Ψάχνουν πώς θα χρυσώσουν τα δεσμά

Ενοχλήθηκε σφόδρα ο Τσακαλώτος με το δημοσίευμα του Reuters που, επικαλούμενο κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης, υποστήριζε ότι «η Ελλάδα αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγους μήνες το σχέδιο για την έκδοση νέου ομολόγου, εξαιτίας του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές».

Με το γνωστό εξυπνακίστικο ύφος του ο Τσακαλώτος έγραψε (σε non paper και όχι σε επίσημη ανακοίνωση) ότι δεν υπάρχει απόφαση αναβολής, γιατί δεν υπήρξε απόφαση έκδοσης! Λες και δεν ξέρουμε όλοι πως το σχέδιό τους ήταν να βγουν δυο-τρεις φορές για δανεισμό από τις «αγορές» μέχρι τον Αύγουστο και μάλιστα η μία έξοδος να αφορά δεκαετές ομόλογο, για να συμπληρωθεί η λεγόμενη καμπύλη επιτοκίων.

Μπορεί τέτοια δημοσιεύματα να ενοχλούν τον Τσακαλώτο, όμως η συζήτηση που ανοίγουν είναι, από μια άλλη άποψη, βολική για την κυβέρνηση. Γιατί αφορά μια εντελώς δευτερεύουσα πλευρά των εξελίξεων και όχι την ουσία.

Εχουμε γράψει πολλές φορές ότι κάποια στιγμή το ελληνικό αστικό κράτος θα βγει στις «αγορές» για δανεισμό. Δανεισμό, όχι για να ασκήσει κοινωνική ή αναπτυξιακή πολιτική, αλλά για να μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια που έχει συνάψει μέχρι τώρα, σύμφωνα με το ρυθμό που θα του καθορίσουν οι ιμπεριαλιστές δανειστές (15% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ποσοστό που μετά το 2030 θα γίνει 20% του ΑΕΠ κάθε χρόνο).

Αυτό δεν είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Αντίθετα, συνεχίζει το ζυγό του χρέους, το οποίο αποτελεί εργαλείο ξεζουμίσματος και αποικισμού της χώρας, αλλά και επιβολής της κινεζοποίησης του ελληνικού λαού. Προσπαθούν, λοιπόν, αυτό που αποτελεί το εργαλείο της κινεζοποίησης και του αποικισμού, να μας το παρουσιάσουν σαν… σωτηρία!

Από την άλλη, η πηγή άντλησης του νέου δανεισμού που θα χρησιμοποιείται για να εξυπηρετείται ο παλιός (με το χρέος να παραμένει πάντοτε στα ίδια επίπεδα), δεν έχει καμιά επίπτωση στο χάραγμα της μετα-μνημονιακής πολιτικής, η οποία είναι καθορισμένη.

Τα «ματωμένα πλεονάσματα» είναι ήδη ψηφισμένα: 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, τουλάχιστον 2% μέχρι το 2060. Και τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους (που δε θα το μειώνουν, αλλά θα το φέρνουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα) θα συνοδεύονται από όρους διατήρησης της κινεζοποίησης. Παράλληλα, τα «ασημικά», όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους, κινητά και ακίνητα, θα υποθηκευτούν στον ESM που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής του ελληνικού κράτους. Τη σχετική δυνατότητα προέβλεπε το τρίτο Μνημόνιο, με την ολοκλήρωσή του ήρθε η ώρα να πάρει και θεσμική κατοχύρωση.

Αυτή είναι η ουσία που συσκοτίζεται από τους καυγάδες πάνω σε τεχνικά και εν γένει σε δευτερεύοντα ζητήματα. Κι αυτή την ουσία δεν την αμφιβητούν ούτε η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων ούτε αυτοί που φιλοδοξούν να την αντικαταστήσουν (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ).

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για όποιον βλέπει χωρίς παρωπίδες. Απομένουν μόνο οι τυπικές ανακοινώσεις. Τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει, αν δεν τ' αλλάξει ο ελληνικός λαός. Κι αυτές οι αλλαγές θέλουν οργάνωση κι αγώνα. Οργάνωση ταξική-επαναστατική κι αγώνα σκληρό στους δρόμους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.