Παλιά του τέχνη κόσκινο: Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει να εξαπατά καταναλωτές και κτηνοτρόφους


Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΦΕΤ σε έλεγχο που έκανε στη ΛΙΝΤΛ βρήκε ότι η εταιρία πουλούσε λευκό τυρί άλμης από αγελαδινό γάλα, που παράγει η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΊΑ ΑΕ, στο οποίο δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος. Δεν αναγράφεται, γιατί η εταιρία αυτή, εν γνώσει της ΛΙΝΤΛ, χρησιμοποιεί στην παραγωγή φέτας, τυροκομικών και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων και εισαγόμενο γάλα και γι’ αυτό στη συσκευασία των γαλακτοκομικών της προϊόντων έπρεπε να αναγράφειωςχώρα προέλευσης του γάλακτος η ΕΕ.
 Αυτό όμως δεν το θέλει η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ, γιατί από το 2014 έχει αποκτήσει το δικαίωμα, όπως και όλες οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, να βάζει στις συσκευασίες των προϊόντων της την ελληνική σημαία, υποδηλώνοντας ότι αυτά παράγονται με ελληνικό γάλα.

Η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ εξέδωσε στις 8 Αυγούστου Δελτίο Τύπου, με το οποίο έκρυψε τη χοντρή παράβαση της εταιρίας (παραγωγή λευκού τυριού άλμης και με εισαγόμενο γάλα) και την υποβάθμισε σε παράβαση επισήμανσης (μη αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος). 

Φυσικά, η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ γνωρίζει (όχι μόνο απ’ αυτή την περίπτωση) ότι οι γαλακτοβιομήχανοι χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο. Οπως γνωρίζει και ο άλλος ελεγκτικός φορέας, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι γαλακτοβιομήχανοι εισάγουν δεκάδες χιλιάδες τόνους συμπυκνωμένου γάλακτος, που το αραιώνουν σε αναλογία 1 προς 4 και παράγουν μ’ αυτό όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως και δεκάδες χιλιάδες τόνους νωπό αγελαδινό και πρόβειο γάλα. Γνωρίζουν ακόμα πολύ καλά, ότι οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν κοινές δεξαμενές, στις οποίες ανακατεύουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα (αραιωμένο με νερό) και παράγουν όλα χωρίς εξαίρεση τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κι ενώ κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, ο ΕΦΕΤ συνεχίζει να εξαπατά τους καταναλωτές και τους κτηνοτρόφους. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Κεντρική Διοίκηση στις 12 Αυγούστου, τέσσερις μέρες μετά την ανακάλυψη της διαρκούς απάτης της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, διαβάζουμε:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Ε.Φ.Ε.Τ., με γνώμονα την προστασία τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εντείνει τους ελέγχους, ενώ καλεί: 

α) τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτικήαναγραφή εμφανώς της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και 
 β) τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν. 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά στις Ελληνικές επιχειρήσεις να προστατέψουν τον Έλληνα και ξένο καταναλωτή, τη διάσημη Ελληνική διατροφή, τα μοναδικά Ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τις ανερχόμενες Ελληνικές εξαγωγές, αλλά και αυτές τις ίδιες τις δικές τους επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, από κοντόφθαλμες και επιβλαβείς για όλους κακές πρακτικές».

Πρόκειται για ένα μάτσο ψέματα.

Είναι ψέμα, ότι ο ΕΦΕΤ έχει γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.Και ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιτρέπουν σιωπηρά στους γαλακτοβιομήχανους να παράγουν φέτα ΠΟΠ, τυροκομικά και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο. Τους επιτρέπουν ακόμα –άκουσον! άκουσον!- να «κοτσάρουν» στις συσκευασίες των προϊόνων τους την ελληνική σημαία, υποδηλώνοντας έτσι ότι χρησιμοποιούν μόνο νωπό ελληνικό γάλα για την παραγωγή τους.

Είναι ψέμα ότι συνιστούν στις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος. Σ’ αυτό το σημείο προδόθηκαν, χρησιμοποιώντας το ρήμα «συνιστούν», ενώ θα έπρεπε να γράψουν «υποχρεώνουν».Αυτή η διαφοροποίηση στη χρήση του ρήματος αποκαλύπτει την έμμεση και καλυμμένηπροστασία που προσφέρει η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ στους γαλακτοβιομήχανους, έναντι όσων αποκαλύπτουμε τις παρανομίες τους. Την ίδια και μεγαλύτερη προστασία τους προσφέρει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Είναι ψέμα ότι καλούν τους καταναλωτές να διαβάζουν την επισήμανση του γάλακτος που αναγράφεται στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στο σημείο αυτό ας πούμε κάποια πράγματα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Στις συσκευασίες των προϊόντων δεν αναγράφεται η χώρα αρμέγματος και έτσι δεν είναι δυνατόν ο απλός καταναλωτής να επισημάνει τη χώρα προέλευσης του γάλακτος, αφού δε γνωρίζει την πρακτική των γαλακτοβιομήχανων με τις μαζικές εισαγωγές γάλακτος και τις διάφορες κινήσεις μέσω των οποίων παρουσιάζουν αυτό το γάλα ως ελληνικό. Ετσι, ενώ είναι πρακτικά αδύνατο για τους καταναλωτές να διακρίνουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος, ο ΕΦΕΤ τους «χρεώνει» με αυτό το καθήκον που είναι πρακτικά αδύνατο να εκτελεστεί.

Είναι ψέμα ότι ο ΕΦΕΤ συνιστά στους γαλακτοβιομήχανους να προστατεύσουν τους καταναλωτές. Οταν τους προστατεύει συστηματικά από τους καταγγέλλοντες τις παρανομίες τους, τους συνιστά το αντίθετο απ’ αυτό που ισχυρίζεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.