμε πως χρειάζεται το παραμικρό σχόλιο προκειμένου να καταλάβει κανείς για τι είδους “σοσιαλιστική οικοδόμηση” γίνεται λόγος!
Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ, που έχει σκαρώσει νέες πομπώδεις ψευτοθεωρίες περί “σοσιαλισμού-κομμουνισμού” και επείγεται να εξαλείψει το χρήμα στο σύστημα που επαγγέλλεται λογοκοπικά, δεν έχει πρόβλημα να ενισχύσει τους “διεθνιστικούς” δεσμούς του με το Βιετνάμ, του οποίου η οικονομία (και η πολιτική) καθορίζεται ολοφάνερα και ομολογημένα από καραμπινάτο καπιταλισμό. Καθότι, λέει, η ανταλλαγή... πείρας δεν μπορεί να εμποδίζεται από “διαφορές σε ζητήματα στρατηγικής και οικονομίας”!
Στις “σημαντικές συναντήσεις” για τις οποίες κάνει λόγο ο Ριζοσπάστης, ασφαλώς περιλαμβάνεται η συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ. Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, και οι δυο “τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο Κομμάτων” ενώ “δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη 18η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων η οποία θα φιλοξενηθεί φέτος τον Οκτώβρη στο Ανόι...”. Πολλά, επομένως, έχουν ακόμα να δουν τα μάτια μας...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.