Kαι η γιαννιώτικη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στη φάμπρικα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις τυριών

 

Προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι η γιαννιώτικη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ πλασάρει στην αγορά τυροκομικό προϊόν με τον βαρύγδουπο τίτλο «ΒΟΥΝΙΣΙΟ», λες και είναι τσάι ή χαμομήλι. Ο τίτλος μπήκε προφανώς για να παραπέμπει συνειρμικά σε ελληνικό τυροκομικό προϊόν με πρώτη ύλη από αιγοπρόβατα που βόσκουν στα βουνά της Ηπείρου!

Ομως, το γάλα από το οποίο παράγεται το εν λόγω προϊόν εισάγεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι’ αυτό απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία να χαρακτηρίζεται ελληνικό.

Η φωτογραφία της κορυφής είναι από αφίσα που είχε κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2023. Όπως βλέπουμε, αναγράφει καθαρά: «Προέλευση γάλακτος ΕΕ». Με βάση το νόμο 4492/2017, αυτό σημαίνει ότι το γάλα είναι εισαγόμενο από χώρα της ΕΕ, δηλαδή δεν είναι ελληνικό. 

Στην ίδια αφίσα το ΒΟΥΝΙΣΙΟ δεν χαρακτηρίζεται λευκό τυρί, αλλά «ΛΕΥΚΌ ΤΥΡΟΚΟΜΚΟ ΠΡΟΙΟΝ». Με βάση το άρθρο 83 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ), έτσι χαρακτηρίζεται ένα τυροκομικό προϊόν όταν από το νωπό γάλα λείπουν μερικά συστατικά. Παραθέτουμε την παράγραφο Α5 του άρθρου 83 του ΚΕΠ (η έμφαση δική μας):

«5. Προϊόντα που δε θεωρούνται και δεν ονομάζονται τυρί. 

Απαγορεύεται να ονομάζεται «τυρί» και να διατίθεται στην κατανάλωση «σαν τυρί», οποιοδήποτε προϊόν που θα είναι παρασκευασμένο, όπως τα τυριά των παρ/φων 1, 2 και 3 της εν. Α του παρόντος άρθρου και θα έχει υγρασία μεγαλύτερη και λίπος, υπολογισμένο σε ξηρή ουσία, μικρότερο από τα ποσοστά που αναφέρονται στα μερικώς αποβουτυρωμένα τυριά του παρόντος άρθρου. Αυτά τα τυροκομικά προϊόντα (τα οποία θα διαφέρουν μόνο ως προς το λίπος και την υγρασία από τα τυριά της εν. Α) θα μπορούν να διατίθενται με εμπορικές ονομασίες, οι οποίες θα είναι τελείως διαφορετικές (σε θέμα και κατάληξη ή πρώτο και δεύτερο συνθετικό) από τις εμπορικές, καθιερωμένες, ονομασίες για τα τυριά των παρ/φων 1, 2 και 3 της εν. Α του παρόντος άρθρου και με την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τους όρους των «Γενικών διατάξεων για τα τυριά» (εκτός από παρ. 1α)».

Στην ιστοσελίδα της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ το ΒΟΥΝΙΣΙΟ παρουσιάζεται όπως βλέπετε στη φωτογραφία.

Στην πάνω όψη της συσκευασίας δεν αναγράφεται η προέλευση του γάλακτος, όπως είναι υποχρεωμένη η εταιρία από την ισχύουσα νομοθεσία.

Στο συνοδευτικό κείμενο διαβάζουμε ότι το ΒΟΥΝΙΣΙΟ «είναι ένα λευκό με ιδιαίτερο χαρακτήρα». Δεν διευκρινίζει αν είναι λευκό τυρί ή λευκό τυροκομικό προϊόν (που όπως είδαμε είναι διαφορετικές κατηγορίες με βάση το άρθρο 83 του ΚΤΠ).

Είναι ολοφάνερες, από τη μια η παρανομία και από την άλλη η παραπειστική τακτική της εταιρίας  ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στην παραγωγή και την προβολή του προϊόντος ΒΟΥΝΙΣΙΟ, που δεν είναι ούτε τσάι ούτε χαμομήλι και κυρίως δεν έχει καμιά σχέση με την αιγοπροβατοτροφία των ελληνικών βουνών, αλλά παράγεται από εισαγόμενο από χώρες της ΕΕ γάλα.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο