Σαν Σήμερα: 20/04/2018

570 Μωάμεθ, προφήτης και ιδρυτής της μουσουλμανικής θρησκείας. (Θαν. 8/6/632)


1453: Ο έλληνας πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και καταφέρνει να εφοδιάσει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.
1799: Ο γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων Β’ υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.
1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ, που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην ιστορία της λογοτεχνίας.

1862: Ολοκληρώνεται η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος από τους γάλλους επιστήμονες, Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902: Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1913: Η διάσημη αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, πληροφορείται τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αμέσως ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις εμφανίσεις της.
1914: Η σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής, Λούης Τίκας.Υπήρξε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις της εργοδοσίας και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ.

1920: Έναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου. Μελανό σημείο ο αποκλεισμός των κρατών, που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), αφού το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.

1925: Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες.


1941: Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού ανάμεσα στον υποστράτηγο Τσολάκογλου, διοικητή του ΤΣΔΜ (Τομέας Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας) και τον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής.


1977: Όνειρο μένει για την ΑΕΚ η συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, καθώς η Γιουβέντους επικρατεί 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια (85′ Μπέτεγκα, από σέντρα του Καούζιο) και παίρνει το «εισιτήριο».


1979: Στην Αίγυπτο, ο Ανουάρ Σαντάτ, σε δημοψήφισμα, που γίνεται για να κριθεί από το λαό η αποδοχή ή όχι της συμφωνίας ειρήνευσης με το Ισραήλ, πετυχαίνει σαρωτική νίκη.
1999: 13 μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Κόλουμπαϊν των ΗΠΑ, όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.
2000: O Παναθηναϊκός νικά στον τελικό της Ευρωλίγκα τη Μακάμπι με 73-67 στη Θεσσαλονίκη και στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.
2008: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, διακομίζεται στο ΚΑΤ με κατάγματα, μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του.
2010: Μια μεγάλη έκρηξη στην πλατφόρμα πετρελαίου «Deep Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού προκαλεί τεράστια διαρροή που κρατά πέντε μήνες. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.