Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιβεβαιώθηκε και πάλι η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. να βοηθήσει τους νεοναζί στη συγκάλυψη

Πριν πέσει η αυλαία για τις καλοκαιρινές δικαστικές διακοπές, στη συνεδρίαση της 25ης Ιούλη, κατέθεσε ο αστυνομικός που έπαιξε έναν από τους πιο βρώμικους ρόλους το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Ο άνθρωπος που ενώ ήταν παρών έμεινε απαθής σιγοντάροντας τους νεοναζί δολοφόνους να κάνουν πράξη το σχέδιό τους. Αλλος ένας δηλαδή που θα έπρεπε να βρίσκεται σ' αυτή την αίθουσα ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας κατηγορίας.

Δε θα μπούμε ούτε στο ελάχιστο στις λεπτομέρειες της κατάθεσής του. Το θεωρούμε χάσιμο χρόνου μπροστά στα όσα προέκυψαν τόσο από τις ερωτήσεις της έδρας και της πολιτικής αγωγής όσο και από τις ίδιες του τις καταθέσεις σε προηγούμενο χρόνο. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πόσο προκλητικά ψευδόταν και πόσο σίγουρος αισθανόταν ότι δεν τον αγγίζει τίποτα (όπως και τους συναδέλφους του -ακόμα και τιμές τους απένειμε η ΕΛ.ΑΣ. για την "εξαιρετική" τους δράση).

Ο Α. Τσολακίδης ήταν μέλος του πληρώματος των δύο πρώτων μηχανών ΔΙΑΣ που έφτασαν στο σημείο της νεοναζιστικής επίθεσης. Ηταν εκείνος που είχε την εποπτεία όλης της ομάδας (τέσσερα άτομα στο σύνολο μαζί με τη Λεγάτου και τους Μπιάγκη και Μπάγιο). Ηδη από την άφιξή τους αρχίζει να φαίνεται η ξεκάθαρη επιλογή να μην παρέμβουν στο "έργο" των χρυσαυγιτών που είχαν αρχίσει να μαζεύονται και να οργανώνονται. Βλέπουν άτομα στην Π. Μελά να κρατούν "αντικείμενα" και ρόπαλα (όπως ακριβώς τους είχε ενημερώσει και το σήμα) αλλά μένουν άπραγοι. Απλώς "διαβιβάζουν". Ξαφνικά τα άτομα κινούνται τρέχοντας και στρίβουν στην Π. Τσαλδάρη. Η απόσταση που χωρίζει "άτομα" και αστυνομικούς, κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Τσολακίδη, δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα. Παρολαυτά, δεν καταλαβαίνει ούτε από ποιο χώρο είναι, ούτε θυμάται τι φορούν, αν φωνάζουν, ποιους κυνηγούν κλπ! Και εννοείται ότι δεν "ασχολούνται" περαιτέρω. Απλώς τους ακολουθούν.

Με το που στρίβει η ομάδα των νεοναζί στην Π. Τσαλδάρη και από πίσω, "κατά πόδας", όσο πιο γρήγορα μπορεί η ομάδα των αστυνομικών ΔΙΑΣ, η απόσταση που τους χωρίζει γίνεται ξαφνικά... 80-100 μέτρα! Οι νεοναζί διασκορπίζονται, δεν προλαβαίνουν να "πιάσουν" κανέναν τους και μένει ο Τσολακίδης στη μέση του διαζώματος να κοιτάει κάποιους να "συμπλέκονται". Που πάλι (προφανώς) δεν καταλαβαίνει ποιος ήταν ποιος και τι ακριβώς έκανε. Παραμένει απαθής και δεν παρατηρεί ούτε το αυτοκίνητο με τον Ρουπακιά να μπαίνει ανάποδα στο δρόμο, ούτε τον οδηγό να κινείται κατευθείαν προς τον Π. Φύσσα, ούτε να τον μαχαιρώνει. Βλέπει μόνο συμπλοκή μπροστά του και τίποτα περισσότερο. Ψέματα!

