ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου & 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ & 1 ου & 2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ


       ΟΙ    ΣΥΛΛΟΓΟΙ   ΓΟΝΕΩΝ    ΚΑΙ     ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ   
                             1ου   & 2ου     ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΚΥΜΗΣ
                             1 ου & 2ου    ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ  ΚΥΜΗΣ

Αριθ. Πρωτ. 6                                                                                           Κύμη        29/3/2017

                                                                                ΠΡΟΣ:

                                                                  1.Υπουργείο Παιδείας  & Θρησκευμάτων        
                   2.Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
                  3. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος
                     4.Δήμο Κύμης- Αλιβερίου
                                                                                                  5.Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων &                                      Τεχνικών Έργων Αττικής.
   
                                                                                                                 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
                   1.Διευθυντές 1ου& 2ουΔημοτικού Κύμης
                   2. Γονείς  και Κηδεμόνες
       
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Πραγματοποιήθηκε στις 11/11/2016  ημέρα Παρασκευή, από τον Δήμο Κύμης- Αλιβερίου στο Δημαρχείο της Κύμης, τοπικό Συμβούλιο με θέμα ενημέρωση για το Δημοτικό Σχολείο. Ο σύλλογος μας μετά από προφορική  πρόσκληση παρευρέθηκε.   Στην παρουσίαση που μας έγινε, για τις ενέργειες του Δήμου στα 2,5 χρόνια που είχαν περάσει, τα σημαντικότερα σημεία έχουν ως έξης:
  Όταν ανέλαβε την διοίκηση  του Δήμου η σημερινή Δημοτική Αρχή συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας της τότε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά για το θέμα του σχολειού. Στην μεταξύ τους συνάντηση αποφασίστηκε να χορηγηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό χρηματικό ποσό για το σχολείο της τάξεως των 800.000 ευρώ. Λόγω της πολιτικής αστάθειας πάγωσε αυτή η προοπτική.  Μετά τις εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης, σε συναντήσεις με το νέο κυβερνητικό σχηματισμό, ο Δήμος μας διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν.
  Το επόμενο βήμα για να ξεκινήσει το έργο ήταν η γεωλογική και η στατική μελέτη. Λόγω έλλειψης χρημάτων του Δήμου για την ολοκλήρωση τους αυτός στράφηκε για χρηματοδότηση στην περιφέρεια. Οι μελέτες αυτές ολοκληρώθηκαν  τον Αύγουστο  του 2016 και η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία  του Δήμου τις παρέλαβε επίσημα  28 Σεπτεμβρίου 2016. Στις 15 Αυγούστου 2016 το Τεχνικό Γραφείο που είχε αναλάβει τις προαναφερθείσες μελέτες πληροφορήθηκε από τον Δήμαρχο  για ένα πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. που έτρεχε με ημερομηνία λήξης 5 Οκτώβριου 2016, για τα διατηρητέα μνημεία , στο οποίο ανήκει  το ιστορικό σχολείο από το 2010.


   Στις 28/9/2016 κατέθεσαν τις μελέτες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.  Στις 2 Οκτώβριου ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και όλο το επιτελείο πηγαίνουν στην Υπηρεσία των Νεοτέρων Μνημείων για να ρωτήσουν για την εξέλιξη των μελετών  και του προγράμματος. Εκεί συναντούν κατά τα λεγόμενα τους μια έξαλλη Διευθύντρια που τους υποδέχτηκε με άσχημο τρόπο λέγοντας ότι ο φάκελος είναι ελλειπής . Και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε.Σ.Π.Α. ΧΑΝΕΤΕ.
   Στις 18/10/16 στέλνεται από την Υπηρεσία των Νεοτέρων Μνημείων  και η επίσημη  απάντηση ότι ο φάκελος  με τις μελέτες, παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις. Ενώ ανακαλύπτουν στην συνέχεια ότι δεν υπάρχει φάκελος που να εντάσσει το κτίριο στα Νεότερα Ιστορικά Μνημεία, οπότε χρειάζονται και επιπλέον μελέτες που θα έπρεπε να τις είχε κάνει το αρμόδιο υπουργείο. Σε όλο το παιχνίδι μεταφοράς ευθυνών εκατέρωθεν ο Δήμος υποστηρίζει τελικά έχει ολοκληρωθεί το 80% των μελετών και υπολείπετε το 20%.
       Αξίζει να σημειωθεί ότι γνωρίζουμε από το 2014, και μετά την εφαρμογή των Καλλικρατικών Δήμων, πως υπεύθυνος για τα σχολεία είναι αποκλειστικά ο Δήμος (απάντηση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας στον προηγούμενο Σύλλογο Γονέων). Η αποτυχία επομένως να ενταχθεί το έργο της ανακατασκευής του σχολείου στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. υποδηλώνει την προχειρότητα με την οποία  αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζετε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
     Μετά το τραγικό γεγονός που εκτυλίχθηκε την Παρασκευή 4 Απρίλη 2014 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης  γονείς, κηδεμόνες και παιδιά έχουμε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Για να μην χάσουν ώρες μαθημάτων τα παιδιά μας δεχτήκαμε την προσωρινή λύση να συστεγαστούμε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης. Έχουν περάσει  τρία (3) χρόνια, και δεν έχει αλλάξει τίποτα αντιθέτως η όλη κατάσταση σιγά-σιγά παγιώνεται και μονιμοποιείτε.
    Ο προαύλιος χώρος είναι μικρός και τα ατυχήματα συχνά. Εκεί συλλειτουργούν και τα δύο νηπιαγωγεία με άλλους 65 μαθητές. ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 270. Υπάρχουν και άλλα δύο (κοντέινερ- αίθουσες) στο προαύλιο  που γίνονται και εκεί μαθήματα. Οι αίθουσες μαθημάτων που έχουν διαμορφωθεί για την φοίτηση των μαθητών είναι μικρές 10-15 τ.μ. περίπου και οι ιώσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο, με πολλαπλές επιπλοκές(όπως πρόπερσι) κρουσμάτων πνευμονίας.  Αποτέλεσμα να χάνονται πάρα πολλές ώρες διδασκαλίας.   
   Υπάρχουν πέντε  τουαλέτες για 205 παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωτερικός χώρος του σχολείου είναι σε άθλια κατάσταση από τα χωμάτινα χαντάκια και από τύχη  δεν έχουμε ατυχήματα. Στα  άσχημα καιρικά φαινόμενα π.χ. βροχή γίνετε κυκλοφοριακή συμφόρηση  για την παραλαβή των μαθητών.  Καλούμαστε για άλλη μια σχολική χρόνια να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες που τις γνωρίζει πολύ καλά ο Δήμος. Ωστόσο  το δικαίωμα των παιδιών μας να έχουν ένα αξιοπρεπή σχολείο από ότι φαίνεται θα αργήσει. Είμαστε όμως  έτοιμοι να το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο.
   Τα τελευταία χρόνια με την κρίση, οι φόροι που πληρώνουμε έχουν πολλαπλασιαστεί και συγχρόνως οι παροχές από  το κράτος έχουν ελαττωθεί δραματικά. Η συνεχόμενη μετατόπιση των ευθυνών του Δήμου θα μας αναγκάσει να κλιμακώσουμε την στάση και την μορφή του αγώνα μας με κάθε μέσο ενόψει της διαφαινόμενης υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που κυοφορείται. Άλλωστε αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο των οικογενειών μας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αγγίζει όλη την περιοχή μας και είμαστε σίγουροι πως θα βρούμε συμπαραστάτες σε αυτόν τον αγώνα.  
Σε κάθε περίπτωση έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα σαν γονείς και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΥΜΗΣ.
  • Να συνεργαστούν αρμονικά  ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου  το Υπουργείο Πολιτισμού η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων και όλοι οι αρμόδιοι ώστε να ολοκληρωθεί ο ελλειπής φάκελος για να προχωρήσουν οι μελέτες.
  • Να ενημερωθούμε γραπτός από το Υπουργείο Παιδείας εάν όντος υπάρχουν τα χρήματα, που υποσχέθηκαν στην Δημοτική Αρχή, για  την ανακατασκευή του Σχολείου .
  • Να ενημερωθούμε γραπτώς από τον Δήμο  για το πότε θα υλοποιηθεί το 20% των   μελετών που υπολείπονται.
  • Να δοθεί λύση από τον Δήμο για τα παραπάνω προβλημάτων που απορρέουν από την συστέγαση των δυο σχολείων.
               
                               Εκ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων


                              - Oι-                      -Οι-                 -O-                       -Τα -
                       Γραμματείς             Πρόεδροι       Αντιπρόεδροι            Μελή                                                          


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα αυτά τα καρναβάλια