Συνωμοσία δικαστικής εξουσίας

Μαύρη μέρα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες χαρακτηρίζεται η περασμένη Τρίτη, ημέρα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων, στην υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ξεπερνώντας κάθε όριο λογικής και δίκαιης νομικής κρίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα δικαστήριο έκρινε ενόχους σε βαθμό κακουργήματος, νέους ανθρώπους με αποδεικτικά στοιχεία δαχτυλικά αποτυπώματα -και μάλιστα σε κινητά αντικείμενα-χωρίς αυτόπτες μάρτυρες που να τους ενοχοποιούν. Παράλληλα, ποινικοποίησε φιλικές ή προσωπικές σχέσεις και πολιτικές ιδεολογίες, χαρακτήρισε ως γιάφκες κατοικίες των κατηγορουμένων, δικάζοντας βάσει προθέσεων και όχι πράξεων, ξεπερνώντας σε αυστηρότητα τις προτάσεις του εισαγγελέα για τις ποινές των κατηγορουμένων. Και όλα αυτά για μία οργάνωση με ολιγόμηνη δράση, αλλά και χωρίς καν τραυματία.

Αντίθετα, οι ποινές -που επιβλήθηκαν, ή δεν επιβλήθηκαν- σε πολύκροτα σκάνδαλα καταδεικνύουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή του πνεύματος του νόμου. Ενίοτε και του γράμματος.

Υπόθεση Ricomex
Τα 42 εντάλματα
Χρηματιστήριο

«Σιγάλας»
Παραδικαστικό κύκλωμα Νο1
Παραδικαστικό κύκλωμα Νο2
Οι κουμπάροι
Το δικαστικό ναυάγιο του «Σαμίνα»
Η ζαρντινιέρα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.