Ελλάδα το μεγαλείο σου

 Ο Χατζηδάκης… έσωσε τη ΔΕΗ και μετά άλλαξε υπουργείο για να σώσει και την κοινωνική ασφάλιση! Εμάς, όμως, μας ενδιαφέρει η… σωσμένη ΔΕΗ που βύθισε στο σκοτάδι τη μισή χώρα. Πού να μην είχε σωθεί, δηλαδή…

Ο ΔΕΔΔΗΕ, η θυγατρική της ΔΕΗ που είναι υπεύθυνη για τη μέση και χαμηλή τάση, έχει τεράστιες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις εκτεταμένες βλάβες του δικτύου. Αποτέλεσμα της… σωτηρίας κι αυτό!

Ο ΑΔΜΗΕ, η άλλη θυγατρική που είναι υπεύθυνη για την υψηλή τάση, έχει επίσης τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, δε συντηρεί σωστά το δίκτυό της, κάνει και οικονομίες (π.χ. δε μισθώνει το ελικόπτερο με το ρύγχος που καθαρίζει τα πορσελάνινα καπάκια στους πυλώνες, ούτε κάνει την επιβεβλημένη αποψίλωση στη βάση των πυλώνων), με αποτέλεσμα να ευθύνεται για τις περισσότερες και πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Θυμόσαστε τι ακούγαμε κάθε φορά που τα παπαγαλάκια της «ενημέρωσης» στήριζαν τις… εξυγιαντικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων με θύματα τους εργάτες της ΔΕΗ; Τεμπέληδες, συντεχνία, προνομιούχοι, μας απειλούν ότι θα κλείσουν το διακόπτη κτλ. κτλ. Τώρα, ο διακόπτης έκλεισε μόνος του και οι «νοικοκυραίοι» τουρτούριζαν στη χιονισμένη αυλή γαμοσταυρίζοντας και κραυγάζοντας «πού είναι η ΔΕΗ; Θα χάσουμε κι απόψε τις άγριες μέλισσες!».

Οι «νοικοκυραίοι» ακολουθούν το δόγμα του λαϊκατζή: «Και καλά και φτηνά, κορίτσια»! Χειροκροτούν τις κυβερνήσεις όταν διώχνουν ειδικευμένους εργάτες από κρίσιμους φορείς ή επιχειρήσεις του δημοσίου (γιατί «εμείς τους πληρώνουμε όλους αυτούς τους τεμπέληδες»), αλλά θέλουν και αστραπιαία παρέμβαση αυτών των φορέων ή επιχειρήσεων όταν υπάρχει πρόβλημα. Την παροιμία που διδάσκει ότι «με πορδές δε βάφονται αυγά» δεν τη θυμούνται.

Δεν ταρακουνιούνται ούτε όταν δε βλέπουν στο λογαριασμό τη μείωση που τους είχε τάξει η κυβέρνηση όταν προχωρούσε στην «εξυγίανση». Μόνο όταν κόβεται το ρεύμα ενοχλούνται. ‘Η όταν κλείνει ο δρόμος από το χιόνι. Τότε αρχίζουν να βρίζουν το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη (που οι περισσότεροι από δαύτους έχουν ψηφίσει). Το ότι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης τους έταξε «εκσυγχρονισμό» και «οικονομίες κλίμακος» δεν το θυμούνται. Ούτε διαμαρτυρήθηκαν ποτέ επειδή το προσωπικό του δήμου λιγοστεύει και γηράσκει, καθώς δε γίνονται προσλήψεις νέων εργατών. Για τους «νοικοκυραίους», και οι εργάτες των δήμων είναι «τεμπέληδες» και «κηφήνες».

Αυτό που είδαμε το διήμερο των υψηλών χιονοπτώσεων και το οποίο βιώνουν ακόμα οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές, ακόμα και στην Αττική, είναι το αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του κρατικού μηχανισμού, που ξεκίνησε επί Σημίτη, εντάθηκε κατά τη μνημονιακή δεκαετία (2010-19) και συνεχίζεται και σήμερα. Εμείς το είχαμε ονομάσει συντηρητική ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού.

  • Οποια δαπάνη έχει κοινωνικό πρόσημο συρρικνώνεται μέχρι εξαφάνισης.
  • Το προσωπικό στους τομείς της λεγόμενης κοινής ωφέλειας επίσης συρρικνώνεται. Οι δουλειές δίνονται «κατ’ αποκοπή» σε εργολάβους.
  • Κάθε είδους πρόληψη έχει εγκαταλειφθεί. Ο συρρικνωμένος μηχανισμός επεμβαίνει μόνο κατόπιν εορτής.
  • Η ευρεία ιδιωτικοποίηση στηρίχτηκε πρώτο σε λίγους και φτηνούς εργάτες και δεύτερο στη γενική μείωση του κόστους, ώστε να αυξάνονται τα κέρδη στους ισολογισμούς των ιδιωτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Μην μας πείτε ότι έριξε ασυνήθιστα πολύ χιόνι. Ετσι είναι. Aλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Από την άλλη, και με λιγότερο χιόνι τα ίδια φαινόμενα θα είχαμε. Γιατί τα πάντα είναι εγκαταλελειμμένα. Κι όχι μόνο είναι εγκαταλελειμμένα, αλλά δεν υπάρχει και επαρκές προσωπικό για να παρέμβει άμεσα, έστω και εκ των υστέρων, και να αποκαταστήσει τις βλάβες. Οι τεχνικοί της ΔΕΗ έχουν συρρικνωθεί σε αριθμό και οι εργολάβοι που χρησιμοποιούνται στο δίκτυο χαμηλής τάσης είναι ανίκανοι να αναλάβουν τέτοιας έκτασης και πιεστικότητας έργο.

Μετά, αρχίζουν οι… συσκέψεις και το blame game. Φταίνε οι δήμοι που δεν κλαδεύουν τα δέντρα, λέει ο ΔΕΔΔΗΕ. Οχι, αυτή είναι δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ, λέει ο Πατούλης. Ο δε Χαρδαλιάς… συσκέπτεται. Μία στο κτίριο «Φάρος», μία στο κτίριο «Ολυμπος». Και στέλνει αβέρτα-κουβέρτα ανακοινώσεις για τις συσκέψεις, που όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν (είναι αυτό που λέμε «πολύ λάδι στο τηγάνι κι από τηγανίτα τίποτα»).

Στην τούρλα του Σαββάτου βρήκαν την ευκαιρία να εμφανιστούν και οι καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων, για να μας πουν ότι φταίει… η δασική υπηρεσία που δεν αφήνει να κόψουν τα δέντρα. «Τέσσερα δικαστήρια έχω, επειδή κλάδευα τα δέντρα», έλεγε ένας που βγήκε στον «αέρα» ραδιοφωνικής εκπομπής. Και οι δημοσιοκάφροι συγκατένευαν, χωρίς να μπουν στον κόπο να τον ρωτήσουν αν κλάδευε ή αν έκοβε δέντρα, είτε για να εξασφαλίσει ξύλα για το τζάκι είτε για ν’ ανοίξει χώρο για το καινούργιο περίπτερo μπάρμπεκιου (μπορεί και για την πισίνα).

Λίγο ακόμα και θα μας έλεγαν ότι πρέπει να κοπεί κάθε δέντρο στις περιοχές κατοικίας, για να μην πέφτουν τα κλαδιά και κόβουν τα καλώδια της ΔΕΗ! Το ότι τα δέντρα χρειάζονται περιποίηση, κλάδεμα, υποστήλωση, δεν τους περνάει από το μυαλό. Ούτε τους απασχόλησε το αίσχος των εναέριων καλωδίων μέσα σε πόλεις, εν έτει 2021. Βλέπετε, η υπογειοποίηση κοστίζει και λεφτά υπάρχουν μόνο για πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες (εδώ πέταξαν στα σκουπίδια διαγωνισμό για άκρως απαραίτητο εξοπλισμό των ΜΕΘ, με την υπογειοποίηση των καλωδίων θ’ ασχοληθούν;). Ασε που η ΔΕΗ πρέπει να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο καθαρή, χωρίς δάνεια που χρηματοδότησαν απαραίτητα έργα υποδομής.

Χρειάζεται μήπως ν’ ασχοληθούμε με τους εργολάβους-νταβατζήδες των εθνικών οδών, οι οποίοι –φρονίμως ποιούντες- κρύφτηκαν πίσω από τον Χρυσοχοΐδη; Κάθε χρόνο χιονίζει κάποιες μέρες. Και υπάρχουν σημεία στην εθνική Αθήνας-Λαμίας που εμφανίζουν τα ίδια προβλήματα. Αυτοί που εισπράττουν το εξωφρενικό νταβατζιλίκι των διοδίων, θα έπρεπε να έχουν έτοιμο μηχανισμό ώστε να μην κλείνει η εθνική παρά μόνο μια-δυο ώρες, όσο χρειάζεται για να καθαριστούν τα δύσκολα σημεία. Δεν έχουν στήσει τον απαραίτητο μηχανισμό (στη σχέση κόστους-οφέλους μετράει γι’ αυτούς το κόστος) και βέβαια κανένας από την κυβέρνηση δεν τους ζήτησε λογαριασμό για την αθέτηση της συμβατικής τους υποχρέωσης. Ανέλαβε ο Χρυσοχοΐδης να κόψει την εθνική προτού ακόμα χιονίσει, μετά –όταν είδαν την αγανάκτηση- την άνοιξαν για κάποιες ώρες και μετά την ξαναέκοψαν. Στη θέση του ελλείποντος μηχανισμού κοινωνικής ωφέλειας εμφανίστηκε ο χωροφύλακας Χρυσοχοΐδης.

Την καραμέλα των ακραίων καιρικών φαινομένων την πιπίλισαν και πάλι. Αλλά ήταν ελάχιστα πειστικοί. Βλέπετε, το φαινόμενο είχε προβλεφθεί με ακρίβεια από τους μετεωρολόγους. Είχαν το χρόνο, όχι βέβαια για να κάνουν όλα αυτά που δεν είχαν κάνει, αλλά για να στήσουν ένα στοιχειώδη μηχανισμό άμεσης επέμβασης. Ηξεραν ότι θα πέσει πολύ χιόνι, ήξεραν ότι θα πέσουν δέντρα (γιατί είναι ακλάδευτα και απεριποίητα για χρόνια), ήξεραν ότι θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος και νερού. Ηξεραν, αλλά δεν ετοίμασαν κανένα σχέδιο άμεσης επέμβασης. Περίμεναν να γίνει η ζημιά και μετά να ενεργήσουν σαν μπουλούκι ατάκτων. Οι «δεητζήδες» δούλεψαν και πάλι σαν σκυλιά, αλλά και λίγοι είναι και βοήθεια από τους δήμους και τις περιφέρειες (στον τομέα της απομάκρυνσης των πεσμένων δέντρων) δεν είχαν. Λογικό ήταν όλη η δουλειά της εκ των υστέρων αποκατάστασης να αργήσει.

Κι ενώ οι «δεητζήδες» πάλευαν υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων έκανε… επιτελικές συσκέψεις! Σε κάποια απ’ αυτές πέρασε και ο Κούλης, μοίρασε συγχαρητήρια, σύστησε στον κόσμο… «υπομονή» και κατηφόρισε για το Κολωνάκι να πιει το εσπρεσάκι του.

ΥΓ1. Ο Μπακογιάννης παραδέχτηκε ότι έφερε 37 μηχανήματα από τις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Λαμιέων για να καθαρίσουν το χιόνι στο Δήμο Αθηναίων. Το Δήμο που αντιμετώπιζε τα λιγότερα προβλήματα στην Αττική (λόγω της γεωγραφικής του θέσης). Αμα όμως είσαι πρώην περιφερειάρχης Στερεάς και ο νυν περιφερειάρχης έχει εκλεγεί με τη στήριξη του μηχανισμού που έχει στήσει η φαμίλια σου στην περιοχή, σηκώνεις το τηλέφωνο και ζητάς να μη στείλουν τα μηχανήματα στη Βόρεια Εύβοια, όπου είναι εγκλωβισμένος κόσμος, πολλοί ηλικιωμένοι, αλλά να πάνε να καθαρίσουν το Κολωνάκι, ξεκινώντας από την Πατριάρχου Ιωακείμ, μη τυχόν και γλιστρήσει ο Κούλης που θα πήγαινε να πιεί τον καφέ του στο Da Cappo με τα παπαγαλάκια της δεξιάς προπαγάνδας (μα τόση γαϊδουριά; Εβγαλε και φωτογραφία γελώντας κάτω από τη μάσκα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια