Ο ΣΥΡΙΖΑ ως εργοδότης: Απολύσεις και μειώσεις μισθών στον ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο"

Με απολύσεις συνολικά εφτά εργαζομένων από τον ραδιοσταθμό Κόκκινο 105.5 FM (το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2018) απάντησε η εργοδοσία του σταθμού, στην  απόφαση των εργαζομένων σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, με την οποία αντέκρουσαν την απαίτηση του σταθμού για μείωση 20% επί των αποδοχών τους.
Η εργοδοσία λοιπόν του ραδιοσταθμού, δηλαδή “... Το Δ.Σ της εταιρίας Left Media υλοποιεί την απόφαση του μετόχου ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της επιχείρησης, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της...” όπου μεταξύ άλλων είναι και “...μείωση του λειτουργικού κόστους (συμπεριλαμβανομένης μείωσης στο μισθολογικό κόστος που ξεπερνά το 70% του συνολικού κόστους της επιχείρησης). Οι μειώσεις αυτές αφορούν 20% στις μικτές αποδοχές και δεν αφορούν σε εργαζόμενους με μισθό κάτω από 750 ευρώ καθαρές αποδοχές...”.
Κατά τα άλλα, ενάμιση χρόνο πριν ο Υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, στον 105.5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και συγκεκριμένα, στην εκπομπή “Η φυλή των φίλων” του Κ. Αρβανίτη, δήλωνε ότι “ ...Βάλαμε τέλος στο διευθυντικό δικαίωμα για... απολύσεις στα κανάλια...” αναφερόμενος στο νόμο για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, εννοώντας προφανώς τα κανάλια των άλλων, όχι τον δικό τους ραδιοσταθμό, όπου οι απολύσεις μόλις ξεκίνησαν...Η παρέμβαση της κυβέρνησης (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ν. Παππά στην ίδια εκπομπή) στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι τέτοια, ώστε να αποτρέπεται εκτός από τις απολύσεις και η ελαστική εργασία.
Στο σχέδιο όμως που παρουσιάστηκε “...από το Δ.Σ. της Left Media υλοποιώντας την απόφαση του μετόχου ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της επιχείρησης, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της...”, στους εργαζόμενους του ραδιοσταθμού 105.5 ήταν εκτός των άλλων και “...η ενοποίηση και συμπράξεις μεταξύ του 105.5 Στο Κόκκινο και της εφημερίδας Αυγή και καταβολή πρόσθετου επιμισθίου σε όποιον εργαζόμενο δουλεύει και στα δύο μέσα...”.
Ανεξάρτητα από τις όποιες ωραιοποιημένες διατυπώσεις που κάνουν το μαύρο άσπρο, πρακτική την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει κατά κόρον, όλο το παραπάνω  μυρίζει αυξημένα ωράρια εργασίας και ελαστική εργασία.
Οι εργαζόμενοι του ραδιοσταθμού 105.5 με το που τους ανακοινώθηκε το σχέδιο της εργοδοσίας, όχι μόνο το απέρριψαν στη γενική τους συνέλευση, αλλά επιπλέον προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, πίεσαν  τα σωματεία τους (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΠΗΕΑ) και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.
Η κατάληξη του αγώνα τους ήταν η ανάκληση των απολύσεων με αντίτιμο, όμως, τη μείωση των μισθών των εργαζομένων (15% σε μισθούς 801-1200€ και 20% άνω των 1200€ ) και την παρακράτηση ενός μισθού τους για την αύξηση εισφορών στο ασφαλιστικό τους ταμείο (ΕΔΟΕΑΠ)..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.