Σε σχετική ερώτηση της προεδρεύουσας Μ. Λεπενιώτη για το αν άργησαν να αντιδράσουν εκείνο το βράδυ ή αν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο, ο Α. Τσολακίδης απάντησε: "Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Φανταστείτε ότι θα μπορούσε να είχε φύγει ακόμα και ο Γ. Ρουπακιάς!". Τι να πεις μετά απ' αυτό; Είναι τέσσερις αστυνομικοί μπροστά, διαπιστώνουν τη δολοφονία και πρέπει να αισθανόμαστε και ευγνώμονες που πιάστηκε ο δολοφόνος και μάλιστα, κατ' ομολογία και του ίδιου του μάρτυρα, μετά από υπόδειξη του Π. Φύσσα. Πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ισως να μη μπορεί να σταθεί ούτε σ' αυτή την κατηγορία. Γιατί είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι οι αστυνομικοί ήξεραν τι έβλεπαν και σκοπίμως απείχαν.

Η προσπάθεια να συγκαλυφθεί η δολοφονία αρχίζει να γίνεται εμφανής ευθύς αμέσως. Τόσο ο Τσολακίδης και το πλήρωμά του όσο και οι υπόλοιποι αστυνομικοί που φτάνουν ως "ενισχύσεις" στο σημείο αφήνουν τον Ρουπακιά χωρίς χειροπέδες και χαλαρά τον πηγαίνουν στο ΑΤ Κερατσινίου. Εκεί ο νεοναζί δολοφόνος είναι "σα στο σπίτι του". Με τα τσιγαράκια του, το κινητό του τηλέφωνο, τις βόλτες του μέσα στα δωμάτια και τους διαδρόμους. Ακόμα και με τους φίλους του Π. Φύσσα στον ίδιο χώρο! Σημειωτέον ότι ο ίδιος είχε ήδη ομολογήσει και ότι του ανήκει το μαχαίρι και ότι σκότωσε τον Π. Φύσσα. Το επιβεβαιώνει και ο Δ. Κουρετζής, αστυνομικός που επέβαινε σε περιπολικό που έφτασε στο σημείο λίγο μετά τις μηχανές. Ο τελευταίος προσθέτει στην κατάθεσή του ότι το περίφημο "εγώ το έχω κάνει, είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής αλλά μην το πείτε πουθενά" το είπε ο Ρουπακιάς στους αστυνομικούς ενώ ήταν ακόμα καθοδόν για το ΑΤ Κερατσινίου!

Ο Α. Τσολακίδης είναι αρωγός στην προσπάθεια συγκάλυψης και στο στάδιο που ο Ρουπακιάς μεταφέρεται στο ΑΤ Κερατσινίου. Η φυσική "σύλληψη" γίνεται -σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής από πολλούς μάρτυρες στο δικαστήριο- λίγο μετά τη δολοφονία, όμως η έκθεση σύλληψης και κατάσχεσης του μαχαιριού γίνεται στις 7 το πρωί. Τι κάνανε μέχρι τότε τα φιλαράκια των χρυσαυγιτών στο ΑΤ Κερατσινίου; Μήπως προσπαθούσαν να δουν πόση έκταση έχει πάρει το γεγονός, ποια στοιχεία μπορούν να αποσιωπηθούν, τι δε χρειάζεται να βγει στην επιφάνεια για τη δολοφονική δράση του νεοναζιστικού κόμματος; Κέρδιζαν χρόνο για να έχουν όλα τα στοιχεία. Αλλωστε, δε χωρά σε λογικό νου η σκέψη να έχεις κρατούμενο έναν άνθρωπο για δολοφονία και να μην συντάσσεις τα απαραίτητα έγγραφα για να δρομολογηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Τον ίδιο βρώμικο ρόλο παίζει και η τότε ανθυπαστυνόμος και Αξιωματικός Υπηρεσίας στο ΑΤ Κερατσινίου Μ. Γιαννακά. Καταθέτοντας στην ανακρίτρια Σ. Χανιώτη αναφέρει ότι αστυνομικοί της παραδίδουν τον Ρουπακιά και το μαχαίρι της δολοφονίας σε σακούλα, όμως επειδή μέχρι τότε άκουγε από τους ασυρμάτους ότι για το "γεγονός" θα επιληφθεί η Ασφάλεια κι όχι το τμήμα της, δεν έκανε κάποια εγγραφή στο δελτίο συμβάντων για την προσαγωγή Ρουπακιά, αλλά σημείωσε σε προσωπικό της πρόχειρο τετράδιο ό,τι θεωρούσε απαραίτητο για να "βοηθήσει" στην προανάκριση. Ποιον πάνε να κοροϊδέψουν;

