Εκβιάζουν με “όπλο” τις συνέπειες της πανδημίας

Η φερόμενη “επιχορήγηση” προς την Ελλάδα των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το λεγόμενο “Ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης”, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, υποτίθεται ότι χορηγείται για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας απρόβλεπτης θεομηνίας, ενός ενσκύψαντος “λοιμού”. Κατά συνέπεια,  θα έπρεπε να αρκούν δύο προϋποθέσεις: (α) Η αιτιώδης συνάφεια της προς αποκατάσταση ανάγκης με τις συνέπειες της πανδημίας και (β) Η υποβολή αναλυτικού προϋπολογισμού. Μέχρις εδώ, είναι λογικό να απαιτηθεί έλεγχος και μάλιστα αυστηρός, προκειμένου τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν στα πιο πάνω πλαίσια.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η επιχορήγηση θα χορηγείται “σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις προκλήσεις, που διατυπώνονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο”, δηλαδή, εφόσον τα προγράμματα ανάκαμψης της κάθε χώρας είναι σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες “συστάσεις” της Κομισιόν, σύμφωνα με τον Λεττονό Επίτροπο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της. Που θεωρεί το πρόγραμμα επιχορηγήσεων  ως  “επιπλέον κίνητρο” για να υλοποιήσουν οι Κυβερνήσεις τις ως άνω “συστάσεις”.

Συνομολογούν, κατά συνέπεια, ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι μέσο πίεσης και επιβολής πολιτικής. Δεν μπορούσε να είναι σαφέστερος ο κ. Ντομπρόβσκις : “Στο εργαλείο αυτό υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαρθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα…” Δηλαδή, με κριτήριο “την εφαρμογή των συστάσεων [της Κομισιόν] για κάθε κράτος, διότι υπάρχει μια πραγματική χρηματοδότηση που συνδέεται με αυτές, οπότε τα κράτη – μέλη θα έχουν επιπλέον κίνητρο να τις υλοποιήσουν…Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης.”.Τόνισε ότι “δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων”.

.Διευκρίνισε δε ότι μπορεί η Κομισιόν να έχει στο προσωρινό πλαίσιο απλοποιήσει τους όρους για τις κρατικές ενισχύσεις, όμως, “καθώς θα βγαίνουμε από τη φάση της κρίσης θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιστρέφουμε στους όρους που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις, και είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη”.

Για την Ελλάδα τόνισε ότι “η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας”  Δηλαδή, τι θα γίνει, αν θεωρηθεί ότι ο “παράγοντας” αυτός δεν θα έχει ληφθεί υπόψη; Προφανώς η Ελλάδα δεν θα δικαιούται επιχορήγηση . . .  εφόσον τα προτεινόμενα προς επιχορήγηση προγράμματα ανάκαμψης δεν είναι στα πλαίσια των μνημονιακών -κατ’ ευφημισμόν- “μεταρρυθμίσεων”. Κατά τα λοιπά, δεν είναι η Κομισιόν εκείνη που θα πιέζει…Από μόνη της η κάθε Κυβέρνηση θα φροντίσει να συμμορφώνεται στο επιβεβλημένο πλαίσιο των “μεταρρυθμίσεων”: μείωση του κοινωνικού Κράτους, ξεπούλημα των “ασημικών” της χώρας, όλων των γνωστών “(μετα) μνημονιακών” δεσμεύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη μπει “στο πνεύμα”, όπως φαίνεται από την συνέντευξή του στην Bild, όπου σπεύδει να διευκρινίσει ότι από τις “επιχορηγήσεις” θα επωφεληθούν γερμανικές εταιρίες, αφού ιδιώτες θα κληθούν να καλύψουν το τεχνητό κενό που θα δημιουργήσει η πρόωρη απολιγνιτοποίηση. Συμμορφωνόμαστε στη λογική των “μεταρρυθμίσεων”, όπως οι Ευρωκράτες τις εννοούν και τις επιβάλλουν, για να δικαιολογήσουμε τις επιχορηγήσεις.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινισθεί από τον ΕΟΔΥ κατά πόσον η απολιγνιτοποίηση συνδέεται με την καταπολέμηση του…κοροναϊού, ώστε να δικαιολογείται στην κατεύθυνση αυτή η χρήση κονδυλίων κατά των συνεπειών της πανδημίας. Κομμάτι δύσκολο να διαγνωσθεί κάποια αιτιώδης συνάφεια, αφού η πρόωρη απολιγνιτοποίηση είχε εξαγγελθεί πριν την πανδημία. Δεν το σκέφτηκε ο κ. Μητσοτάκης αυτό, στη σπουδή του να “δικαιολογήσει” στο απαιτητικό κοινό της Βild την ορθή -με αλάνθαστο κριτήριο τα γερμανικά συμφέροντα- χρήση των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Κατά τα λοιπά, το πρόγραμμα “βοηθείας” έχει στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Έχουν πάψει να τηρούν ακόμα και τα προσχήματα.

Να σημειωθεί εξάλλου, ότι από τα 32 δισεκατομμύρια που καλείται η Ελλάδα να απορροφήσει από το συνολικό πακέτο ανάκαμψης “New Generation EU”, τα 9,4 δισεκατομμύρια Ευρώ θα είναι σε δάνεια…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.