Τα σχολεία στους Δήμους; Ενα γνωστό κακοπαιγμένο έργο


Με πρωτοσέλιδο τίτλο «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ-ΣΟΚ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ» και τίτλο άρθρου «Στους Δήμους περνούν Κέντρα Υγείας, Γυμνάσια και Λύκεια», τα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» (23-24 Μαΐου 2020) προαναγγέλλουν ένα κακοπαιγμένο έργο που η εκπαίδευση, δυστυχώς, το έχει ξαναδεί επί υπουργίας Γιωργάκη Παπανδρέου (1994-1995) και το έχει αποτρέψει με σκληρό, αποφασιστικό και μαζικό αγώνα.

Οι οπαδοί της «αποκέντρωσης», ουδέποτε, φαίνεται, έχουν παραιτηθεί από το στόχο τους, που είναι η απαλλαγή του αστικού κράτους από τις υποχρεώσεις του έναντι της εργαζόμενης κοινωνίας -εκ των οποίων μία είναι και η παροχή δημόσιας δωρεάν Παιδείας- και το φόρτωμα αυτών στους καταχρεωμένους Δήμους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, μετακυλούν αυτό το βάρος στους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών (πρόσθετη φορολογία).

Η εφημερίδα, λοιπόν, του Μαρινάκη ανέλαβε το ρόλο του «λαγού», ώστε μετά να έρθει το «κυρίως πιάτο», με την ίδια παλιά ξινισμένη σούπα.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το ότι «Το πιθανότερο είναι ότι προκρίνεται να περάσουν στους ΟΤΑ οι προσλήψεις μη διδακτικού προσωπικού, οποιεσδήποτε υποστηρικτικές σχολικές δομές, ακόμα και η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι 11μελής ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου Εσωτερικών έχει συσταθεί και μελετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους, μεταξύ άλλων και τη διαχείριση των κέντρων υγείας και των σχολείων, προκειμένου να νομοθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι (που όλα θα είναι κλειστά) ο νέος «ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σύμφωνα με την έμπνευση για το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είδαμε να καταρρέει λόγω κοροναϊού.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, βγήκε ο Θεοδωρικάκος «διαψεύδοντας» το δημοσίευμα, χωρίς, όμως, να διαψεύσει την ουσία του: «Είναι διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκε πριν 4 μήνες επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, που επεξεργάζεται τις προτάσεις για το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις και συνεδριάσεις και έχουν κατατεθεί πολυάριθμες προτάσεις, ιδέες και απόψεις.

Η επιτροπή ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει καταθέσει το σχετικό πόρισμά της στο Υπουργείο.

Συνεπώς το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, θα γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση, προετοιμασία και αξιόπιστος διάλογος με τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς για να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες νομοθέτησης κι εφαρμογής της»

Εκείνο που διέψευσε δηλαδή ο Θεοδωρικάκος είναι «η οριστικοποίηση του περιεχομένου της μεταρρύθμισης» και όχι αυτό καθαυτό το περιεχόμενο και εάν έχουν γίνει προτάσεις, όπως αυτήν που αναφέρει το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ.

Προς επίρρωση των αναφορών του εν λόγω δημοσιεύματος είναι και η δήλωση του προέδρου της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Ξενοφώντος Κοντιάδη. Μιλώντας ο κύριος αυτός στις 26 του Φλεβάρη του 2020 σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, είπε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι οι τέσσερις τομείς των οποίων αρμοδιότητες σκέφτεται να μεταφέρει η κυβέρνηση από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση. Και υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του και ανάλογες εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.