Σεπτέμβρης 2018: τα φέσια ανέβηκαν στα 34,35 δισ. Ευρώ - Οι καπιταλιστές συνεχίζουν να κατακλέβουν την Κοινωνική Ασφάλιση


Από τον Οκτώβρη του 2015 γράφουμε ότι το ΙΚΑ καταρρέει χρηματοδοτικά, όχι μόνο λόγω της υψηλής ανεργίας, όχι μόνο επειδή καταληστεύτηκαν επί δεκαετίες και εξακολουθούν να καταληστεύονται τα αποθεματικά του (όπως και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων), όχι μόνο γιατί η κρατική συμμετοχή στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν μικρής διάρκειας και ισχνή, όχι μόνο για-τί διαχρονικά γίνεται πάρτι με την εισφοροδιαφυγή, αλλά και γιατί την περίοδο της κρίσης και των Μνημονίων οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές (για τα δεδομένα του ελληνικού καπιταλισμού), σε μαζική κλίμακα, δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές (εργατικές και εργοδοτικές, που στην ουσία είναι στο σύνολό τους εργατικές), με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και πως αν το κάνουν θα καταρρεύσουν, θα κλείσουν και θα απολυθούν και άλλοι εργαζόμενοι.

Αναφερόμαστε στις ασφαλιστικές εισφορές που έπρεπε να καταβάλλονται στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) από τον Γενάρη του 2002. Οι ασφαλιστικές εισφορές (που κρατούνται από τους εργαζόμενους) έπρεπε να καταβάλλονται ταυτόχρονα με την υποβολή των ΑΠΔ, αλλά δυστυχώς δεν καταβάλλονται και το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περιοριζόταν σε εκκλήσεις και ρυθμίσεις των χρεών (φέσια). Το ίδιο κάνει τώρα η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, την ίδια στιγμή που παραδέχεται το φαινόμενο της υποβολής των ΑΠΔ από τους καπιταλιστές χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Το φαινόμενο να υποβάλλονται οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) από τους καπιταλιστές χωρίς ταυτόχρονα να καταβάλλουν τις εισφορές το ομολογεί ο ΕΦΚΑ στις τριμηνιαίες εκθέσεις του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών). Σ’ αυτές επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι κυρίως οι μεγάλοι οφειλέτες  υποβάλλουν τις ΑΠΔ χωρίς να καταβάλλουν τις δηλούμενες εισφορές. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

«2.3. Αποτροπή δημιουργίας νέων οφειλών

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής εντατικοποιήθηκε το μέτρο της αναστολής δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου που εφαρμόζεται  για οφειλέτες με μεγάλες κυρίως και μη ρυθμισμένες  οφειλές, οι οποίοι, ενώ υποβάλλουν κάθε μήνα ΑΠΔ, δεν καταβάλλουν τις δηλούμενες  με αυτήν εισφορές με αποτέλεσμα τη συνεχή δημιουργία νέων οφειλών κάθε μήνα».

Πρόκειται για κυνική ομολογία σχετικά με τη δημιουργία του μεγάλου χρέους των καπιταλιστών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Μάρτη του 2015, δύο μήνες μετά την ανάληψη της διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας από τους Τσιπροκαμμένους, το συνολικό χρέος των καπιταλιστών ήταν 14,4 δισ. ευρώ, οι  μεγαλοφειλέτες (δηλαδή αυτοί που χρωστούσαν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ) ήταν 955 και χρωστούσαν 3,34 δισ. ευρώ.

Το Σεπτέμβρη του 2018, το συνολικό χρέος ανήλθε σε 34,35 δισ. ευρώ, οι μεγαλοφειλέτες ανήλθαν σε 1.790 και χρωστούσαν 7,76 δισ. ευρώ.

Στο ενδιάμεσο και συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο (Ιούλης-Σεπτέμβρης) του 2017, είχαν ενταχθεί  377.817 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, που χρωστούσαν 7,06 δισ. ευρώ και έτσι το χρέος από 23,32 δισ. ευρώ, που ήταν τον Ιούνη του 2017, ανήλθε σε 30,53 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβρη του 2017. Οι Τσιπροκαμμένοι έβαλαν τα χρέη αυτών των ασφαλισμένων στο ΚΕΑΟ προφανώς για να εισπράξουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Αν αφαιρέσουμε τα 7,06 δισ. από τα 34,35 δισ. ευρώ, το χρέος θα ανερχόταν σε 27,29 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 14,4 δισ. ευρώ που ήταν το χρέος τον Μάρτη του 2015, όταν αναλάμβαναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μήπως η αύξηση του χρέους των καπιταλιστών προς τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί απ’ αυτούς αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές επειδή χρεοκόπησαν και έκλεισαν; Σ’ αυτό το ερώτημα, οι συντάξαντες την έκθεση του ΚΕΑΟ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 απαντούν, ότι «από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες διαπιστώθηκε ότι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης συντρέχουν για 830 περιπτώσεις με συνολικό ποσό οφειλής ύψους 136.344.258 ευρώ».