Το ΠΔ 141/30-04-1991 ορίζει επακριβώς ως καθήκοντα του αξιωματικού υπηρεσίας στο άρθρο 60 παρ. 2 περ. γ, δ και θ ότι: "γ. Ενεργεί, όταν κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας απαιτείται προανάκριση για τα αδικήματα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας του, που διαπράχθηκαν κατά το διάστημα της υπηρεσίας του, την οποία και κατά κανόνα ολοκληρώνει ανεξάρτητα από το χρόνο λήξης της υπηρεσίας του. δ. Σε περίπτωση διαπράξεως αδικήματος στην περιοχή δικαιοδοσίας του Τμήματος, υποχρεούται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών, την ανακάλυψη και κατάσχεση των προϊόντων και των πειστηρίων και την πρόληψη εξαφανίσεως των ιχνών της εγκληματικής πράξεως... . θ. Παραλαμβάνει τα αφαιρούμενα από τους εγκλειόμενους στα κρατητήρια χρήματα, τιμαλφή και οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα των οποίων η κατοχή μέσα στα κρατητήρια απαγορεύεται και τα αποδίδει σ' αυτούς κατά την έξοδο από τα κρατητήρια για μεταγωγή ή απόλυση."

Πόσα απ' αυτά τήρησε η Μ. Γιαννακά καταγράφοντας στο "προσωπικό της πρόχειρο τετράδιο" τα απαραίτητα; Γιατί ενώ οι φίλοι του Π. Φύσσα, που είχαν προσαχθεί στο Τμήμα, ελέγχθηκαν εξονυχιστικά και μεταφέρθηκαν με χειροπέδες, ο Ρουπακιάς έκανε λες και το τμήμα ήταν τσιφλίκι του; Πώς μπορεί να έχει κάποιος αμφιβολίες ότι η αστυνομία δεν ήξερε για τη Χρυσή Αυγή και δεν την βοήθησε να κρύψει κάτω απ' το χαλί ό,τι δεν πρέπει να γίνει γνωστό; Πώς μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι όλα αυτά έγιναν με την άγνοια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.;

Για 'μας είναι εμφανές ότι το ΑΤ Κερατσινίου έκανε, στο βαθμό που του αναλογούσε, τα απαραίτητα για να συγκαλύψει τη δολοφονία. Είτε αυτό σημαίνει σκόπιμη αργοπορία ως προς την ενημέρωση των αστυνομικών να επέμβουν, είτε αργοπορία για τη σύλληψη, είτε ελλιπή καταγραφή καταθέσεων, είτε αδράνεια ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος να καταστρωθούν όλα με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια. Και γι' αυτό είναι υπόλογοι όλοι οι εμπλεκόμενο αστυνομικοί εκείνης της βραδιάς.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 5 Σεπτέμβρη με την εξέταση του Α. Τσολακίδη από την πολιτική αγωγή του ΠΑΜΕ και των αιγύπτιων αλιεργατών (η πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα πρόλαβε και ρώτησε στη συνεδρίαση της 25ης Ιούλη).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.