Λύση από την εξαφάνιση αλά Χάρι Πότερ;

Συνεχίζει να καταγράφει ήττες η κυβέρνηση στο μέτωπο του ποδοσφαίρου. Αν και η εβδομάδα δεν είχε ιδιαίτερη δράση, καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα αρκέστηκαν σε ανταλλαγή ανακοινώσεων, επιλέγοντας να οργανωθούν στο παρασκήνιο ενόψει της τελικής αναμέτρησης, ο Κούλης και η παρέα του δέχτηκαν αλλεπάλληλα επικοινωνιακά χτυπήματα. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, στην κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που οι εξελίξεις στο Προσφυγικό κυριαρχούν και βγάζουν από το πρώτο πλάνο της επικαιρότητας τα ποδοσφαιρικά.

Αν προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα γεγονότα και το τοπίο που διαμορφώνεται, σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, τα σημεία που πρέπει να σχολιάσουμε είναι τα εξής: η συνάντηση της διοίκησης της ΕΠΟ με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Επικρατείας Γεραπετρίτη στην Ελβετία, η δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και ο ορισμός της ημερομηνίας εκδίκασης της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας από τον αθλητικό εισαγγελέα.

Για την ΕΠΟ και τη συνάντησή της με τους εκπρόσωπους των διεθνών Ομοσπονδιών, το συμπέρασμα που έχει καταλήξει η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων είναι ότι ο Γραμμένος και η παρέα του πήραν «ψήφο εμπιστοσύνης», γεγονός που ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση, για να καλμάρει τους ερυθρόλευκους και τον Μαρινάκη, μετά την ψήφιση της (ν)τροπολογίας, είχε προτεραιότητα να «τελειώσει» τη σημερινή διοίκηση Γραμμένου, που πρόσκειται σε Σαββίδη και Μελισσανίδη, και να ορίσει σε συνεργασία με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ μια Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, που θα «έτρεχε» την προσπάθεια «ανασύνταξης» και «επανεκκίνησης» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί από τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης ήταν ότι η ανακοίνωση της ΠΔΕ, με επικεφαλής τον Ντέμη Νικολαΐδη, ήταν θέμα χρόνου. Μετά τη συνάντηση των διεθνών Ομοσπονδιών με την ΕΠΟ, η κατάσταση άλλαξε άρδην, καθώς έγινε ξεκάθαρο ότι η διοίκηση της ΕΠΟ θα αλλάξει (αν αλλάξει) μετά τις εκλογές του καλοκαιριού και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να συνομιλεί με τον Γραμμένο και να πειθαρχεί στις διαδικασίες που προβλέπονται από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Εκτός από την «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη διοίκηση Γραμμένου, η συνάντηση ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ με την ΕΠΟ επεφύλασσε μια ακόμη ψυχρολουσία για την κυβέρνηση. Το μήνυμα από την Ελβετία ήταν ηχηρό, καθώς ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ στη μέση της αγωνιστικής περιόδου. Η εξέλιξη αυτή καθιστά επί της ουσίας «άκυρη» την (ν)τροπολογία της κυβέρνησης και δυσκολεύει την προσπάθειά της να σώσει ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό. Ταυτόχρονα, δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης, μετά την απόφαση της ΕΕΑ και την σπασμωδική κίνησή της να βρει λύση χωρίς να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. Μια κυβέρνηση που έχει σοβαρότητα και τον έλεγχο της κατάστασης, πριν προχωρήσει σε μια σημαντική απόφαση που εκτός των άλλων συνδέεται και με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, φροντίζει να έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Διαφορετικά, κινδυνεύει να βρεθεί σε δυσάρεστη θέση και να υποστεί σοβαρό επικοινωνιακό πλήγμα, βλέποντας την «πρωτοβουλία» της να ακυρώνεται.

Για να ανατρέψει την άσχημη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί σε βάρος της, καθώς βλέπει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων έχει αρνητική γνώμη για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση, η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει μια δεύτερη συνάντηση με τη ΦΙΦΑ, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι δυσμενείς γι' αυτήν επιπτώσεις. Ο Γεραπετρίτης, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας τη θέση του Αυγενάκη, ο οποίος συνεχίζει να έχει… την ανεπιφύλακτη στήριξη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα, αναγκάστηκε να ξαναπάει στην Ελβετία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, προκειμένου να φανεί στους φιλάθλους ότι η κυβέρνηση έχει επαφές στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και στήριξη από τις διεθνείς Ομοσπονδίες. Ομως τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχαν σχεδιάσει στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα, όπως και στο πρώτο ταξίδι, οι εξελίξεις να είναι αρνητικές και η επικοινωνιακή της εικόνα να δεχθεί ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα.

Καταρχάς, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ δε συναντήθηκε με τον Γεραπετρίτη, ο οποίος αρκέστηκε αναγκαστικά σε συνάντηση με μια αντιπροσωπεία από στελέχη της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ανάμεσα στα οποία ήταν ο Γκρεγκ Κλαρκ, αντιπρόεδρος-εκπρόσωπος των συνομοσπονδιών, και η Εμιλι Σο, υπεύθυνη των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών. Επιπλέον, στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι ο Ινφαντίνο δε θα έρθει στην Αθήνα στις 25 Φλεβάρη. Στη συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή του «Μνημονίου επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου» θα συμμετέχουν ο Γκρεγκ Κλαρκ και ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν. Αντιλαμβάνεστε ότι το μέγιστο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση είναι η υπογραφή μιας κοινής δήλωσης (οι πληροφορίες λένε ότι την ετοιμάζουν και πως τα μέιλ πάνε κι έρχονται), με γενικολογίες και ευχολόγια, χωρίς καμιά πρακτική σημασία. Περιττεύει να πούμε ότι οι Κούληδες θα τη βαφτίσουν… Μνημόνιο.

Εκτός όμως από τις άσχημες εντυπώσεις στο επικοινωνιακό, τα πράγματα δεν είναι καλά για την παρέα του Κούλη και στην ουσία του ζητήματος. Στην επίσημη ενημέρωση της ΦΙΦΑ δεν υπάρχει αναφορά για συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μόνο παρότρυνση και δέσμευση από την πλευρά της, ότι θα συμβάλει με τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ να επιλύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Από την ανακοίνωση είναι φανερό ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες, όχι μόνο δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση για κοινή δράση με την κυβέρνηση, αλλά τόνισαν στον Γεραπετρίτη ότι η λύση θα έρθει σε συνεργασία με την ΕΠΟ και μέσω του Steering Committee, που ασχολείται με τους τομείς της αθλητικής βίας, των χειραγωγημένων αγώνων και της ακεραιότητας του πρωταθλήματος, στην οποία συμμετέχει η κυβέρνηση με τρεις υπουργούς.

Κρατώντας ομπρέλα για να δείξει ότι βρέχει και δεν τον φτύνουν, ο Γεραπετρίτης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», έκανε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, τονίζοντας ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η υποβάθμιση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας» (!) και υπογράμμισε ότι, αν ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ απαιτήσουν οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να γίνουν πράξη. Πλέον, αυτό που προσπαθούν στην κυβέρνηση είναι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα και να γίνει δεκτή από τις διεθνείς Ομοσπονδίες η (ν)τροπολογία, προκειμένου να αποφύγει το ξεβράκωμα.

Η συνέχεια της υπόθεσης με ενεργό δράση αναμένεται τη Δεύτερα 17/2, οπότε και έχει οριστεί η εκδίκασή της από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super Laegue. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα επιδιώξουν την αναβολή της υπόθεσης. Οι δυο ομάδες σκοπεύουν να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο κατά του πορίσματος της ΕΕΑ και θα ζητήσουν να μην εκδικαστεί η υπόθεση μέχρι να υπάρχει απόφαση επί της προσφυγής τους. Η εκτίμηση της πλειοψηφίας των ειδικών είναι ότι η αναβολή είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Το ενδεχόμενο της αναβολής ενισχύεται και από την «εξαφάνιση» του άρθρου 30 του Πειθαρχικού Κώδικα, που αφορά τις υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας. Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της ΕΠΟ προσπάθησε να κάνει μια τροποποίηση στον Κώδικα και να δώσει το δικαίωμα μέτοχος μιας ΠΑΕ να μπορεί να έχει ποσοστό και σε μια άλλη, αν αυτό ήταν μικρότερο του 5%. Μετά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των εκπρόσωπων της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, η παρέα του Γραμμένου, εκτός από την τροποποίηση, εξαφάνισε και το άρθρο 30. Ο Πειθαρχικός Κώδικας σταματάει στο άρθρο 29 και ακολουθεί το παράρτημα που αναφέρεται στις ποινές βάσει πορισμάτων από ελέγχους της ΕΕΑ, σχετικά με την παράγραφο 3 του άρθρου 77Α του Ν. 2725/1999, σχετικά με τη μη χορήγηση ή την ανάκληση πιστοποιητικού συμμετοχής. Με βάση αυτό το δεδομένο ο ΠΑΟΚ, που δεν δικάζεται για την ανάκληση πιστοποιητικού, μπορεί να επικαλεστεί κενό στον Πειθαρχικό Κώδικα. Με αυτόν τον τρόπο, αφού δεν προβλέπεται στον Κώδικα το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας, ανοίγει ο δρόμος εφαρμογής της κυβερνητικής (ν)τροπολογίας για την τιμωρία του ΠΑΟΚ.

Δε χρειάζεται να κάνουμε σενάρια για στοχευμένη ενέργεια από την παρέα του Γραμμένου αναφορικά με την «εξαφάνιση» του άρθρου 30. Αλλωστε, αν είχαν σκοπό να δημιουργήσουν «κενό νόμου» για να βοηθήσουν τον Σαββίδη να υλοποιήσει το σχέδιο του για «εξαγορά» της Ξάνθης και τη δημιουργίας μιας απόλυτα ελεγχόμενης θυγατρικής, θα φρόντιζαν να «παρέμβουν» και στο Παράρτημα του Πειθαρχικού Κώδικα και να «εξαφανίσουν» τις ποινές για «βαρείες» παραβάσεις, όπως αυτές που αποδίδει το πόρισμα της ΕΕΑ σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Ομως, η αλά Χάρι Πότερ ενέργεια της διοίκησης της ΕΠΟ το περασμένο καλοκαίρι μπορεί να είναι το σημείο-κλειδί για να βρεθεί μια λύση (με τη σύμφωνη γνώμη ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ) και να μην υπάρξει υποβιβασμός. Εκτός από την ερυθρόλευκη πλευρά, που θεωρεί δεδομένη την ενοχή ΠΑΟΚ και Ξάνθης και βλέπει τον υποβιβασμό τους ως μονόδρομο, όλες οι άλλες πλευρές βολεύονται από μια ενδεχόμενη αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς κερδίζουν χρόνο. Με δεδομένο ότι η ημερομηνία συνάντησης της κυβέρνησης και της ΕΠΟ με την αντιπροσωπεία των διεθνών Ομοσπονδιών έχει οριστεί για τις 25/2, η αναβολή δίνει τη δυνατότητα να συζητηθεί η υπόθεση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, χωρίς να υπάρχει απόφαση που εκ των πραγμάτων θα δέσμευε και θα δημιουργούσε δεδικασμένο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.