Με τη φάμπρικα των μαζικών δικαστικών προσφυγών: Προσπαθούν ν' αφαιμάξουν το υστέρημα των συνταξιούχων

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι μαζικές προσφυγές συνταξιούχων με αγωγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας (ιδιαίτερα της Αθήνας) για την επιστροφή των αναδρομικών από τις συντάξεις που κόπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους 4051 και 4093 του 2012. Σ’ αυτό συνέβαλαν η άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων και οι δικηγόροι που τους προτρέπουν να κάνουν μαζικά ομαδικές αγωγές για να διεκδικήσουν αναδρομικά. Οι δικηγόροι και τα παπαγαλάκια τους στον αστικό Τύπο, για να πείσουν τους συνταξιούχους, αποσιωπούν το περιεχόμενο των αποφάσεων 2287 και 2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ και εκμεταλλεύονται δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι το ΣτΕ και στις δύο αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα των νόμων 4051 και 4093/2013 τονίζει ότι αυτές θα εφαρμοστούν για την περίοδο πριν τις 10 Ιούνη του 2015 (που δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις) και αναδρομικά θα πάρουν μόνο οι συνταξιούχοι που έκαναν την αγωγή, καθώς και όσοι έκαναν αγωγές μέχρι τις 10 Ιούνη του 2015. Λένε, λοιπόν, οι δικηγόροι στους συνταξιούχους -επικαλούμενοι αυτή τη ρήτρα του ΣτΕ- ότι αν θέλουν να πάρουν αναδρομικά για την περίοδο από 1ης Ιούλη του 2015 και εντεύθεν, πρέπει να υποβάλουν αγωγές. Και αν θέλουν να τους κοστίσουν φτηνά, να τις υποβάλουν ομαδικά.

Δεύτερον, ότι η Τριμελής Επιτροπή του ΝΣΚ του Γραφείου Νομικού Συμβούλου στο υπουργείο Οικονομικών γνωμοδότησε ότι δε χρειάζεται να υποβληθεί έφεση κατά της απόφασης 3429/28-2-2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, με την οποία είχαν δικαιωθεί δύο συνταξιούχοι της ΔΕΗ, και ότι τη γνωμοδότηση αποδέχθηκε ο αναπληρωτής Διοικητής του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ δεν υπέβαλε έφεση και κατέβαλε τα αναδρομικά  στους δύο συνταξιούχους. Ομως το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) έχει υποβάλει έφεση και έτσι θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών που επιδικάστηκαν με την απόφαση 3429/2018.

Μετά από αυτή την «αστοχία», η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων υποχρέωσε τον ΕΦΚΑ να εφεσιβάλλει όλες τις αποφάσεις που θα εκδίδονται στη συνέχεια. Ψάχνοντας το θέμα, διαπιστώσαμε ότι μέχρι τώρα έχουν εφεσιβληθεί δύο αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, μία του Ειρηνοδικείου Αθηνών και μία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι -μετά από κυβερνητική εντολή- η διοίκηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ θα υποβάλλει εφέσεις κατά των αποφάσεων που θα εκδίδονται από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και θα είναι, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, ευνοϊκές για τους προσφεύγοντες συνταξιούχους.

Οι δικηγόροι και οι αβανταδόροι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε τέσσερις αποφάσεις: σε δύο αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (9117 και 10601 του 2018), στην απόφαση 1/2018 του Μισθοδικείου και στην απόφαση 1227/2018 του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αποκρύπτουν, όμως, ότι αυτές οι αποφάσεις αφορούσαν συνταξιούχους δικαστές (μία πρώην εφέτη του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, έναν πρώην πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, έναν πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μία πρώην αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου).
 

Απέκρυψαν, ακόμα, ότι οι δύο πρώην δικαστές του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών είχαν καταθέσει τις αγωγές τους στις 14 και 16 Ιούνη του 2017 και ότι οι αποφάσεις 9117 και 10601 δημοσιεύτηκαν στις 31 Μάη και στις 22 Ιούνη του 2018, αντίστοιχα. Δηλαδή σε εντεκάμισι μήνες η πρώτη και σε δώδεκα μήνες η δεύτερη! Πρόκειται για διαδικασία-εξπρές (για τα ειωθότα των διοικητικών δικαστηρίων), υπαγορευμένη καθαρά από λόγους συντεχνιακής αλληλεγγύης των εν ενεργεία δικαστικών προς συνταξιούχους συναδέλφους τους. Οπως γνωρίζουμε, δε συμβαίνει το ίδιο με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων -πλην δικαστών- συνταξιούχων, οι αγωγές των οποίων εκδικάζονται μετά από πολλά χρόνια.

