Κινηματογραφική προβολή 16/2/17: ΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣΜΟΣ

Φίλοι και φίλες, γειά χαρά!

Στην προβολή αυτής της Πέμπτης 16/2, θα παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική ταινία του ιρανικού κινηματογράφου, πριν τα... ποτηράκια της Τσικνοπέμπτης.

(Τουτέστιν, η προβολή ξεκινά στις 9:29 μ.μ. ακριβώς!...)

Καλή θέαση!

Inline images 2

Ε Ν Α Σ   Χ Ω Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

جدایی نادر از سیمین‎‎ | JODAI-E NADER AZ SIMIN | Ιράν 2011 | 2h 03’

Σκηνοθεσία: Ασγάρ Φαραντί | Σενάριο: Ασγάρ Φαραντί, Μαρκ Μάτκοτ

Μουσική: Σατάρ Ορακί, Ντιβακάρ Ποχαρέλ | Φωτογραφία: Μαχμούντ Καλαρί

Ερμηνείες: Λεϊλά Χαταμί, Πεϊμάν Μοαντί, Σαχάμπ Χοσεϊνί, Σαρέ Μπαγιάτ, Σαρινά Φαραντί, Μπαμπάκ Καριμί, Αλί-Ασγάρ Σαχμπαζί, Σιρίν Γιαζντανμπάχς, Κιμιά Χοσεϊνί, Μεριλά Ζαρεΐ

Γλώσσα: περσικά | Χαρακτηρ.: δραματική

Ένα συγκλονιστικό πορτραίτο μιας θρυμματισμένης σχέσης, που ξετυλίγεται ταυτόχρονα ως ενδοσκόπηση στις πατριαρχικές και θρησκευτικές εξουσιαστικές δομές του σύγχρονου Ιράν.


Ο Ναντέρ και η Σιμίν διαφωνούν για το αν πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους στο Ιράν. Η Σιμίν θέλει να φύγει. Ο Ναντέρ είναι δέσμιος του άρρωστου πατέρα του που πάσχει από αλτσχάιμερ και δε θέλει να τον αφήσει μόνο. Έτσι χωρίζονται. Η κόρη τους, ελπίζοντας να γυρίσει γρήγορα η μητέρα της, μένει προσωρινά με τον πατέρα της. Ανήμπορος να φροντίσει τον γέρο γονιό του, ο Ναντέρ προσλαμβάνει μία γυναίκα για να τον περιποιείται. Χωρίς να το καταλάβει, ο Ναντέρ, βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε μια μοιραία παρεξήγηση, αιχμαλωτισμένος σε έναν ιστό από ψέματα και κοινωνικές αντιδικίες...


Πρόκειται για έναν αριστουργηματικό, μοναδικής δεξιότητας συνδυασμό δράματος χαρακτήρων και κοινωνικής τοιχογραφίας. Χωρίς ίχνος καλλιτεχνικού φολκλόρ ή φωτογενούς μιζέριας, ο Ασγάρ Φαραντί, δημιουργός του φιλμ Τι απέγινε η Έλι (Dar bāre-ye Elly, 2009), περιγράφει με διεισδυτική ακρίβεια όλο τον σύγχρονο κοινωνικό ιστό του Ιράν, αποτυπώνοντας τις διαπλεκόμενες σχέσεις του, τονίζοντας τις εγγενείς αντιφάσεις του και φέρνοντας στην επιφάνεια τις (πολιτικές από τη μια και ψυχολογικές από την άλλη) δυνάμεις που τον καθορίζουν.
Η ταινία Ένας χωρισμός αποτέλεσε, όταν προβλήθηκε, τη μεγάλη έκπληξη της χρονιάς. Απέσπασε εγκωμιαστικούς διθυράμβους από όλο το φάσμα της κριτικής και διέγραψε μία τεράστια εμπορική επιτυχία διεθνώς. Έφυγε από το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου με την Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας, την Αργυρή Άρκτο γυναικείας ερμηνείας (από κοινού στις τρεις πρωταγωνίστριές της) και την Αργυρή Άρκτο ανδρικής ερμηνείας (επίσης από κοινού στους άνδρες πρωταγωνιστές), απέσπασε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Σεζάρ ξενόγλωσσης ταινίας, καθώς επίσης δεκάδες άλλα βραβεία, υποψηφιότητες και διεθνείς διακρίσεις.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Καλή θέαση – η συνέχεια επί της οθόνης...


Ραντεβού στη Χαλκίδα, στο Εργατικό Κέντρο

Ώρα έναρξης προβολής: 9.29 μ.μ. ακριβώς!

Είσοδος ελεύθερη



Η   κ ι ν η μ α τ ο γ ρ α φ ι κ ή   ο μ ά δ α   σ ι ν ε φ ι λ μ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.