Γαλλία: «Εθνικός διάλογος»-παρωδία υπό το φόβο των διαδηλώσεων

Οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων δε λένε να κοπάσουν, παρά τους απανωτούς ελιγμούς του Μακρόν που τη μια υπόσχεται μέτρα ανακούφισης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ύψους 10 δισ. ευρώ και την άλλη «εθνικό διάλογο», έχοντας πάντα ως κοινό παρονομαστή το δόγμα της μηδενικής ανοχής και τη βάρβαρη κρατική καταστολή των διαδηλωτών.

Περισσότεροι από 84.000 (σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία) ήταν οι διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων γαλλικών πόλεων (Παρίσι, Μασσαλία, Τουλούζη, Μπορντό, Λιόν και Στρασβούργο) για ένατο κατά σειρά Σάββατο. Σημαντικά περισσότεροι από τους 50.000 της προηγούμενης φοράς, γεγονός που κατέστησε ξεκάθαρο στον Μακρόν ότι οι ελπίδες που έτρεφε για απομαζικοποίηση των διαδηλώσεων και σταδιακή διάλυση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων, αποδείχτηκαν φρούδες.

Γι’ αυτόν το λόγο το υπουργείο Εσωτερικών κρατάει 80.000 μπάτσους στους γαλλικούς δρόμους σχεδόν σε μόνιμη βάση. Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν τραυματιστεί σοβαρότατα στο κεφάλι και στα μάτια τουλάχιστον 13 διαδηλωτές, από τις πλαστικές σφαίρες που εκτοξεύουν μαζικά στοχεύοντας στα κεφάλια των διαδηλωτών τα γαλλικά ΜΑΤ, ενώ έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 10, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today.

Επειδή όμως το μαστίγιο της δολοφονικής κρατικής καταστολής δεν αρκεί για να στείλει το γαλλικό λαό σπίτι του τρομοκρατημένο, ενώ η μιντιακή προπαγάνδα αδυνατεί να ανατρέψει το κλίμα στήριξης των διαδηλώσεων από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ο Μακρόν ετοιμάζει το καρότο των πολιτικών ελιγμών προσδοκώντας καλύτερα αποτελέσματα. Με επιστολή του προς τους Γάλλους, που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες, κήρυξε την έναρξη «εθνικού διαλόγου» που θα διαρκέσει τρεις μήνες πάνω σε μια προκαθορισμένη λίστα ζητημάτων, που αφορούν από τη φορολογία μέχρι τη μετανάστευση, ξεκαθαρίζοντας από πριν ότι όποια κι αν είναι η ανταπόκριση του κόσμου δεν πρόκειται να αλλάξει βασικά συστατικά της πολιτικής του, αναφερόμενος κυρίως στη λαϊκή απαίτηση για κατάργηση των φοροελαφρύνσεων στο γαλλικό κεφάλαιο.

Ο σχεδιασμός του «εθνικού διαλόγου»-παρωδία προβλέπει την περιοδεία του Μακρόν σε δημαρχεία ανά την επικράτεια, όπου θα συναντιέται με πολίτες και θα απαντά σε ερωτήματα που θα του τίθενται απ’ αυτούς, αλλά και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων ηλεκτρονικά.

Πρώτη στάση στην περιοδεία του ήταν η κωμόπολη Γκραν Μπουρτερούλντ κοντά στη Ρουέν, όπου λίγες μέρες πριν διαδηλωτές συγκρούονταν για ώρες με τα γαλλικά CRS. Στην καλά οργανωμένη κυβερνητική φιέστα συμμετείχαν μαζικά τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ εκατοντάδες μπάτσοι είχαν σχηματίσει κλοιό γύρω από το δημαρχείο της πόλης μην αφήνοντας κανέναν «ζωηρό» να πλησιάσει. Με γλάστρες τους τοπικούς δημάρχους, ο Μακρόν προσπαθεί να στήσει το αφήγημά του περί δημοκρατίας, όμως ο γαλλικός λαός δε φαίνεται να τσιμπάει.

Διαδηλωτές δήλωσαν χαρακτηριστικά στο RT: «Δεν μας νοιάζει ο εθνικός διάλογος γιατί γνωρίζουμε από πριν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα». «Στις διαδηλώσεις οι μπάτσοι χρησιμοποιούν δακρυγόνα ενάντια στους διαδηλωτές. Ο εθνικός διάλογος είναι υπνογόνο». «Ο προτεινόμενος διάλογος είναι άχρηστος, αφού η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από τα πεπραγμένα της τους τελευταίους 18 μήνες».

Το κέντρο στατιστικών ερευνών Elabe έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη 15 Γενάρη γκάλοπ που δείχνει ότι μόλις το 41% των πολιτών προτίθεται να συμμετάσχει στον «εθνικό διάλογο», ενώ το 66% πιστεύει ότι αυτός δεν πρόκειται να σταματήσει τις διαδηλώσεις.

Μπορεί οι διαδηλώσεις να έχουν τσουρουφλίσει για τα καλά τον Μακρόν, όμως η αυτοκρατορική αλαζονεία του τον οδηγεί από τη μια γκάφα στην άλλη. Την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε δημόσια ότι πολλοί γάλλοι πολίτες προσδοκούν να πάρουν οτιδήποτε χωρίς να καταβάλουν προσπάθεια, ενώ απευθυνόμενος στη νεολαία συνέχισε λέγοντας ότι ο κόσμος πολλές φορές ξεχνάει ότι μαζί με τα δικαιώματα έρχονται και οι υποχρεώσεις. «Ενα κομμάτι της αντιμετώπισης της φτώχειας εντοπίζεται στο άτομο», είπε ο Μακρόν. Και το αποτελείωσε: «Τους πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση θα τους βάλουμε αποτελεσματικότερα μπροστά στις ευθύνες τους, γιατί υπάρχουν αυτοί που συμπεριφέρονται σωστά και αυτοί που μαλακίζονται»! Δεν είναι να απορεί κανείς που τέτοιες δηλώσεις, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, του έχουν προσδώσει το προσωνύμιο του ευρωπαίου Τραμπ.

Η απόπειρα του Μακρόν για αποκλιμάκωση μέσω του «εθνικού διαλόγου» βρήκε πρόθυμους υποστηρικτές εντός του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Κάποιοι διαδηλωτές αποπειράθηκαν να  στήσουν συμβούλιο αντιπροσώπων που θα επεδίωκε να συναντηθεί με τον Μακρόν στη νότια πόλη του Περπινιάν την Κυριακή 13 Γενάρη, νομιμοποιώντας σε κοινωνικό επίπεδο τον κυβερνητικό ελιγμό για αποκλιμάκωση. Η απόπειρα για καπέλωμα από κάποιους «επιφανείς» ακτιβιστές γρήγορα απέτυχε, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που συμμετείχε τους γιούχαρε και στη συνέχεια αποχώρησε.

Ο εφιάλτης του Μακρόν συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος. Η προσωρινή κάμψη των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών έδωσε τη θέση της ξανά στη μαχητικότητα, ενώ φαίνεται ότι ο γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει πολλά περισσότερα στο γαλλικό λαό προκειμένου να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Το γαλλικό προλεταριάτο παραδίδει μαθήματα αγωνιστικότητας διεθνώς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.