Όχι άλλη Μόρια

 


Κλίμα έντασης και αποδοκιμασιών επικράτησε το μεσημέρι της 8ης Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία της Ν. Ορεστιάδας, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου δύο χιλιάδες πολίτες απ’ όλο τον Έβρο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενώπιον του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για τα κυβερνητικά σχέδια επέκτασης και αύξησης της δυναμικότητας του ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης) Φυλακίου του Δήμου Ν. Ορεστιάδος.


Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, είχαν αποκλείσει το Δημαρχείο και δεν επέτρεψαν στους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν τον υπουργό, ο οποίος πέρασε την πόρτα του δημαρχείου υπό τις έντονες αποδοκιμασίες του συγκεντρωμένου πλήθους και συναντήθηκε για περισσότερο από μία ώρα με την Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ν. Ορεστιάδας (η Επιτροπή αποτελείται από τον δήμαρχο Ν. Ορεστιάδας και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου).
Τα συνθήματα που ακούστηκαν από το συγκεντρωμένο πλήθος: «Δε σε θέλει ο λαός, παρ’ τον Πέτσα σου και μπρος», «Όχι στα λαμόγια των ΜΚΟ», «Ο Έβρος δεν πέφτει, Μηταράκη ψεύτη», «Ο Έβρος δεν πέφτει, Μητσοτάκη ψεύτη», “Φωνή λαού, οργή Θεού», “Ό,τι κι αν μας φέρνετε τη γη μας δεν την παίρνετε», «Αθήνα πουλημένη, ο Έβρος δεν πεθαίνει», «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» κ.α.
Οι ακρίτες κάτοικοι του Β. Έβρου δηλ. εξέφρασαν πολύ καλά, αυτό που δε θέλουν κάποια ΜΜΕ να φανεί: ότι οι ενέργειες Μηταράκη έχουν την απόλυτη κάλυψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και όλου του συστημικού πολιτικού
προσωπικού.
Απειλές και οργή Μετά το τέλος της συνάντησης και κατά την έξοδο του υπουργού από το δημαρχείο, οι συγκεντρωμένοι πολίτες τον αποδοκίμασαν ξανά έντονα, ενώ για λίγα λεπτά, μέχρι την επιβίβασή του στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και την αποχώρησή του από το σημείο, η ένταση οξύνθηκε, με κάποιους από τους συγκεντρωμένους να εκσφενδονίζουν μπουκάλια με νερό και αυγά.

Όπως έγινε γνωστό από τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, ενώ στο Δημαρχείο στη συζήτηση με την Επιτροπή Αγώνα, ο
Μηταράκης ήταν διαλλακτικός, αργότερα στο ΚΥΤ Φυλακίου, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και ορισμένους φορείς, ήταν απαράδεκτος και προκλητικός:
Απείλησε τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου Χρήστο Τυρμπάκη, ότι όχι μόνο θα προχωρήσει στην επέκταση του ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης) αλλά και πως θα φέρει 10.000 πρόσφυγες! Για τη συμπεριφορά των πολιτών έναντι του Μηταράκη, ενοχλήθηκε όπως ήταν φυσικό η Ν.Δ. αλλά και το …ΚΙΝ.ΑΛ. (ΠΑΣΟΚ), εκδίδοντας ανακοινώσεις εναντίον των διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα …ακραίους! Δεν εξέδωσαν όμως κάποια ανακοίνωση για να στηλιτεύσουν τις προκλητικές του δηλώσεις και τους προκλητικούς και απαράδεκτους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, να ιδρύσουν μια νέα Μόρια επάνω στα Ελληνοτουρκικά σύνορα!
Για την ενημέρωση των όσον αφορά στο ιστορικό των κυβερνητικών προθέσεων
και ενεργειών, παραθέτουμε τμήμα της ανακοίνωσης της Β’ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ (συνδικαλιστικό σωματείο των καθηγητών της περιοχής ) στις 02/01:


