Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέτσας ή Μητσοτάκης

 


«Οποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς, πεθαίνει». Αυτό δήλωσε  ο Στυλιανός Πέτσας, υφυπουργός Εσωτερικών, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένας εκ των α(χ)ρίστων εμπίστων του Μητσοτάκη. Φυσικά, ξέσπασε σάλος. Τη συνέχεια την ξέρουμε. Ο Πέτσας είπε ότι διαστρεβλώθηκαν τα λόγια του, ότι η φράση του απομονώθηκε, ότι εννούσε τη λέξη εντός εισαγωγικών κτλ. κτλ.

Ο κιτρινισμός μάς προκαλεί αηδία, όμως εν προκειμένω δεν κιτρινίζει κανείς όταν λέει πως ο Πέτσας διέπραξε πολιτική αλητεία, γιατί μπορεί να μην εννοούσε κυριολεκτικά το θάνατο, όμως τον εννοούσε μεταφορικά: «Οποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς, τελειώνει», «…δυστυχώς παγώνει». Αλλάζει τίποτα; Πρόκειται για τον ωμό εκβιασμός της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωμός εκβιασμός, τίποτα λιγότερο.

Πρέπει όλοι να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό και να γυρίσουν στο πετρέλαιο, αλλιώς… κακό του κεφαλιού τους, είπε ο Πέτσας. Αν ξεπαγιάσουν το χειμώνα, δε θα φταίει η κυβέρνηση. Θα φταίνε αυτοί που δεν… προσαρμόστηκαν.

Πώς να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας που κατήργησε την κεντρική θέρμανση και εγκατέστησαν (όσοι εγκατέστησαν) ατομικές μονάδες φυσικού αερίου στα μπαλκόνια τους, πληρώνοντας ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος για τη μετατροπή; Να βάλουν δίπλα στη μικρού όγκου μονάδα φυσικού αερίου μια ογκώδη μονάδα πετρελαίου, μαζί με τη δεξαμενή της, αποφασίζοντας ότι δε θα έχουν πλέον μπαλκόνι και –κυρίως- πληρώνοντας ένα δεύτερο κόστος; Αυτά ούτε γι’ αστεία δεν μπορούν να ειπωθούν. Απλά, οι άνθρωποι αυτοί θα κλείσουν το φυσικό αέριο και θα… τυλιχτούν με κουβέρτες.

Τι θα κάνουν οι ένοικοι μιας καινούργιας πολυκατοικίας, που εξαρχής η κεντρική της θέρμανση ήταν με φυσικό αέριο; Θα ψάξουν να βρουν χώρο για ένα δεύτερο λεβητοστάσιο και δεξαμενή πετρελαίου, πληρώνοντας και ένα κόστος της τάξης του πεντοχίλιαρου; Για να κερδίσουν τι; Πανάκριβο πετρέλαιο συν το κόστος αγοράς και εγκατάστασης της δεύτερης μονάδας;

Σε αντίθεση με τον προκλητικό Πέτσα, ο Σκυλακάκης (της οικογένειας Μητσοτάκη και αυτός) προσδιόρισε πιο ρεαλιστικά το στόχο χθες, όταν μαζί με τον Σταϊκούρα και τον Βεσυρόπουλο παρουσίασαν την «εξειδίκευση» του «πακέτου» που παρουσίασε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Γι’ αυτό και δίνουμε αυτό το κίνητρο, σ’ αυτούς που είναι σε ηλεκτρισμό, αν είναι σε πολυκατοικίες που έχουν λέβητες και μπορούν να έχουν θέρμανση κεντρική, να χρησιμοποιήσουν αν θέλουν, φέτος, αυτή τη χρονιά ειδικά, λόγω των ακραίων τιμών, πετρέλαιο».

Αρα, δεν «ποντάρουν» σε νοικοκυριά με αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου ή σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου. Ξέρουν πολύ καλά πως τα μεν νοικοκυριά και να θέλουν δεν μπορούν να βάλουν δεύτερη εγκατάσταση (πετρελαίου), οι δε πολυκατοικίες δεν πρόκειται να επιλέξουν ένα δεύτερο κόστος, χωρίς να ξέρουν πότε θα μπορέσουν να το αποσβέσουν, καθώς και το πετρέλαιο, ακόμα και επιδοτούμενο, είναι επίσης πανάκριβο.

Ποντάρουν αποκλειστικά σε πολυκατοικίες που εγκατέλειψαν την κεντρική θέρμανση (με πετρέλαιο) και κάθε νοικοκυριό θερμαίνεται όπως μπορεί (με κλιματιστικά, με θερμοπομπούς, με σόμπες κηροζίνης ή με τίποτα). Αυτή είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε στα μνημονιακά χρόνια, λόγω του κύματος φτωχοποίησης που σάρωσε την εργαζόμενη κοινωνία. Πάρα πολλές πολυκατοικίες σταμάτησαν να βάζουν πετρέλαιο. Κοινόχρηστα δεν πληρώνονταν, ξεσπούσαν καυγάδες για το πόσες ώρες θα πρέπει να δουλεύει η κεντρική θέρμανση, η συνεννόηση πήγε περίπατο και επικράτησε η ατομική λύση. Πολλά νοικοκυριά έδωσαν λεφτά για λύσεις με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (κλιματιστικά ή θερμοπομποί).

Γιατί αυτές οι πολυκατοικίες θα σπεύσουν να επαναλειτουργήσουν τις κεντρικές θερμάνσεις τώρα που το πετρέλαιο είναι ακριβότερο; Πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης άνοιξε με 1,15 και έκλεισε με 1,38. Φέτος αναμένεται ν’ ανοίξει με 1,72. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε την επιδότηση των 0,25 που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης, θα ανοίξει με 1,47, ακριβότερο δηλαδή από την τιμή που έκλεισε τον Απρίλη. Είναι δυνατόν οι πολυκατοικίες που παράτησαν την κεντρική θέρμανση όταν η τιμή του πετρέλαιου ήταν κάτω από το ένα ευρώ, να επανέλθουν στην κεντρική θέρμανση με την τιμή κοντά στο 1,5 ευρώ και άγνωστη προοπτική (χωρίς να λογαριάσουμε το κόστος συντήρησης που θα χρειαστεί σε λεβητοστάσια παρατημένα για χρόνια); Και να το κάνουν αυτό μόνο για φέτος, όπως είπε ο Σκυλακάκης; Στο επιχείρημα ότι ακρίβυνε και το ηλεκτρικό, η απάντηση που θα δοθεί είναι γνωστή: λιγότερες ώρες θέρμανση και περισσότερες ώρες με μπουφάν και κουβερτούλα στα πόδια.

Οχι μόνο δε θα υπάρξει επιστροφή στην κεντρική θέρμανση από τις πολυκατοικίες που την είχαν παρατήσει να σκουριάζει, αλλά θα προστεθούν και νέες πολυκατοικίες που θα παρατήσουν την κεντρική θέρμανση πετρελαίου. Οι δεξαμενές είναι άδειες, γιατί όταν έκλεισε η σεζόν η τιμή του πετρέλαιου ήταν ψηλά και όλοι περίμεναν μπας και σταματήσει ο πόλεμος και αρχίσουν οι τιμές να πέφτουν. Ο πόλεμος δεν σταμάτησε και αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο είναι πιο ακριβό απ’ όσο ήταν τον Απρίλη. Επιπλέον, οι προϋπολογισμοί των λαϊκών νοικοκυριών έχουν στραγγίσει από τη γενική ακρίβεια, οπότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο στριμόκωλα, για να το πούμε λαϊκά. Το φαΐ δεν κόβεται άλλο, η πανάκριβη θέρμανση μπορεί αναγκαστικά να κοπεί. Γι’ αυτό η τάση δεν θα είναι επιστροφή των πολυκατοικιών στην κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο, αλλά η εγκατάλειψη της κεντρικής θέρμανσης από ακόμη περισσότερες πολυκατοικίες.

Τότε πώς ο Σταϊκούρας υπολόγισε ότι το επίδομα θέρμανσης και η επιδότηση του πετρελαίου θα κοστίσουν «300 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 174 εκατ. ευρώ το 2021»; Με τόσους ψεύτικους αριθμούς που έχει ανακοινώσει αυτός ο τύπος, θα έπρεπε να ονομάζεται Σταϊμπούρδας. Για να πάρεις επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να βάλεις πετρέλαιο. Οταν νοικοκυριά και πολυκατοικίες θα εγκαταλείψουν τη θέρμανση, δε θα πάρουν επίδομα θέρμανσης. Ο Σταϊκούρας πετάει το εντυπωσιακό «300 εκατ.» ποντάροντας στο ότι κανείς δεν μπορεί να το ελέγξει. Από τη μια η πολιτική αλητεία των ψεύτικων αριθμών, από την άλλη η πολιτική αλητεία τύπου Πέτσα. Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο