Εθνικισμός βολικός εκατέρωθεν




Αν το τουρκικό καθεστώς ήθελε να οργανώσει «θερμό επεισόδιο» με στόχο τις βραχονησίδες των Ιμίων, δε θα οργάνωνε… εκδρομή μέρα μεσημέρι, με τους αρχηγούς του γενικού επιτελείου και των τριών όπλων να επιβιβάζονται σε πυραυλάκατο και να έχουν μαζί τους τηλεοπτικό και φωτογραφικό συνεργείο. Αυτές οι δουλειές δε γίνονται μέρα μεσημέρι και με τηλεοπτικά ταρατατζούμ, ούτε μπαίνουν στην πρώτη γραμμή όλοι οι αρχηγοί του στρατεύματος.

Είναι φανερό ότι οι τούρκοι στρατοκράτες θέλησαν να οργανώσουν μια επιχείρηση προπαγάνδας που θα προσφερόταν για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. Και δεν έκαναν τίποτα κρυφά, αφού πριν μπουν στα σκάφη για τη θαλάσσια εκδρομή είχαν επισκεφτεί ναυτική βάση στα τουρκικά παράλια και μπήκαν στα σκάφη παρουσία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και κάμεραμαν. Δηλαδή, πρόσφεραν στην ελληνική πλευρά όση ενημέρωση χρειαζόταν προκειμένου να μην υποστεί κανέναν αιφνιδιασμό, αλλά να στείλει ελληνικά σκάφη τα οποία τοποθετήθηκαν ανάμεσα στις βραχονησίδες και τα τουρκικά παράλια.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ ήρθε δυο ώρες μετά τη δημοσίευση της είδησης για την εκδρομή των τούρκων στρατηγών με σκάφος. Και ανέφερε ότι τα τουρκικά σκάφη «προσέγγισαν περί ώρας 11:00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα». Οπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, τα ελληνικά σκάφη «παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών» και «με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Αυτή η περιγραφή δεν ανταποκρίνεται σε απόπειρα έστω «θερμού επεισοδίου», αλλά σε συνήθεις διαδικασίες που παρατηρούνται ακόμα και με αλιευτικά σκάφη των δύο χωρών, που παραβιάζουν σε καθημερινή σχεδόν βάση τα χωρικά ύδατα και «επαναφέρονται στην τάξη» από σκάφη του Λιμενικού ή του Πολεμικού Ναυτικού της κάθε χώρας. Οι τούρκοι στρατοκράτες «ψιλοπαραβίασαν» τα ελληνικά χωρικά ύδατα, για να μη δείξουν ότι είναι «κότες», αλλά είναι προφανές ότι δεν είχαν καμιά πρόθεση να αποβιβαστούν στα Ιμια. Γι' αυτό και στην ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το τουρκικό ΓΕΕΘΑ οι τόνοι ήταν εντελώς πεσμένοι. Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός «δρα πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο»! Ποια είναι αυτά τα «τουρκικά συμφέροντα»; Ολ' αυτά που το τουρκικό κράτος έχει χαρακτηρίσει ως «γκρίζες ζώνες». Οσο για τα Ιμια, το άτυπο καθεστώς τους έχει καθοριστεί με αμερικάνικη επιδιαιτησία στη Μαδρίτη, το 1997. Κώστας Σημίτης και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπό το άγρυπνο βλέμμα της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, υπέγραψαν συμφωνία για «τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες». Προηγουμένως, πάλι υπό αμερικάνικη επιδιαιτησία, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση των Ιμίων, είχε συμφωνηθεί ότι καμιά από τις δυο χώρες δε θα τοποθετήσει στρατό στις βραχονησίδες, ούτε πλοία κοντά, ούτε τη σημαία της πάνω. Ετσι, οι βραχονησίδες μετατράπηκαν σε «γκρίζα ζώνη» και με ελληνική υπογραφή.

Εκτοτε, παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (μια διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία είναι στα «must» κάθε πρωθυπουργού και κάθε υπουργού Εξωτερικών) το πρόβλημα παραμένει στο ίδιο στάτους. Ο Ερντογάν, στα δεκατέσσερα χρόνια που κυβερνά, δεν οργάνωσε κανένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Μπορεί, βέβαια, να το κάνει τώρα, αν αυτό κριθεί ότι βολεύει την τουρκική πολιτική. Σίγουρα, όμως, δεν ήταν απόπειρα οργάνωσης «θερμού επεισοδίου» η εθνικιστική εκδρομή των στρατηγών ανοιχτά των Ιμίων. Οπως δεν ήταν «ντούρα εθνική στάση» η αντίδραση του ελληνικού κράτους. Χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον δυο ώρες, να δημοσιευτεί η είδησης της «εκδρομής» των τούρκων στρατηγών στα τουρκικά ΜΜΕ, για να βγάλει την περιγραφική ανακοίνωση το ελληνικό ΓΕΕΘΑ.

Προφανώς, η αρχική τους πρόθεση ήταν να μην πουν τίποτα, όταν όμως είδαν ότι γίνεται εθνικιστικός ντόρος στην Τουρκία, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να κάνουν το ίδιο στην Ελλάδα. Την Κυριακή οι τόνοι στα ελληνικά ΜΜΕ ήταν δραματικοί. Λες και στο τσακ αποφεύχθηκε ο πόλεμος. Τη Δευτέρα είχαμε τους «ειδικούς» που μας εξηγούσαν γιατί ο Ερντογάν θα οργανώσει «οπωσδήποτε» κάποιο «θερμό επεισόδιο» μέσα στο 2017 και καλούσαν σε «εθνική ενότητα» και «εθνική εγρήγορση». Μπορεί η χώρα να είναι υπό ιμπεριαλιστική επιτροπεία, χωρίς ορατό ορίζοντα εξόδου απ' αυτή, μπορεί ο λαός να στενάζει κάτω από ένα σκληρό καθεστώς κινεζοποίησης και κάθε είδους χαρατσιών, μπορεί το Αιγαίο να βρίσκεται υπό αμερικάνικη και νατοϊκή επιδιαιτησία, όμως οι «πατριωτικοί» τόνοι πρέπει να παραμένουν σταθερά ψηλά, γιατί αποτελούν το καλύτερο δηλητήριο για τη συνέχιση της πολιτικής της υποτέλειας και της υπερεκμετάλλευσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο