Δεσμεύσεις υποταγής

Η τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ μετατίθεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Μαζί με τα "καλά λόγια" τους για τη "σημαντική επίτευξη προόδου", οι δανειστές επιδεικνύουν, εμφατικά, την ισχύ και την επιβολή τους. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την παραμικρή παρέκκλιση ή υποχώρηση από τα συμφωνηθέντα. Τα απαιτούν όλα. Πρέπει να κλείσουν και τα 110 προαπαιτούμενα! Εκκρεμούν, λοιπόν, δυο ακόμη από το μακρύ κατάλογο. Εξαιρετικά κρίσιμα γι' αυτούς. Το Ελληνικό και, κυρίως, το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Οι εκβιαστικές αυτές εξελίξεις, συνήθεις κατά τα τελευταία εφτά χρόνια, δεν αφορούν μόνο το παρελθόν και το παρόν. Αποτελούν νέα απειλητική προειδοποίηση και πρόγευση των επερχόμενων. Η τρέχουσα τέταρτη αξιολόγηση, οι όποιες "ρυθμίσεις" για το χρέος, και η μετά το τρίτο μνημόνιο περίοδος προϋποθέτουν και απαιτούν πλήρη συμμόρφωση με τις εντολές των δανειστών. Όσο και αν πασχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκρύψει τις δεσμεύσεις υποταγής που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, όσο και αν προσπαθεί να τις παρουσιάσει σαν το υπό διαμόρφωση "δικό της πρόγραμμα", η αδυσώπητη πραγματικότητα της νεοαποικιακής υποδούλωσης της χώρας και του λαού και οι επαναλαμβανόμενες κυνικές δηλώσεις όλων των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ έρχονται να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς της για την επερχόμενη "κανονικότητα" και να αποσαφηνίσουν, κατηγο­ρηματικά, πως η επιτροπεία δεν τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Παρωδία κάθαρσης

H Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis σε Προανακριτική Επιτροπή για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές τους ευθύνες. Κατά τη συζήτηση, καμιά βροντερή αποκάλυψη δεν προέκυψε, παρά τις προηγηθείσες κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί διαλεύκανσης του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Στήθηκε, μόνο, ένα σκηνικό φτηνής δημαγωγίας, εκατέρωθεν, με έντονους διαξιφισμούς. Πρόκειται για τη συνήθη ανυπόληπτη κοινοβουλευτική διαδικασία, τη χιλιοπαιγμένη φαρσοκωμωδία που τιτλοφορείται "συζήτηση" στη Βουλή και "σύσταση προανακριτικής επιτροπής". Μια δοκιμασμένη μέθοδος συγκάλυψης, στην πραγματικότητα, ένα έργο από τα παλιά…
Το κυβερνητικό στρατόπεδο κατέφυγε σε γενικολογίες, επιχειρώντας να_αποδώσει τη "χρεοκοπία της χώρας" στο "μεγάλο πάρτι στο χώρο της Υγείας"! Τόσο απλά... Όσο για την υποτιθέμενη πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και τη δήθεν αναμέτρηση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα παραμένει προσφιλής κυβερνητική προπαγάνδα και εκεί εξαντλείται. Το υπαρκτό, μεγάλο σκάνδαλο της Novartis -με τις οπωσδήποτε βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες- αξιοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον αποπροσανατολισμό του λαού, και μόνο. Για να μετατοπιστεί η επικαιρότητα της κλιμακούμενης μνημονιακής βαρβαρότητας και των εξαιρετικά επικίνδυνων εξελίξεων στα ανατολικά σύνορά μας και στη γειτονιά μας σε μια ανούσια σκανδαλολογία, σε μια παρωδία κάθαρσης. Για να δημιουργηθεί η πλάνη της αναμέτρησης με το παλιό πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής και να διαμορφωθεί πολωτικό προεκλογικό κλίμα με το ψευτοδίλημμα "καθαροί ή διεφθαρμένοι".
Απέναντι, η ΝΔ, με τον νυν αρχηγό της, Κυρ. Μητσοτάκη, να εκπέμπει στους ισχυρούς -εντός και εκτός των συνόρων- το μήνυμα της "ήρεμης πολιτικής δύναμης" που μπορεί να εξασφαλίζει "σταθερότητα" και να διαχειρίζεται αξιόπιστα τα συμφέροντά τους και πως η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να περάσει στο παρελθόν, το συντομότερο. Με μια ομιλία που πρόβαλε την αντιδραστική ιδεολογία και πολιτική της Δεξιάς, υπερασπίστηκε τα αντιλαϊκά έργα και ημέρες της, συμπληρώνοντας το ακροδεξιό παραλήρημα του πρώην αρχηγού, Α. Σαμαρά.
Δυο «στρατόπεδα», που εκπροσωπούν το σημερινό δίπολο εξουσίας, σε μια άθλια παράσταση που αποσκοπούσε να συγκαλύψει πως οι περιβόητες δυνάμεις του «νέου» και του «παλιού» αποτελούν μια ενιαία αντιλαϊκή δύναμη κρούσης, πως η ταύτισή τους είναι το κύριο στοιχείο και οι προβαλλόμενες διαφοροποιήσεις και αντιπαραθέσεις το δευτερεύον.
Η αστική προπαγάνδα σε όλες της τις εκφράσεις -της συριζέικης συμπεριλαμβανόμενης- επιχειρεί να παρουσιάσει το σκάνδαλο της Novartis και γενικότερα τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς ως παρεκκλίσεις και δυσλειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και όχι ως αυτό που στην πραγματικότητα είναι, ο κανόνας και αναπόσπαστο στοιχείο της καθεαυτής λειτουργίας του. Το αίτηµα για διαλεύκανση του σκανδάλου και τιµωρία των αποδεδειγμένα ενόχων θα πρέπει να αποκαλύπτει και όχι να συγκαλύπτει την πραγματικότητα αυτή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.