Ο συνήγορος των δύο συνταξιούχων της ΔΕΗ, που δικαιώθηκαν, με την απόφαση 3429/2018 και πήραν αναδρομικά μόνο για έξι μήνες, ανέφερε ότι στις 23 Δεκέμβρη του 2015 είχε υποβάλει πέντε αγωγές συνταξιούχων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του Δημοσίου. Η πρώτη αγωγή συζητήθηκε στις 5 Απρίλη του 2017 και η απόφαση 3429 δημοσιεύτηκε στις 28 Φλεβάρη του 2018, γιατί είχε υποβληθεί αίτηση προτίμησης λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Οι άλλες τέσσερις αγωγές, όχι μόνο δεν εκδικάστηκαν, αλλά δεν ορίστηκαν καν δικάσιμοι! Είπαμε, άλλο συνταξιουχική «πλέμπα» και άλλο συνταξιούχοι δικαστές.
 

Καμιά τύχη

Οι μεγαλοδικηγόροι και τα παπαγαλάκια τους έχουν ένα μόνο στόχο. Να τραβήξουν τους συνταξιούχους σε μαζικές προσφυγές. Γι’ αυτό τους κρύβουν ότι οι μαζικές προσφυγές δε θα έχουν καμιά τύχη. Γιατί το ΣτΕ θα ανασύρει από το συρτάρι του τον πυρήνα της φιλοσοφίας με την οποία προσεγγίζει αυτά τα ζητήματα και θα αποφανθεί και πάλι ότι σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες το κράτος μπορεί να μειώνει τις συντάξεις. Με βάση αυτή την αιτιολογία, το ΣτΕ θα χαρακτηρίσει τις ίδιες διατάξεις συνταγματικές αυτή τη φορά.
 

Η απόφαση 1/28.2.2018 του Μισθοδικείου δημοσιεύτηκε δυόμισι χρόνια μετά από τις περιβόητες αποφάσεις 2287 και 2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Αναφέρει η απόφαση:

«Οπως έχει δε ειδικότερα κριθεί από το παρόν Ειδικό Δικαστήριο (βλέπε απόφαση 164/2015, πρβλ και απόφαση 35/2014), οι θεσπεισθείσες με τους ανωτέρω νόμους 3847/2010, 3865/2010, 3986/2011, 4002/2011, 4024/2011 και 4051/2012 περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών των συνταξιούχων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και των δικαστικών λειτουργών, αποτελούσες τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, με σκοπό τόσο την άμεση κάλυψη των οικονομικών αναγκών όσο και τη βελτίωση της μελλοντικής  δημοσιονομικής και  οικονομικής κατάστασης, δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο και, ως εκ τούτου, δεν συνιστούν προσβολή των συνταγματικών αρχών» (οι εμφάσεις δικές μας).

Στο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 του Συντάγματος (γνωστό ως Μισθοδικείο) συμμετέχουν αρκετοί σύμβουλοι του ΣτΕ, ενώ πρόεδρός του είναι ο πρόεδρος του ΣτΕ (σε περίπτωση κωλύματος τον αντικαθιστά αντιπρόεδρος). Θυμίζουμε και πάλι ότι το ΣτΕ, με τις αποφάσεις 2287 και 2288/2015, είχε χαρακτηρίσει το νόμο 4051/2012 αντισυνταγματικό. Δηλαδή, οι δικαστές του ΣτΕ που το 2015 είχαν κρίνει αντισυνταγματικό ένα νόμο (4051/2012), έκριναν το 2018 –ως μέλη του Μισθοδικείου- ότι ο ίδιος νόμος δε συνιστά προσβολή των συνταγματικών αρχών!

Λόγοι σκοπιμότητας, λόγοι υπεράσπισης των Μνημονίων και των μνημονιακών κυβερνήσεων, υποχρεώνουν το ΣτΕ να αλλάζει τα σκεπτικά στις διάφορες αποφάσεις του, προκειμένου να υπερασπίσει το «δίκαιο του μονάρχη». Στη νομολογία υπάρχουν ήδη αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με τη συνταγματικότητα μνημονιακών νόμων που πετσόκοψαν συντάξεις. Αν λοιπόν υποβληθούν δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) χιλιάδες προσφυγές συνταξιούχων, που θα απαιτήσουν αναδρομική επιστροφή των ποσών που κλάπηκαν από τις συντάξεις τους με τους διάφορους μνημονιακούς νόμους, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι το ΣτΕ θα αποφασίσει ότι όλοι οι νόμοι είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα, διότι υπαγορεύτηκαν από τις εξαιρετικά δυσμενείς περιστάσεις που αντιμετώπιζε το κράτος. Κι έτσι, τα Διοικητικά Εφετεία θα απορρίψουν όλες τις αγωγές.

Θα το επαναλάβουμε: οι συνταξιούχοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στους δικηγόρους και στους αβανταδόρους δημοσιογράφους, που βάλθηκαν να τους αρμέξουν αφαιμάζοντας τις πενιχρές συντάξεις τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.