Οι ψαρέμποροι στην εξουσία!

Την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, ο υπουργός Πολτού Π. Γερουλάνος, ανέβηκε στο βήμα της 25ης Philoxenia, στην τελετή απονομής των βραβείων «Μορφέας» και απευθύνθηκε με τα εξής συγκινητικά λόγια στο ακροατήριο των καπιταλιστών του τουρισμού, που κρεμόταν από τα χείλη του:


«Αγαπητοί φίλοι. Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας αυτά που είπε η Υφυπουργός. Ο,τι ακούσατε από την ίδια είναι σαν να το ακούσατε από μένα. Λέω φίλοι γιατί σας θέλω κοντά μου, γιατί παρόλο που εκπροσωπώ την κυβέρνηση, προέρχομαι από τον δικό σας κόσμο, τον κόσμο των επιχειρήσεων. Εχω προσλάβει και έχω απολύσει. Εχω τρέξει μισθοδοσία. Εχω συντάξει προϋπολογισμό για τους μετόχους μου και έχω παρουσιαστεί μπροστά τους για να τους εξηγήσω όχι μόνο τι πήγε σωστά αλλά και τι πήγε λάθος. Έχω δημιουργήσει πλούτο αλλά έχω δει μπροστά μου και το άσχημο πρόσωπο του δικαστικού κλητήρα για μια ακάλυπτη επιταγή.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, χρειάστηκε να μάθω γρήγορα τι σημαίνει να λειτουργεί μια Ελληνική επιχείρηση στη συχνά ασφυκτική αγκαλιά του Ελληνικού κράτους, της Ελληνικής πολιτείας, της Ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής νομοθεσίας. Γνώρισα και γνωρίζω τις αγκυλώσεις, τις επικαλύψεις, το δαιδαλώδη κόσμο της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Γνώρισα την καχυποψία και συχνά την άρνηση απέναντι σε κάθε δημιουργία. Γνώρισα το γρηγορόσημο, το μυστήριο κόσμο της εφορίας, τον απόμακρο κόσμο του Συμβουλίου της Επικράτειας, τις καθυστερήσεις στο ΚΑΣ.

Γνώρισα πως το Ελληνικό κράτος μπορεί να γονατίσει και να ευτελίσει το μεγάλο όραμα ενός Ελληνα δημιουργού».

«Τους πήρε τα σ’κώτια», που θα ‘λεγε και ο Αλέφαντος. Ενας καπιταλιστής στην εξουσία με συμπεριφορά αντιεξουσιαστή. Κάτω το επάρατο ΣτΕ, που δέχεται προσφυγές για περιβαλλοντικούς λόγους. Κάτω το επάρατο ΚΑΣ, που σταματά την καπιταλιστική… δημιουργία για αρχαιολογικούς λόγους. Να προσφερθούν τα πάντα στις μοναδικές υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου, τους καπιταλιστές.

Ο κ. Γερουλάνος δεν ήταν καπιταλιστής. Είναι καπιταλιστής. Στο βιογραφικό του αναφέρει πως μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ (ένας γόνος αριστοκρατικής οικογένειας δεν θα μπορού-σε να συγχρωτιστεί με την πλέμπα στα ελληνικά πανεπιστήμια) και την απασχόλησή του (μάλλον πρακτική άσκηση) σε κάποιες αμερικάνικες τράπεζες, επέστρεψε στην Ελλάδα και έπιασε δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση. Τα «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΑΕ», την πρώτη εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, που ίδρυσε ο πατέρας του Μαρίνος Γερουλάνος.

Εμεινε στην εταιρία από το 1994 μέχρι το 1998. Τότε, άγνωστο μέσα από ποια κανάλια και «κονέ», έγινε αυλικός του Γιωργάκη, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση που έχει να επιδείξει κυρίες επί των τιμών και αυλικούς των ανακτόρων. Από το 1999 μέχρι το 2004 ήταν ειδικός σύμβουλος του Παπανδρέου και Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Το 2006 ανέλαβε δι-ευθυντής του πολιτικού γραφείου του Παπανδρέου και από το 2008 γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ. Και η οικογενειακή επιχείρηση που διηύθυνε πριν μπει στην πολιτική; Αυτή πέρασε στα χέρια της συζύγου του, που την κουμαντάρει με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Η Λάρα Μπαράτζι-Γερουλάνου, διευθύνουσα σύμβουλος των «Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς ΑΕ», είναι παράλληλα αντιπρόεδρος του συνδικάτου των καπιταλιστών της Ιχθυοκαλλιέργειας ((Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών), με πρόεδρο τον Αριστείδη Μπελλέ, μεγάλο αφεντικό του ομίλου «Νηρεύς», της πρώτης στην Ευρώπη μονάδας παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού. Επίσης, η σύζυγος του Γερουλάνου είναι πρόεδρος της Επιτροπής Μάρκετινγκ της FEAP (Ομοσπονδία Ευρωπαίων Υδατοκαλλιεργητών).

Εχουμε, λοιπόν, έναν καπιταλιστή στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού και υ-πουργό σ’ ένα υπουργείο που συνενώνει δύο προηγούμενα. Η διαπλοκή, όμως, δε σταματά σ’ αυτόν. Στις 22 Οκτώβρη δημοσιεύτηκε σε όλες τις οικονομικές φυλλάδες η εξής λακωνική ανακοίνωση: «H ΝΗΡΕΥΣ ανακοινώνει ότι στις 21/10/2009 παραιτήθηκε απο την θέση του ως Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας ο κος Κωνσταντίνος Θέος λόγω επικείμενης ανάληψης θέσης που δημιουργεί εν δυνάμει ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου». Ποια είναι η θέση που θα αναλάμβανε ο Κ. Θέος και τι σημαίνει «εν δυνάμει ασυμβίβαστο»; Γιατί δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση η θέση (κυβερνητική προφανώς) που ανέλαβε ο Θέος;

Ο Κ. Θέος ανέλαβε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, με απόφαση που υπογράφηκε στις 21 Οκτώβρη και δημοσιεύ-τηκε στο ΦΕΚ στις 27. Επιασε δουλειά από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου και του ζητήθηκε να παραιτηθεί από το ΔΣ του «Νηρέα» τη μέρα που υπογράφηκε επίσημα ο διορισμός του. Γράφτηκε ότι ο Θέος είναι στενός φίλος και εξ απορρήτων του Γ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι ο ιδιοκτήτης του «Νηρέα» έχει στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τον περιβόητο Παπαμαρκάκη του δομημένου ομολόγου του ΤΕΑΔΥ. Μπελλές και Παπαμαρκάκης κάνουν μπίζνες μαζί εδώ και χρόνια. Και ο Μπελλές ήταν ένας από τους συνδαιτημόνες του Παπανδρέου στο περιβόητο «μυστικό δείπνο» της Εκάλης, μαζί με άλλους καπιταλιστές.

Ενας καπιταλιστής γίνεται υπουργός και ένα στέλεχος επιχείρησης του ίδιου κλάδου γίνεται σύμβουλος του πρωθυπουργού. Δεν βλέπετε τίποτα το… μεμπτό σ’ αυτά; Τελικά, τι ακριβώς εννοούν όταν χρησιμοποιούν τη λέξη διαπλοκή;

Τα ζητήματα δεν είναι… ηθικής τάξης, αλλά… υλικής τάξης. Την επόμενη βδομάδα θα έχουμε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα. Μέχρι τότε ρωτάμε τον κ. Γερουλάνο και τον πρωθυπουργό του: έχει νόμιμη άδεια η επιχείρηση του Π. Γερουλάνου στην Κεφαλονιά ή μήπως το ΣτΕ έχει διατάξει το κλείσιμό της;


Σχόλια

Ο χρήστης οι ΑΛΛΟΙ είπε…
πασοκ , λα.ο.ς στην εξουσια
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
κάπως ετσι ή μάλλον σιγουρα ετσι!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.