Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τέσσερις κορβέτες

Οποιος πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης πήρε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο από τη Θεσσαλονίκη, πετάχτηκε μέχρι το Παρίσι για να χαϊδέψει τον σκύλο «Νέμο» της Μπριζίτ και μετά να φάνε σαν δυο φιλικά ζευγάρια σε ιδιωτικό δείπνο στο Ελιζέ και να ξαναγυρίσει αμέσως στην Αθήνα, επειδή ο Μακρόν τον είχε πεθυμήσει ή επειδή ήθελε να τον… συμβουλευτεί για τα ενεργειακά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορεί να παραμείνει στην πλάνη του. Είναι μια συντηρητική θεραπεία για ανίατες περιπτώσεις.

Το μενού Μακρόν-Μητσοτάκη περιλάμβανε κορβέτες. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μεταξύ των επιτελείων, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, προφανώς έχει φτάσει σε κάποιο σημείο και κλήθηκαν οι αρχηγοί να κάνουν το παζάρι σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, η πρόταση της γαλλικής Naval Group είναι κοντά με αυτήν της ιταλικής Fincantieri. Και το ζήτημα που θέτει η ελληνική πλευρά, είναι οι τρεις από τις τέσσερις κορβέτες να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, γιατί αλλιώς οι καπιταλιστές που πήραν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα λακίσουν.

Ο Μακρόν, καλώντας τον Μητσοτάκη για μια επίσκεψη λιγων ωρών, θέλησε να συζητήσει μαζί του τη «βελτιωμένη» πρόταση της Naval Group (που εμείς οι κοινοί θνητοί δε γνωρίζουμε ποια είναι). Για… ορντέβρ του χάρισε τη δημόσια διαβεβαίωση ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο». Τα ίδια είχε πει προ ημερών και η γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά που επισκέφθηκε την Ελλάδα. Τόσο αυτή όσο και ο Μακρόν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην έχουν οι δηλώσεις τους αντι-τουρκική χροιά. Η Κολονά, όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας αν αυτή δεχτεί επίθεση, απέφυγε να δώσει ευθεία απάντηση. «Ολοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση», είπε.

Βλέπετε, πέρα από την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας, μετά την έκρηξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η Γαλλία μαζί με την Ιταλία παζαρεύουν με την Τουρκία την πώληση σ’ αυτήν του γαλλο-ιταλικού πυραυλικού συστήματος SAMP/T, που είναι εφάμιλλο του αμερικανικού Patriot και του ρωσικού S-400.

Τότε γιατί «σκούζουν» οι τούρκοι ιθύνοντες;

Καταρχάς δεν «σκούζουν». Ετσι τους παρουσιάζει η προπαγάνδα του Μητσοτάκη, που ρίχνει όλο το βάρος της στις εθνικιστικές αντι-τουρκικές κορόνες, γιατί δεν έχει τίποτε άλλο για να πιαστεί και ν’ αλλάξει λίγο την ατζέντα. Δεύτερον, ο Ακάρ που πήρε τη σκυτάλη δεν είπε τίποτα ενάντια στον Μακρόν. Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη που τον παρουσίασε και πάλι σαν παιδάκι που παραπονιέται στους μεγαλύτερους ότι του κάνουν μπούλινγκ: «Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες».

Η προπαγάνδα θέλει να βλέπουμε την εικόνα: ο Μητσοτάκης να παραπονιέται στον Μακρόν, η Μπριζίτ να κρατάει τη Μαρέβα από το χέρι, ο Μητσοτάκης να χαϊδεύειν τον «Νέμο», οι ακόλουθοι του Μητσοτάκη να μας λένε ότι το μενού στο δείπνο περιλάμβανε εφτά πιάτα, μεταξύ των οποίων φιλέτο γλώσσας, φουαγκρά πάνω σε βρώσιμα λουλούδια και μους σοκολάτας και άλλα τέτοια αηδιαστικά (όχι τα φαγητά, η προπαγάνδα). 

Πίσω από την εικόνα, όμως, πρέπει να βλέπουμε την παραγγελία για τις κορβέτες που θα προστεθούν στις φρεγάτες και τα αεροπλάνα. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Μακρόν και ο Μητσοτάκης αναφέρθηκαν στη συμφωνία «αμυντικής» συνεργασίας. Ο Μητσοτάκης, μάλιστα, εξήρε τα Rafale και τις Belhara σαν τελάλης που διαφημίζει την πραμάτεια του σε επαρχική εμποροπανήγυρη. Προφανώς το παζάρι για τις κορβέτες είναι σε προχωρημένο στάδιο και ήθελε να προετοιμάσει το έδαφος. Εμμέσως πλην σαφώς, Μητσοτάκης και Μακρόν αποκάλυψαν το αντικείμενο της συνάντησής τους. Ο Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος πελάτης των μονοπωλίων του γαλλικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος (όχι πως οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι, αλλά εκείνοι πρόλαβαν να δώσουν παραγγελίες μόνο στους Αμερικανούς), με λεφτά που θα πληρώσει ο σκληρά φορολογούμενος ελληνικός λαός, φυσικά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.