Γήπεδο Μελισσανίδη: Διαχρονικό σκάνδαλο με τις ευλογίες τριών κυβερνήσεων από το 2014

 


Τα 20 εκατ. ευρώ που είχε αποφασίσει να δωρίσει η Περιφέρεια Αττικής επί Σγουρού, για την κατασκευή του γηπέδου του Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια, έγιναν 34,27 εκατ. ευρώ επί Πατούλη, ενώ ο Αλέξανδρος Αλεξίου, με τον οποίο υπογράφει συμβάσεις ο περιφερειάρχης Πατούλης, έχει κηρυχτεί έκπτωτος με αμετάκλητη δικαστική απόφαση αλλά παραμένει πρόεδρος του ΔΣ της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και ταυτόχρονα μέλος στα ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ και της ΚΑΕ ΑΕΚ!

Μιλάμε για σκάνδαλο γιατί από τον Αύγουστο του 2014 παραβιάστηκε συστηματικά η αστική νομιμότητα ακόμη και για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, πρωτοστατούντων των υπουργών Περιβάλλοντος τριών διαδοχικών κυβερνήσεων: Σαμαροβενιζέλων, Τσιπροκαμμένων και Μητσοτάκη.

Ενώ πραγματικός ιδιοκτήτης του γηπέδου ήταν και είναι η εταιρία ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, κατά περιόδους εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης η Ερασιτεχνική ΑΕΚ, προκειμένου να ρεύσει τζάμπα δημόσιο χρήμα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής. Για παράδειγμα, στην οικοδομική άδεια που εκδόθηκε, σε όλα τα σχέδια, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του έργου η εταιρία ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 ΑΕ! Ομως, η χρηματοδότηση ανώνυμων εταιριών για την κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων απαγορεύεται.

 

Αρχικά, η Περιφέρεια Αττικής, με περιφερειάρχη τον Σγουρό του ΠΑΣΟΚ, είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό της δωρεάν χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ 24%) ως επιχορήγηση για την κατασκευή του γηπέδου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «γήπεδο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ», ενώ το γήπεδο θα ανήκει στη ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 ΑΕ. Επειδή η Περιφέρεια δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει καπιταλιστικές επιχειρήσεις, έκανε την εγγραφή στο όνομα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ. 

Η εγγραφή των 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας συνεχίστηκε και με τη Δούρου, καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Στη συνέχεια, ο… γαλαντόμος Πατούλης, με αποφάσεις της παράταξής του στην Περιφέρεια, αύξησε τη τζάμπα χρηματοδότηση από 20 σε 34,27 εκατομμύρια ευρώ (μιλάμε για αύξηση πάνω από 70%)!

Ο Πατούλης υπέγραψε τρεις νέες συμβάσεις για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του γηπέδου Μελισσανίδη, ύψους 14,27 εκατ.ευρώ. Συγκεκριμένα, στις 18 Ιούνη του 2021 ο Πατούλης υπέγραψε με τον έκπτωτο Αλεξίου σύμβαση για την εκτέλεση των εσωτερικών έργων του γηπέδου, ύψους 14.274.194 ευρώ. Στα έργα συμπεριλαμβάνονται η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού. Ενδεικτικά: Εγκαταστάσεις Συστημάτων Δικτύωσης, Πληροφορικής και Ασφαλείας, Εγκαταστάσεις Ηχου, Εικόνας, Οπτικοακουστικών και Τηλεοπτικής Μετάδοσης, Μηχανήματα συντήρησης χλοοτάπητα, Τοπικά μέσα κατάσβεσης, Εγκαταστάσεις φωτισμού, Μηχανήματα θέρμανσης-ψύξης-κλιματισμού, Ηλεκτρικοί Πίνακες διανομής, Αρχιτεκτονικός εξοπλισμός. Προβλεπόταν ολοκλήρωση της εκτέλεσης της σύμβασης μέχρι τις 18 Απρίλη του 2022, δηλαδή μέσα σε δέκα μήνες!

 Για τις εγκαταστάσεις Συστημάτων Δικτύωσης, Πληροφορικής, Ασφάλειας, Ηχου, Εικόνας, Οπτικοακουστικών και Τηλεοπτικής  Μετάδοσης (Τμήματα 1 και 2 της σύμβασης της 18ης Ιούνη του 2021), ο Πατούλης υπέγραψε στις 12 Γενάρη του 2022 σύμβαση με την COSMOTE ΑΕ, ύψους (με τον ΦΠΑ) 10.544.528 ευρώ και όρισε ως χρόνο εκτέλεσής της τους οχτώ μήνες, δηλαδή στις 12 Σεπτέμβρη του 2022!

 Την ίδια μέρα (12 Γενάρη του 2022), ο Πατούλης υπέγραψε σύμβαση και με την εταιρία NEUROSOFT, για τα Τμήματα 3, 4, 5, 6, 7 και 8 της σύμβασης της 18ης Ιούνη του 2021! Χρόνος εκτέλεσης και γι’ αυτή τη σύμβαση ορίστηκε το οχτάμηνο, δηλαδή στις 12 Σεπτέμβρη του 2022, πέντε μήνες μετά το χρόνο ολοκλήρωσης που προέβλεπε η σύμβαση της 18ης Ιούνη του 2021!

 

Και οι τρεις αυτές συμβάσεις αφορούσαν την εκτέλεση των εσωτερικών έργων του γηπέδου Μελισσανίδη. Στη συνέχεια, ένα μήνα αργότερα, στις 12 Φλεβάρη του 2022, εμφανίστηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Αττικής και πρότεινε να παραταθεί μέχρι τις 25 Νοέμβρη του 2023 η ολοκλήρωση της Προγραμματικής Σύμβασης που η Περιφέρεια Αττικής είχε υπογράψει με τον έκπτωτο Αλεξίου στις 25 Ιούλη του 2019 και προέβλεπε λήξη στις 25 Ιούνη του 2022, οπότε και θα ολοκληρωνόταν και η κατασκευή του γηπέδου Μελισσανίδη!

Με αυτή την πρόταση συμφώνησε στις 8 Μάρτη του 2022 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής και ο Μελισσανίδης έβαλε τον έκπτωτο Αλεξίου να την υπογράψει με τον περιφερειάρχη Πατούλη.

 Γιατί λέμε ότι ο Μελισσανίδης έβαλε τον Αλεξίου να την υπογράψει; Γιατί ο Αλεξίου -εκτός από έκπτωτος- είναι ένα απλό εκτελεστικό όργανο. Ο Μελισσανίδης, που δεν έχει καμιά ιδιότητα στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, είναι πανταχού παρών. Μ’ αυτόν φωτογραφιζόταν η Δούρου (τότε που της έταζε ότι θα βαφτίσει το γήπεδο «Αρένα Δούρου»), μ’ αυτόν φωτογραφίστηκε και ο Πατούλης, ο οποίος μάλιστα τον προσφωνούσε… πρόεδρο.

 

Σε μια επίδειξη δουλοφροσύνης και αηδιαστικού γλειψίματος, ο Πατούλης πήρε την πάσα από τον Μελισσανίδη που δήλωσε ότι «στόχος μας είναι τέτοια εποχή του χρόνου να κάνουμε τα εγκαίνια του γηπέδου» και πως «το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα ανέβει η σύμβαση στο διαδίκτυο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες», και είπε: «Για αυτό ο πρόεδρος έχει φτάσει εδώ! Δεν του αρκεί το ένα βήμα που γίνεται, πάει αμεσως στο δεύτερο. Το άγχος του όμως είναι δημιουργικό»! Μπλιαχ! Επαναλαμβάνουμε: ο Μελισσανίδης δεν έχει καμιά θεσμική ιδιότητα στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ και υποτίθεται πως δεν έχει και καμιά σχέση με το γήπεδο! Στη χειρότερη μπανανία δε θα γίνονταν τόσο προκλητικά τα πράγματα.

Λίγους μήνες αργότερα, η ΠΑΕ ΑΕΚ κυκλοφόρησε τα εισιτήρια διαρκείας (περιττεύει να πούμε ότι αυτός είναι σχεδιασμός Μελισσανίδη) και κάλεσε τους φιλάθλους της ομάδας να σπεύσουν να τα προμηθευτούν. Το φθηνότερο κόστιζε 400 ευρώ και για να δελεάσει τους φιλάθλους υποσχόταν ότι οι αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας την περίοδο 2022-2023 θα διεξάγονταν στον «ναό» της οικογένειας Μελισσανίδη.

 Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1 άρχισε και η ΠΑΕ ΑΕΚ με Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι οι δύο πρώτοι εντός έδρας αγώνες, που υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν στο νέο γήπεδο, θα διεξαχθούν στο γήπεδο του Απόλλωνα. Οταν άρχισε η γκρίνια, ο Μελισσανίδης διέταξε την ΠΑΕ να απαντήσει στους φιλάθλους πως άμα δε γουστάρουν, να επιστρέψουν τα διαρκείας (για να μάθουν να βγάζουν γλώσσα στον… ηγέτη)! Πώς θα γίνει να λειτουργήσει το γήπεδο σε τρεις εβδομάδες, όταν από την Περιφέρεια Αττικής ζητήθηκε και συμφωνήθηκε παράδοση στις 25 Νοέμβρη του 2023, αυτό το ξέρει μόνο ο «διοικητικός ηγέτης» και «θεός» της ΠΑΕ ΑΕΚ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.