Οικονομικός πόλεμος των μονοπωλίων

Είναι πλέον ορατό ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται καθημερινά  και εκδηλώνονται όχι μόνο σε γεωστρατηγικό επίπεδο αλλά και   μέσα από τον οικονομικό πόλεμο των μονοπωλιακών κολοσσών.
Το σκάνδαλο Novartis είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτού του  ανταγωνισμού, όπου το αμερικανικό κρατικό FBI αναλαμβάνει να αναχαιτίσει τις δραστηριότητές της που ζημιώνουν σοβαρά  τις αντίστοιχες 21 αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες.
Nοvartis λοιπόν:  ελβετική πολυεθνική γερμανικών κυρίως συμφερόντων που ιδρύθηκε από την συνένωση της CIBA – Celgy and Sandoz Laboratories.  Σε 29 χώρες βρίσκεται υπόδικη για μίζες και άλλες παράνομες μεθοδεύσεις, μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους, δωροδοκίες και εκμαυλισμό γιατρών και άλλων παραγόντων στην Υγεία προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της, να αυξήσει τα κέρδη της και να εκτοπίσει από τις αντίστοιχες αγορές τους ανταγωνιστές της.
Οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες δεν αφορούν, όπως προαναφέραμε, μόνο τη χώρα μας.  Οι παράνομες μέθοδοι που ακολουθεί ο φαρμακευτικός κολοσσός αποφέρουν τεράστια κέρδη στα ταμεία του, ενώ πληρώνει παράλληλα σαν πρόστιμα «ψίχουλα» συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τις εκάστοτε αρχές.  Θεωρείται η όλη υπόθεση σαν μεμονωμένο περιστατικό και συνεχίζει απρόσκοπτα την «τυπική θεραπευτική της δραστηριότητα». Οι δραστηριότητες στη χώρα μας είναι ένα πολύ μικρό μέρος των επιχειρηματικών φαρμακευτικών δραστηριοτήτων της παγκόσμια.
Οι περισσότερες ανάλογες υποθέσεις που έχουν «ολοκληρωθεί» έχουν σημειωθεί στην Ασία.  Στην Κίνα ήλθε σε συμβιβασμό έναντι προστίμου 25 εκατομμυρίων ευρώ.  Ανάλογες δραστηριότητες είχε αναπτύξει στην Ιαπωνία, στην Ινδία και κυρίως στη Ν. Κορέα, όπου το 2015 τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια δολάρια.
Το σκάνδαλο Novartis δεν είναι φυσικά το μοναδικό.  Στη χώρα μας ήδη είχε προηγηθεί στο χώρο του φαρμάκου το σκάνδαλο της Bayer με τις ίδιες πρακτικές και μεθόδους, τις μίζες και τον εκμαυλισμό ανώτατων κρατικών λειτουργών και χιλιάδων γιατρών για να παραγγέλνουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων της και όχι των ανταγωνιστών της.
Όμως τα σκάνδαλα δεν σταματούν στο χώρο των φαρμάκων που ένα μόνο μέρος τους έχει αποκαλυφθεί. Το σκάνδαλο Siemens ξεπεράστηκε με μηδαμινές συνέπειες για τον γερμανικό οικονομικό κολοσσό και με μικρές οικονομικές συνέπειες.  Το σκάνδαλο της Volkswagen πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στη χώρα μας, ενώ οι συνέπειες της βιομηχανικής απάτης αφορούσε δεκάδες χώρες στον κόσμο.
Τελικά δεν είναι μόνο η Novartis και οι άλλες γερμανικών συμφερόντων πολυεθνικές που χρησιμοποιούν αυτές τις παράνομες μεθόδους και πρακτικές. Στο σύνολό τους σχεδόν οι φαρμακευτικές πολυεθνικές ακολουθούν αυτά τα συστήματα. Μέσα στα έξοδα παραγωγής, μεταφοράς, διακίνησης και διαφήμισης των φαρμάκων και την παρουσίαση των ιδιοτήτων τους στους γιατρούς και τα κέντρα έγκρισής τους, στο τελικό κόστος συμπεριλαμβάνουν ποσοστά «μίζας» και πιθανών προστίμων.  Αφαιρώντας λοιπόν από το συνολικό τζίρο το τελικό κόστος, όπως το περιγράφουμε τα κέρδη, είναι τεράστια. Τα πρόστιμα του 10% που τους επιβάλλονται είναι ελάχιστα και τα κέρδη πολλαπλάσια.  Καμία φαρμακοβιομηχανία δεν έχει κλείσει για τέτοιου είδους παρανομίες, κανένας υπεύθυνος δεν έχει καταδικαστεί και αφού πληρωθεί το πρόστιμο συνεχίζουν.
Ανάλογες πρακτικές γίνονται και σε άλλους τομείς, στις αυτοκινητοβιομηχανίες, στα αγροτικά προϊόντα κλπ.
Στις ΗΠΑ από το 2001 έως το 2014 τα πρόστιμα που πληρώθηκαν φτιάχνουν ένα μακρύ κατάλογο.  Είκοσι πρόστιμα έχουν πληρωθεί σε δις δολάρια.  Αλλά ο «χαβάς» συνεχίζεται γιατί τα κέρδη είναι πολύ περισσότερα και οι ποινικές συνέπειες ανύπαρκτες.
Οι διάφοροι Τσοχατζόπουλοι, Μαντέληδες, Παπαντωνίου και όσοι κατάφεραν να κρυφτούν είναι τα «αλάνια»  που κάνουν τη δουλειά στις πολυεθνικές για ένα καλό δωράκι.
Εδώ και εκατό και πλέον χρόνια ο Λένιν είχε σημειώσει  ότι κάτω από τις συνθήκες κυριαρχίας του χρηματιστικού κεφαλαίου θα βρεθούν πολλοί κρατικοί λειτουργοί, διευθυντάδες, επιστήμονες που θα είναι πρόθυμοι να «εξυπηρετήσουν» το μεγάλο κεφάλαιο.  Σήμερα το βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας:  μίζες, κομπίνες, διαπλοκή, παράνομες συναλλαγές, κλέψιμο του Δημοσίου πέφτουν σαν τη βροχή και το χαλάζι, σαν φυσικά φαινόμενα.
Ο λαός μαζικά πρέπει να παλεύει και ενάντια στην ντόπια πλουτοκρατική ολιγαρχία και σ’ αυτά τα «φυσικά φαινόμενα»  για να ανασάνει και να ζήσει κάτω από τον καθαρό ελληνικό ουρανό χωρίς  να  τσαλαβουτά στο βούρκο της διπλής ταξικής εκμετάλλευσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.