«Κανένα νέο κέντρο κράτησης ούτε στην Ορεστιάδα, ούτε πουθενά». Απόλυτα δικαιολογημένος αναβρασμός επικρατεί στη Θράκη, για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη να επεκτείνει το υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στον οικισμό Φυλάκιο του Β. Έβρου, εξαπλασιάζοντας, πρακτικά, τη δυναμικότητά του.
Αν και, αρχικά, το Υπουργείο Μετανάστευσης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για βελτίωση υφιστάμενων υποδομών!!!, διαψεύδεται από την πρόσκληση που δημοσιεύτηκε και προβλέπει την εγκατάσταση νέων οικίσκων για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ, 1.500 θέσεων σε έκταση 72 στρεμμάτων, δίπλα στην υφιστάμενη δομή δυναμικότητας 240 ατόμων…»
Από την ημέρα εκείνη και μέχρι σήμερα, όλες οι δηλώσεις του Μηταράκη και των κυβερνητικών στελεχών είναι αποπροσανατολιστικές, προσπαθώντας να πείσουν την κοινή γνώμη ότι: “η πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση των ροών είναι αδιαπραγμάτευτη”, «για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα δημιουργίας νέων δομών στη Θράκη», ότι ο
Μηταράκης “ήρθε για να συζητήσει”, ότι «αφού οι πολίτες του Έβρου διαφωνούν θα πάμε σε δημιουργία μικρότερων δομών» κλπ. Και βέβαια τα συστημικά Μ.Μ.Ε. συκοφάντησαν δεόντως τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, εμφανίζοντάς τους ως «ακροδεξιούς»!
Η ουσία των κυβερνητικών ενεργειών είναι εμφανής:
α) Eπιβεβαιώνεται η πλήρης εναρμόνιση της κυβέρνησης με το σχεδιασμό της Ε.Ε., για τη μετατροπή της χώρας σε μια μεγάλη φυλακή, στο πλαίσιο φυσικά και της επικαιροποίησης της Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό μέσω των ελληνοτουρκικών «διερευνητικών επαφών».
β) Η κυβέρνηση συνδεόμενη με τα ποικιλώνυμα οικονομικά συμφέροντα που απομυζούν τους πόρους για τους πρόσφυγες από την Ε.Ε. και ανεχόμενη το προκλητικό πλιάτσικο των περισσοτέρων Μ.Κ.Ο γύρω από την διαχείριση του μεταναστευτικού θέματος, αδιαφορεί πλήρως για την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση και η συνθήκη του Δουβλίνου που είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες την Ελλάδα. Αλλά και η συμμετοχή της χώρας στις επεμβάσεις των «συμμάχων» και η μετατροπή της χώρας σε ένα γιγάντιο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, με τελευταίο παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιδείνωση του μεταναστευτικού προβλήματος στην πατρίδα μας.

Η κυβέρνηση εάν θέλει, μπορεί να ενεργήσει έστω για μια φορά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Στις επικίνδυνες
νέες ελληνοτουρκικές «διερευνητικές επαφές», όπου με την ευλογία της Μέρκελ, ο Ερντογάν απαιτεί και ο Μητσοτάκης εκτελεί ως πειθήνιο όργανο, ας θέσει έστω για το μεταναστευτικό την  παρακάτω απαίτηση:
Hot spots στην Τουρκία, και μόνο στην Τουρκία!
Αλλά ήδη ο Μηταράκης, σε σχετική ερώτηση Δ. Συμβούλου του Δήμου Ορεστιάδος απάντησε ως άλλος Ερντογάν: δεν δέχεται η Τουρκία, Ευρωπαίους  στο έδαφος της!
Πάντως καθολική είναι η απαίτηση του λαού της περιοχής:
Κανένα νέο κέντρο κράτησης ούτε στην Ορεστιάδα, ούτε πουθενά αλλού στη χώρα.. Να κλείσει το ήδη υπάρχον».

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια