Πίσω από τους αριθμούς

 

Τρελό χορό έστησε η κυβερνητική προπαγάνδα από το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ανακοινώθηκαν οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η Κομισιόν αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα», τιτίβιζαν εν χορώ τα παπαγαλάκια.

Οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν (δημοσιοποιούνται τέσσερις φορές το χρόνο) έχουν σχετική σημασία, όμως και πλήρως να τις εμπιστευτεί κάποιος, αν διαβάσει ΟΛΑ τα νούμερα, θα καταλήξει εύκολα στο συμπέρασμα ότι από πλευράς κυβερνητικής προπαγάνδας έχουμε μια προσπάθεια καλλιέργειας ψεύτικης ευφορίας, που τόσο ανάγκη την έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή περνάει μεγάλα ζόρια (ιδιαίτερα με το Προσφυγικό).

Η αναβάθμιση αφορά την πρόβλεψη για το 2020 και ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι το 2019 έκλεισε ψηλότερα από την τελευταία πρόβλεψη (2,2% έναντι 2%).  Και είναι βέβαια οριακή. Εκτιμά ότι το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% (έναντι 2,3% που προέβλεπε στις φθινοπωρινές προβλέψεις).

Και το 2,4%, όμως, είναι σημαντικά κάτω από το 2,8% που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, βάσει του οποίου έχουν γίνει όλα τα σενάρια για τα δημόσια έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κοπούν κάποιες δαπάνες, γιατί το «πρωτογενές αποτέλεσμα» είναι -ως γνωστόν- ανελαστικό. Μάλλον περιττεύει να θυμίσουμε ότι ο Μητσοτάκης έταζε προεκλογικά «ανάπτυξη 4% από τον πρώτο χρόνο»!

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η πρόβλεψη για το 2021 παραμένει σταθερή: ανάπτυξη 2%! Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν, προφανώς όχι αυθαίρετα, προβλέπουν ότι ο ελληνικός καπιταλισμός θα φτάσει στο «πικ» του το 2020 και μετά θα πέσει πάλι. Κάτω και από το επίπεδο του 2019, δηλαδή! Αυτή είναι η περιβόητη «θυελλώδης ανάπτυξη», την οποία έταζαν οι Τσιπραίοι (αλλά… δεν πρόκαναν) και στη συνέχεια την έταξε στο πολλαπλάσιο ο Μητσοτάκης (ο οποίος… ξέρει το μυστικό, διότι δε διακατέχεται από τις… ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ).

Περιέχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Αρκεί να παραθέσουμε τον τίτλο της ανακοίνωσης: «Αντίρροπες δυνάμεις που επιβεβαιώνουν την υποτονική ανάπτυξη». Ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις μίλησε για «πιθανούς κινδύνους που προβάλλουν στον ορίζοντα: ένα πιο ασταθές γεωπολιτικό τοπίο σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του εμπορίου». Και κατέληξε σε συστάσεις: «Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευνοϊκή συγκυρία για να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προς τόνωση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας. Οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τις άμυνές τους ακολουθώντας συνετές δημοσιονομικές πολιτικές».

Το τελευταίο φωτογραφίζει χώρες σαν την Ελλάδα. Και ξέρουμε καλά τι σημαίνει «συνετές δημοσιονομικές πολιτικές». Τις ζούμε στο πετσί μας δέκα χρόνια τώρα.

Ας συνοψίσουμε: ο ελληνικός καπιταλισμός δεν πρόκειται να γνωρίσει κάποια αναπτυξιακή άνοιξη, παρά το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας (τελευταίο κρούσμα η ΛΑΡΚΟ). Ακόμα και η ασθμαίνουσα και αναιμική ανάπτυξη, που ακολούθησε την κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά την πρώτη μνημονιακή οκταετία (χάθηκε περίπου το ένα τέταρτο του προ-μνημονιακού ΑΕΠ), θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στη βαριά αντιλαϊκή φορολογία, στο πετσόκομμα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών, στο πετσόκομμα των μεροκάματων και στην αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.