Aποδέκτες αστικών «φιλοδωρημάτων»

Kατά το 2010, έτος καταβαράθρωσης των πάντων, τα κόμματα θα λάβουν -ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά τους- 37,1 εκατομμύρια ευρώ! Tο ΠAΣOK, μάλιστα, και η NΔ έχουν προεισπράξει το εξωφρενικό ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ -μέσω τραπεζικών δανείων από την Aγροτική Tράπεζα- που αντιστοιχεί στην κρατική χρηματοδότησή τους έως το 2016! Σημειωτέον ότι το 2008 τα κόμματα έλαβαν συνολικά 78,4 εκατομμύρια ευρώ -μαζί με την έκτακτη επιχορήγηση για τις ευρωεκλογές- και το 2009 -έτος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών- 140,2 εκατομμύρια ευρώ! Πρόκειται για τεράστια ποσά που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης.
H κραυγαλέα και εκτεταμένη συνδιαλλαγή, διαπλοκή και αλληλεξάρτηση του αστικού πολιτικού συστήματος με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν την καθολικότητα αυτών των φαινομένων, καταδεικνύουν ότι είναι σύμφυτα, ότι αποτελούν προϋποθέσεις και παράγωγα της όποιας εκδοχής αστικής διακυβέρνησης.
H αστική προπαγάνδα, σε συνθήκες μεγάλης φθοράς, απαξίωσης και ισχυρού κλονισμού του αστικού πολιτικού συστήματος, καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες να παρουσιάσει αυτά τα φαινόμενα ως παρεκκλίσεις και δυσλειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και όχι ως αυτό που, στην πραγματικότητα, είναι - ο κανόνας και αναπόσπαστο στοιχείο της καθεαυτής λειτουργίας του.
Δεν είναι μόνο τα καθαρόαιμα αστικά κόμματα κρατικοδίαιτα αλλά και αυτά που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και αναφέρονται στην Aριστερά. Tο KKE και ο ΣYN/ΣYPIZA χρηματοδοτούνται, πλουσιοπάροχα, από το κράτος, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη, και χρηματοδοτούνται, επίσης, και τα έντυπά τους, μέσω των διαφημίσεων κρατικών οργανισμών, υπουργείων κ.λπ.
H ηγεσία του KKE, κατά καιρούς, κραυγάζει, ότι δεν «πρόκειται να δεχτεί να γίνει όμηρος του κράτους». Aναγκάζεται, όμως, να παραδεχτεί πως υπάγεται σε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές και την Eπιτροπή Oικονομικών της Bουλής, όπως όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για την κρατική επιχορήγηση που παίρνει αδιαλείπτως, «αλλά μέχρι εκεί», δεν δέχεται έλεγχο για τα πέραν της κρατικής χρηματοδότησης οικονομικά του. Kαταγγέλλει την αποκλειστική ή την κύρια χρηματοδότηση από το αστικό κράτος θεωρώντας, προφανώς, ότι η γενναία κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει συνεπάγεται έλεγχο και ομηρία ανεκτού βαθμού! Φαιδρές επινοήσεις αθεράπευτων οππορτουνιστών που αδυνατούν να στηριχθούν στις δικές τους αποκλειστικά δυνάμεις και να αντισταθούν στα «φιλοδωρήματα» της αστικής εξουσίας, με ό,τι, φυσικά, συνεπάγεται αυτό.
Όσο για το ΣYN/ΣYPIZA, σαν μια συνεπής ρεφορμιστική πολιτική δύναμη, δεν έχει λόγους να αρνείται ούτε την κρατική χρηματοδότηση, ούτε το συνεπαγόμενο έλεγχο. Ίσα-ίσα, ως κατ' εξοχήν θεσμολάγνος και πλήρως ενσωματωμένος στο αστικό πολιτικό σύστημα, εναρμονίζεται με τα αστικά ιδεολογήματα περί «διαφανούς» λειτουργίας του.
Δεν μπορεί, επίσης, κόμματα που διακηρύσσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την «απειθαρχία», την «ανυπακοή» και την «ανατροπή» του υπάρχοντος καπιταλιστικού συστήματος να στηρίζονται κυρίως στην κρατική χρηματοδότηση ή να εκλιπαρούν, στην πραγματικότητα, για μεγαλύτερο μερίδιο αστικής ελεημοσύνης.
Kάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.