Το ποσό αυτό καθαυτό είναι, φυσικά, μεγάλο. Ομως συγκρινόμενο με τα 34.35 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους των καπιταλιστών είναι πολύ μικρό. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει για μια φορά ακόμα τη θέση μας ότι οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων σκόπιμα δε δίνουν εντολές στους διοικούντες τα ασφαλιστικά ταμεία να εισπράξουν τις ασφαλιστικές εισφορές από τους καπιταλιστές. Εισφορές που είναι των εργατών, οι οποίοι παράγουν την υπεραξία, και τις κατακρατούν οι καπιταλιστές για να εξασφαλίζουν άτοκο κεφάλαιο κίνησης.

Η Διεύθυνση Στατιστικών Μελετών, υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το 2004 μέχρι το 2016 και από το 2017 υπηρεσία του ΕΦΚΑ, επεξεργάζεται όλες τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και βγάζει πολύ καλά και ενημερωτικά στοιχεία, με βάση τα οποία είναι δυνατόν να υπολογιστούν με ασφάλεια τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι το 2009 και στη συνέχεια όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν θάψει τα στοιχεία της Διεύθυνσης Στατιστικών Μελετών (και του  ΚΕΑΟ από το 2013), γιατί προφανώς δεν τις βοηθούν να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι δήθεν έχουν μειωθεί δραστικά οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Από το 2013 που δημιούργησαν το σύστημα Εργάνη,  καταφεύγουν στα στοιχεία του, που τα δίνουν οι καπιταλιστές. Η Εργάνη καταγράφει τις αποδοχές των εργαζόμενων και όχι τις αποδοχές επί των οποίων ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι (με βάση τις κλαδικές συμβάσεις). Αντίθετα, τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Στατιστικών Μελετών είναι πλήρη και ανάμεσα στ’ άλλα καταγράφουν ποιο είναι το ασφαλιστέο μεροκάματο και ο ασφαλιστέος μισθός στην πλήρη και τη μερική απασχόληση.

Παραπέρα, η Εργάνη μειώνει σκόπιμα κατά πολύ τον αριθμό των εργαζόμενων που ασφαλίζονται στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Και το κάνει για να μπορούν οι κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με τις καταβαλλόμενες αποδοχές που είναι μικρότερες σε σχέση με τις ασφαλιζόμενες αποδοχές, να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι μειώθηκαν πάρα πολύ τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και γι’ αυτό καταφεύγουν συνέχεια στο πετσόκομμα των συντάξεων.

Η Εργάνη ισχυρίστηκε ότι το 2017 οι ασφαλιζόμενοι εργάτες και εργαζόμενοι ήταν, κατά μέσο όρο, 1.824.437. Από τον Πίνακα που δημοσιεύουμε (έχει φτιαχτεί με στοιχεία της Διεύθυνσης Στατιστικών Μελετών), διαπιστώνουμε ότι ο μέσος όρος των ασφαλισμένων το 2017 ήταν 2.102.934, ενώ στο πεντάμηνο του 2018 (το οποίο περιλαμβάνει και το τρίμηνο Γενάρη-Μάρτη, κατά το οποίο η απασχόληση είναι μειωμένη σε σχέση με την περίοδο Απρίλη-Σεπτέμβρη), ο μέσος όρος ανήλθε σε 2.156.336 ασφαλισμένους. Εκτιμούμε, ότι όταν δημοσιευτούν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Στατιστικών Μελετών για όλο το 2018, ο μέσος όρος των ασφαλισμένων εργαζόμενων θα είναι μεγαλύτερος. Η Εργάνη, όμως, ισχυρίζεται ότι οι ασφαλισμένοι το 2018 ήταν 1.907.945! Μιλάμε για χαώδη διαφορά.

Θα κλείσουμε με αυτό που επαναλαμβάνουμε από το 2015: Καταρρέει ο μύθος ότι έχουν μειωθεί δραστικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων επειδή έχουν μειωθεί δραστικά οι ασφαλισμένοι σ’ αυτά. Το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και νυν ΕΦΚΑ καταρρέει χρηματοδοτικά, όχι μόνο λόγω της μαζικής ανεργίας και της χρόνιας καταλήστευσης, αλλά και λόγω της μαζικής άρνησης των καπιταλιστών (μικρών και μεγάλων) να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τα φέσια να εκτοξευτούν το Σεπτέμβρη του 2018  στα 34,35 δισ. ευρώ (και να εξακολουθούν να τραβούν την ανηφόρα)!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.