Η Μεγάλη Εβδομάδα

Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, η Αμερική απαγόρευε τη μπύρα, όχι όμως και την παιδική εργασία. Την ώρα που στα μπαρ έπιναν παράνομο ουίσκυ, σε φλυτζάνια τσαγιού, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά μοίραζαν εφημερίδες, λούστραραν παπούτσια, δούλευαν σε ραφτάδικα, σε εργοστάσια, στα χωράφια ή στα ορυχεία και καθάριζαν απόπατους.

Η άνοδος του εργατικού κινήματος, η νικηφόρα επανάσταση των μπολσεβίκων, οι ντροπιαστικές φωτογραφίες του Lewis Hine, έφεραν νόμο που απαγόρευε τη δουλειά στους ανήλικους. Οι νόμοι όμως είναι για να καταπατούνται και τα χιλιάδες παιδικά χέρια , που δεν έπιασαν ποτέ τους κούκλα, σοκολάτα ή βιβλίο, συνέχισαν να πλάθουν λάσπη, να ανεβοκατεβάζουν λεβιέδες ή να κρατούν την τσάπα.

Επίπλεον όταν το κεφάλαιο ανακάλυψε πως δεν έχει πατρίδα και κατάργησε για πάρτη του σύνορα, βάζοντας να σφάζονται γι αυτά αυτοί που σφάζονται και στις μηχανές του, βρήκε παιδικά χέρια εκεί που ο νόμος είναι ακόμη πιο μπόσικος και τα παιδικά χεράκια πιο επιδέξια. Η NIKE, στα 731 εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο, έχει χιλιάδες σκλαβάκια, να υφαίνουν τις μπλούζες ή να σολιάζουν τα παπούτσια αυτών που κρατούν την ολυμπιακή φλόγα "του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού" . Πολυεθνικές όπως οι: Coca-Cola, τα McDonald‘s, τα ΖΑΡΑ και ο όμιλος του τετάρτου πλουσιότερου ανθρώπου στο κόσμο Ορτέγκα, (Βerska, Stradivarius, Pull and Bear, Massimo Dutti, Ousho, Zara Home), η Hanes, τα Wal-Mart, η JC Penney, η Puma, η Victoria Secret, η Nestle, η H&M, η GAP, η Apple, η Adidas, εταιρείες ορυχείων, εξόρυξης πολύτιμων λίθων κ.λπ., τσεπώνουν αμύθητα υπερκέρδη, από τα εξευτελιστικά φθηνά παιδικά χέρια.

Εκτός από τα εκατομμύρια σκλαβάκια του πεινασμένου τρίτου κόσμου όπου ευδοκιμούν μόνο οι πολυεθνικές, οι αποκαλύψεις της UNICEF μιλούν για 500 χιλιάδες παιδιά στην Ευρώπη, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς προωθούνται από χώρες του Τρίτου Κόσμου. και χιλιάδες εξαφανισμένα που εισάγονται στις «ανεπτυγμένες χώρες», και κομματιάζονται για εμπόριο των οργάνων τους. Η εμπορία παιδιών, μια «επιχείρηση» με ετήσιο τζίρο 1,5 ως 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει θύματα 1,2 εκατομμύρια ανήλικα το χρόνο. Τα παιδιά των τούβλων στο Πακιστάν, δουλευουν σε σκλαβοπάζαρα κατασκευής τούβλων, μόλις αρχίσουν να περπατάνε. Ξεκινούν το μεροκάματο πολύ πριν βγεί ο ήλιος και τελειώνουν πολύ μετά αφού δύσει, καταφέρνοντας να επιζήσουν 2 το πολύ 3 δεκαετίες.

Ἤ Μεγάλη Ἑβδομάδα τυπικά τελειώνει σήμερα.  Αὐτὰ τα παιδιά "των ἄλλων", στά ἐργοστάσια των πολυεθνικῶν, στά χωράφια της Ἀνατολής, στά ὀρυχεῖα της Ἀφρικῆς, στίς φαβέλες της Λατινικῆς Ἀμερικῆς καί στά μπουρδέλα της Δύσης, δέν ἔχουν ἰδέα ἀπό ἔθιμα, παραδόσεις καί γιορτές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.