Eγκλημα σε βάρος των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας η αγορά αιγοπροβάτων από την Τουρκία

 


«Οι αποζημιώσεις για την πανώλη θα είναι τέτοιες που οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν»! Γι’ αυτό το χοντροκομμένο ψέμα που εκστόμισε ο Τσιάρας στις 26 Αυγούστου έχουμε να του πούμε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν τρώνε άχυρα, παράγουν άχυρα (για ζωοτροφές).

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας πήραν μέχρι τώρα πενιχρά ποσά (προκαταβολή και η λεγόμενη κρατική συνδρομή) για την τεράστια καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου τους από τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel και Εlias και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην αγορά φτηνών αιγοπροβάτων από την Τουρκία, που αποδείχτηκαν μολυσμένα από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. 

Με την πενιχρή προκαταβολή που τους έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορούσαν να κάνουν πλήρη αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου τους. Ούτε σκέψη στην αγορά ζώων από γαλλικές φυλές. Κατέφυγαν στην αγορά φυλών αιγοπροβάτων από την Τουρκία. Οπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοι δημοσιογράφοι από τη Θεσσαλία, που σέβονται το ψωμί που τρώνε, μισούν τον κιτρινισμό και πάντα κάνουν αντικυβερνητική δημοσιογραφία, δεν είναι η πρώτη φορά, όπως τους ανέφεραν κτηνοτρόφοι, που αυτοί αγόραζαν πρόβατα από εμπόρους που φέρνουν παράνομα από την Τουρκία.

Οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση ζώων λόγω ασθενειών προβλέπονται από το «πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων» που εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) συναρμόδιων υπουργών. Σε αυτή τη χρηματοδότηση προβλέπεται και  συμμετοχή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τις ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, πρώην ΠΣΕΑ) στις οποίες δεν προβλέπεται συμμετοχή.

Αυτή η χρηματοδότηση, που είναι πενιχρότατη, προβλέπεται από τον κανονισμό 349/2005 και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να  καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους και να στέλνουν το φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έγινε η θανάτωση των ζώων.


Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και να αποκαλύψουμε τα ψέματα του Τσιάρα.

Καταρχάς, ο κύκλος της μόλυνσης των αιγοπροβάτων δε θα κλείσει στο τέλος Σεπτέμβρη, αλλά πολύ αργότερα, άγνωστο πότε με βάση τα ως τώρα δεδομένα. Κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε την εκτίμηση του λαλίστατου Δημήτρη Μόσχου για τον κύκλο της μόλυνσης με τον ιό της πανώλης, όπως τη διατύπωσε στις 7 Αυγούστου στο ΟΡΕΝ:

«Δ. Μόσχος: Κοιτάξτε, είναι πραγματικά σχεδόν όλη η χώρα, τα κρούσματα τα οποία έχουν εμφανιστεί. Αυτό που ουσιαστικά φαίνεται είναι ότι τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες μέρες εμείς κάνουμε μια εκτίμηση ότι η κατάσταση έχει πια ελεγχθεί και δεν μπορεί και εύκολα να ξεφύγει, γιατί βρέθηκε πώς ξεκίνησε η ιστορία, δηλαδή πώς ξεκίνησε και ήρθε η πανώλη στην Ελλάδα και πώς έφτασε στα σημεία στα οποία έχουμε τα κρούσματα».

Από τις 19 Αυγούστου του 2024, που εκδόθηκε από την Κομισιόν η τέταρτη Εκτελεστική Απόφασή της, μέχρι της 29 Αυγούστου που εκδόθηκε η πέμπτη, εντοπίστηκαν έξι νέες εστίες μόλυνσης από τον ιό της πανώλης στις Περιφερειακές Ενότητες που ήδη είχαν εντοπιστεί εστίες!

Στις 28 Αυγούστου, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής (ΓΔΚ) δήλωσε έξι νέες εστίες στο σύστημα ADIS και στις 30 Αυγούστου ο περιβόητος Αλεξανδρόπουλος εξέδωσε νέα εγκύκλιο, στην οποία κάνει λόγο γα οχτώ νέες εστίες στο διάστημα 27 με 30 Αυγούστου.

Ο Αλεξανδρόπουλος είχε εκδώσει στις 28 Αυγούστου άλλη εγκύκλιο, στην οποία ανέφερε ότι είναι εφτά οι νέες εστίες και όχι έξι που ανέφερε η Κομισιόν στην πέμπτη Εκτελεστική  Απόφαση της. Μπορεί η διαφορά να είναι μόνο μία εστία, αλλά η ασυμφωνίας δεν παύει να είναι πρόβλημα, καθώς τα στοιχεία για τα εστίες μόλυνσης, που παρουσιάζει η Κομισιόν στις Εκτελεστικές της Αποφάσεις, βασίζονται στις αναφορές της ελληνικής Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στο σύστημα ADIS.

Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πόσες νέες εστίες μόλυνσης από τον ιό της πανώλης θα δηλώσει η Κομισιόν στην έκτη Εκτελεστική Απόφαση της για την περίοδο 27 με 30 Αυγούστου.

Αθροίζοντας τις νέες εστίες μόλυνσης από τις 20 μέχρι τις 30 Αυγούστου, διαπιστώνουμε ότι σύμφωνα με τη ΓΔΚ  αυτές είναι 15. Είναι πολλές και μάλιστα σε περιοχές που είναι ζώνες επιτήρησης και προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πλημμελής η επιτήρηση και οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα για να λύσει το διαχρονικό πρόβλημα της πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα.

Συναρτώντας την καταβολή των πενιχρών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους με το κλείσιμο του κύκλου του ιού της πανώλης, ο Τσιάρας παραβιάζει τόσο τον κανονισμό 349/2005 όσο και την απόφαση για το «πρόγραμμα των οικονομικών ενισχύσεων», που όπως αναφέραμε εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών.

 

Πενιχρές αποζημιώσεις

Οι αποζημιώσεις που χορηγούνται για όλες τις θανατώσεις ζώων από ασθένειες (όχι μόνο λόγω του ιού της πανώλης) είναι πενιχρές.

Από το 2017 μέχρι το 2023, οι αποζημιώσεις για τα αιγοπρόβατα είναι παγωμένες στα επίπεδα του 2017.

 

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ήδη οχτώ εστίες μόλυνσης σε επαρχία απέναντι από τα ελληνικά νησιά, οι έμποροι έφερναν ζώα από την Τουρκία και τα πουλούσαν σε κατεστραμμένους κτηνοτρόφους και αυτοί (Αυγενάκης και αρμόδιες υπηρεσίες) βρίσκονταν σε βαθύ λήθαργο. Αυτή η απόφαση είναι μια ακόμα τρανταχτή απόδειξη για την πλήρη αποδιοργάνωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών από όλες τις κυβερνήσεις, και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπνο βαθύ ο Αυγενάκης (είχε πιο… σημαντικά πράγματα ν’ ασχοληθεί ο εκλεκτός του Μητσοτακαίικου), ύπνο βαθύ και ο Τσιάρας που περιφέρεται στα κανάλια της παραπληροφόρησης και εκστομίζει χονδροειδή ψεύδη.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Αυγενάκη είναι μεγάλο βαρίδι  για τον Τσιάρα. Βρίσκεται σε απόγνωση για το πώς θα χειριστεί το ζήτημα με τις πενιχρές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους και γι΄ αυτό παραβιάζει τον κανονισμό 349/2005, ακόμα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την έγκριση του «προγράμματος οικονομικών ενισχύσεων».

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο