Κλιμακώνονται οι πιέσεις για ευρωατλαντική λύση στην πΓΔΜ

Παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων και τα προσκόμματα αντιπολιτευόμενων κομμάτων σε Ελλάδα και πΓΔΜ, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για την «επίλυση» του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.
Μετά τις επισκέψεις Νίμιτς, Στόλτενμπεργκ, Γιούνγκερ, Μογκερίνι κλπ, ο αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γ.Μίτσελ με περιοδεία του σε_Βελιγράδι, Κοσσυφοπέδιο,_πΓΔΜ, Αθήνα και Κύπρο,_ ήρθε να ασκήσει πιέσεις για την επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και για τη θωράκιση των συμφερόντων τους, στον ανταγωνισμό κυρίως με τη Ρωσία και τον περιορισμό της σημαντικής επιρροής της τελευταίας στην περιοχή.
Στα πλαίσια αυτά, ο Αμερικανός υφυπουργός, δηλώνοντας «ενθαρρυμένος» από τα βήματα Σκοπίων και Αθήνας», χαρακτηρίζοντας «καταπληκτική την ευκαιρία, τη μεγαλύτερη που είχε υπάρξει ποτέ» και εκτιμώντας ότι η διαδικασία βρίσκεται «στο τελικό στάδιο», κάλεσε τις κυβερνήσεις Ζάεφ-Τσίπρα να επισπεύσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, με στόχο τη βραχυπρόθεσμη εξεύρεση λύσης στο θέμα της συνταγματικής ονομασίας της_πΓΔΜ, ώστε να επισπευστεί και η ένταξη της χώρας στο_ΝΑΤΟ_πιθανώς έως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη. Στην ίδια κατεύθυνση έκανε παρεμβάσεις και ο πολυπράγμων και ιδιαίτερα κινητικός Αμερικανός Πρέσβης Τζ. Πάϊατ.
Στα Σκόπια βρέθηκε στις 22-23 Μάρτη ο Υπ.Εξ._Ν. Κοτζιάς, για να παρουσιάσει το προσχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σχετικά με την ονομασία της_πΓΔΜ, ενώ και ο πρωθυπουργός της_πΓΔΜ_Ζ. Ζάεφ_δήλωσε ότι η χώρα του έστειλε τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα, σε απάντηση του σχεδίου συμφωνίας που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή 30 Μάρτη στη Βιέννη, με την συνάντηση του Έλληνα Υπ.Εξ. με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η διαδικασία μέσω του διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, είναι η πιο ζωτική», διευκρινίζοντας ότι «το Σύνταγμα δεν μπορεί να αλλάξει».
Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις επαναλαμβανόμενες απαιτήσεις για αλλαγή του Συντάγματος της_πΓΔΜ_και την υλοποίηση του «erga omnes», δηλαδή της χρήσης του νέου ονόματος σε όλες τις περιπτώσεις, διεθνώς και εσωτερικώς, διαβλέποντας το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια «διεθνή διμερή συμφωνία» με την πΓΔΜ και με παραπομπή των όποιων αλλαγών στις ελληνικές καλένδες.
Έτσι ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι οι πιθανότητες να βρεθεί μια λύση στο Σκοπιανό «είναι μεγαλύτερες απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια» αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο μιας διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, χωρίς να χρειαστεί η_πΓΔΜ_ να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να λύσει «όποια εκκρεμότητα υπάρχει», με_πΓΔΜ_αλλά και Αλβανία, για «να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα πραγματικά δύσκολα προβλήματα», Τουρκία, Αιγαίο, ΑΟΖ, Κυπριακό.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η ΝΔ, που παρά τη δημαγωγική απαίτησή της από την κυβέρνηση να διευκρινίσει ποια τελικά είναι η ενιαία θέση της και να την εκθέσει, λόγω των διαφοροποιήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απαίτηση που φτάνει μέχρι τη διατύπωση αιτήματος για εκλογές και έχοντας στους κόλπους της ισχυρά ακροδεξιά και εθνικιστικά ερείσματα, αναγκάζεται, η μεν Μπακογιάννη να δηλώνει ότι συμφωνεί με την «επίλυση» του ζητήματος στη βάση της συμφωνίας του Βουκουρεστίου, ο δε Μητσοτάκης, από τις ΗΠΑ όπου βρέθηκε για επίσκεψη, πιεζόμενος προφανώς από τους εκεί κύκλους, σε αντιπαράθεση με παλιότερες δηλώσεις του, να μιλήσει για «λύση», λέγοντας ότι τώρα είναι καλός καιρός για λύση.
Εν τω μεταξύ έντονες αντιδράσεις στις εξελίξεις αυτές εκδηλώνονται με αλλεπάλληλες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, αλλά και στα Σκόπια από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, και στην Ελλάδα από ύποπτους εθνικιστικούς κύκλους Παμμακεδονικών Οργανώσεων εξωτερικού και εσωτερικού, που έφτασαν στο σημείο, με επιστολή στους Έλληνες βουλευτές να τους εγκαλούν για εσχάτη προδοσία, ενώ εντυπωσιακή είναι και η παρέμβαση της Τουρκίας που συνέστησε στην_πΓΔΜ_να μην αλλάξει το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας») για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενη τις δικές της εμπειρίες από το ΝΑΤΟ!
Η κατάσταση διαγράφεται σύνθετη, είναι όμως προφανές ότι, όπως έχει δείξει η ιστορία, η παρουσία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ή όποια «λύση» επιβληθεί από πλευράς τους, όχι μόνον δεν αποτελεί παράγοντα ασφάλειας για τις χώρες της περιοχής, αλλά αντίθετα παράγοντα αποσταθεροποίησης και εγκυμονεί, στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σοβαρότατους κινδύνους για τους λαούς, που θα πρέπει να αναπτύξουν τον δικό τους αντιϊμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό - αντιεθνικιστικό - διεθνιστικό αγώνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.