H OENΓΕ υπενθυμίζει την ιατρική δεοντολογία

 


Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Πριν από δυο ώρες, η ΟΕΝΓΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και τα αυτονόητα της ιατρικής δεοντολογίας. Ετσι, οι γιατροί στο Νοσοκομείο Λαμίας έχουν την κάλυψη του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου τους, προκειμένου να απορρίψουν την εισαγγελική διάταξη, που απαιτεί απ’ αυτούς να πετάξουν στα σκουπίδια την ιατρική δεοντολογία και ηθική και να ενεργήσουν όπως οι γιατροί στα άντρα βασανιστηρίων, προχωρώντας σε ιατρικές πράξεις ενάντια στην εκφρασμένη βούληση του απεργού πείνας.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρεται και στα διεθνή ιατρικά συνέδρια που έχουν λάβει ειδικές αποφάσεις για την ενδεδειγμένη στάση των γιατρών έναντι των απεργών πείνας (Διακήρυξη για τους απεργούς πείνας της Παγκόσμιας Ενωσης Ιατρών).


Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2021

Α.Π: 11084

Με αφορμή την επιδείνωση της υγείας του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, η ΟΕΝΓΕ δηλώνει άλλη μια φορά πως πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι:

  1. Σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του.
  2. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια