Νέο σοκ με χαράτσι στα ενοίκια

Ακόμα πιο υψηλή φορολόγηση περιμένει τους 5.500.000 φορολογουμένους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί από την επόμενη κυβέρνηση το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου.Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν η αυτοτελής φορολόγηση ενοικίου με συντελεστή 20%, γεγονός που θα αποτελέσει νέα επιβάρυνση στα χαμηλά εισοδήματα, και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Οι βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη τεθεί από την τρόικα και πάνω σε αυτό το δεδομένο πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, στον αρμόδιο τομεάρχη Φορολογικών Θεμάτων της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση και τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Μανούσο Ντουκάκη. Η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, όπως είναι οι τόκοι στεγαστικών δανείων και τα ιατρικά έξοδα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ φαίνεται ότι θα καταργηθεί και το ευνοϊκό καθεστώς μειωμένης φορολόγησης κατά 30% που ισχύει για τα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 20%, που είναι σήμερα, στο 15% (flat tax), με σκοπό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά.

Ταυτόχρονα, άγνωστο είναι τι θα γίνει τελικά ως προς τη διαδικασία ενσωμάτωσης όλων των φόρων στην ακίνητη περιουσία σε έναν, και πιο συγκεκριμένα στο χαράτσι για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η πλευρά της Ν.Δ. θέλει να καταργηθούν τόσο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) όσο και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και να δημιουργηθεί ένας νέος, Ενιαίος Φόρος, ο οποίος θα είναι απαλλαγμένος από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι θέτει ως προαπαιτούμενο ότι όποιο και αν είναι το μοντέλο που θα υιοθετηθεί αναφορικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη 2,3 δισ. ευρώ ετησίως, όπως έχει προβλεφθεί από το Μνημόνιο.

Η μείωση του ΦΠΑ που βρίσκεται στο 23% φαίνεται ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Προωθείται όμως η αύξηση στις τιμές εκκίνησης του ελάχιστου κόστους οικοδομής, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας κτισμάτων ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ που καταβάλλεται για κάθε νεόδμητη κατοικία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.