Ανανεώνουν τη θητεία του υπόδικου Ρόντου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την παράταση της θητείας του υπόδικου Άλεξ Ρόντου στο Κέρας της Αφρικής όπου εργάζεται ως απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφάσισε το Συμβούλιο της Ευρώπης, έπειτα από εισήγηση της Κάθριν Άστον, μονίμου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα πολιτικής και ασφάλειας, η οποία, είχε λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις για την πρότασή της από την μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με έγγραφο-ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το koutipandoras.gr η θητεία του Ρόντου είχε ανανεωθεί από τον Οκτώβριο του 2013 για έναν ακόμη χρόνο, δηλαδή μέχρι το προσεχές φθινόπωρο, κι ενώ στο διάστημα αυτό το όνομα του Ρόντου, του ανθρώπου που επί πολλά χρόνια υπήρξε δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου, ιδίως όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε γίνει ευρέως γνωστό, λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναεκοθέτησης», για την οποία του έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Παρ’ όλα αυτά, η αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες έδωσε το «οκ» προκειμένου ο πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου να παραμείνει στη θέση του. Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε η παράταση της θητείας του για τέσσερις μήνες, δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου 2014, οπότε λήγει η τρέχουσα θητεία, μέχρι τις 28 Φερβουαρίου του επόμενου έτους. Στο διάστημα αυτό, ο Ρόντος θα λάβει, σύμφωνα με το έγγραφο, του Συμβουλίου της Ευρώπης 85.200 ευρώ κι ακόμη 8.000 ευρώ ως επίδομα.

Ποιος είναι ο Άλεξ Ρόντος
Ο Άλεξ Ρόντος γνωρίστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κι όταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, εκείνος τοποθετήθηκε στην υπηρεσία αναπτυξιακής συνεργασίας, την υπηρεσία δηλαδή που χρηματοδοτεί ΜΚΟ. Αυτός είναι και ο λόγος που κατηγορείται μαζί με ακόμη επτά άτομα για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία φέρεται να εισέπραξε περίπου εννέα εκατομμύρια ευρώ έως το 2004 για έργο αποναρκοθετήσεων στο εξωτερικό που δεν πραγματοποίησε ποτέ.
Μετά την αποχώρηση του Παπανδρέου από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ρόντος έχοντας τον τίτλο του πρεσβευτή εκ προσωπικοτήτων, εμφανίζεται σε διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση ενώ το Δεκέμβριο του 2011 διορίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως ειδικός εκπρόσωπος στο Κέρας της Αφρικής, θητεία η οποία ανανεώθηκε μέχρι την άνοιξη του 2015.
Το ιστορικό του πρώην συνεργάτη του Παπανδρέου όμως δεν περιορίζεται στο διπλωματικό του έργο, αλλά έχει σκιές, τις οποίες το Hot Doc αποκάλυψε πριν από δύο μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το όνομα του Ρόντου περιλαμβάνεται σε δικογραφία την οποία έχει στα χέρια ο ανακριτής Φούκας. Αυτή αφορά παρακολουθήσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, η οποία σχετίζεται με προώθηση ξένων συμφερόντων, στην οποία ο Ρόντος εμφανίζεται να συμμετέχει.
Όπως προκύπτει από τηλεφωνικές συνακροάσεις τις οποίες έχει νόμιμα καταγράψει η ΕΥΠ και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ο Ρόντος, μαζί με τον Άρη Καρατζά, προσωπικό φίλο του Αντώνη Σαμαρά, επικοινωνούσαν μεταξύ τους και μετέφεραν πληροφορίες που αφορούσαν ενδιαφέροντα Αμερικανών και Ισραηλινών στην Ελλάδα. Το κύριο ενδιαφέρον αυτών των συνομιλιών ήταν ο τρόπος με τον οποίο αμερικανοϊσραηλινά συμφέροντα θα κατάφερναν να διεισδύσουν στη χώρα.
Από τις συνομιλίες προκύπτει επιπλέον ότι ο Άρης Καρατζάς παίρνει πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και συγκεκριμένα τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου και στη συνέχεια της διαβιβάζει στον Ρόντο, τηλεφωνώντας του συνήθως στο επίσημο τηλέφωνο που του έχει παραχωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ειδικού εκπροσώπου στο Κέρας της Αφρικής.
Όταν αυτές οι συνομιλίες καταγράφονται ο Ρόντος βρίσκεται ήδη στο Κέρας της Αφρικής κι έχει αναλάβει την ανθρωπιστική δράση στην περιοχή, η οποία σκοπό έχει να βοηθήσει να απαλλαγούν οι χώρες από τη μάστιγα των συγκρούσεων και της φτώχειας. Όταν όμως ο Ρόντος μιλάει με τον Καρατζά στο τηλέφωνο, του εξομολογείται πως ουσιαστικά έχει διαμορφώσει έναν τοπικό ένοπλο στρατό με βασικό κορμό τους χριστιανούς της Αιθιοπίας και της ευρύτερης περιοχής, για να απωθήσει και να εξολοθρεύσει συγκεκριμένες ομάδες. Αυτή είναι μια περιγραφή που δεν συμβαδίζει με τους υψηλούς ανθρωπιστικούς στόχους που φαίνεται να έχει η αποστολή του Ρόντου στο Κέρας της Αφρικής, είναι όμως και κάτι που κατά πως φαίνεται δεν απασχολεί την Ευρώπη και την Ελλάδα που τον διατηρούν στην καλοπληρωμένη θέση του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.