Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από τη ΜΠΠΕ

Με πλατιά συμμετοχή αγωνιστών του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος και της Αριστεράς πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο και την Κυριακή 4-5 Ιούνη, οι διήμερες συζητήσεις που οργάνωσαν το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ στην ΑΣΟΕΕ, με σκοπό να τιμήσουν τα 50 χρόνια από το ξέσπασμα της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα.
Οι ομιλίες και ο διάλογος του διημέρου, που πλαισιώθηκαν και από έντυπο και οπτικό υλικού που αναφέρονταν στη ΜΠΠΕ, έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους που συμμετείχαν, και ιδιαίτερα στους νέους αγωνιστές που αποτέλεσαν μεγάλο τμήμα του ακροατηρίου, να γνωρίσουν καλύτερα και να ακούσουν εκτιμήσεις γι’ αυτό το μεγάλο ιστορικό επαναστατικό γεγονός και την πάλη του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος εκείνα τα χρόνια.
Το διήμερο των εκδηλώσεων ξεκίνησε το Σάββατο το μεσημέρι με ομιλίες των συντρόφων Παναγιώτη Χουντή εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ), Πέτρου Κoυφοβασίλη εκ μέρους του Μ-Λ ΚΚΕ και εκπροσώπου του μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος της Τουρκίας TKP(m-l) με θέμα τη «διεθνή επίδραση της ΜΠΠΕ στην επαναστατική κατεύθυνση των κινημάτων των λαών, των εργαζομένων και της νεολαίας της περιόδου».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, με θέμα «ΜΠΠΕ: Ένας σημαντικός σταθμός στην προώθηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Πώς συγκρούστηκε ο σοσιαλιστικός με τον καπιταλιστικό δρόμο», οι κύριες ομιλίες των δύο οργανώσεων έγιναν από τους συντρόφους Νίκο Παπαβασιλείου από το ΚΚΕ(μ-λ) και Αντώνη Παπαδόπουλο από το Μ-Λ ΚΚΕ.

Οι ομιλίες, που συνοδεύτηκαν και από ενδιαφέροντα διάλογο με τοποθετήσεις από το ακροατήριο, έδωσαν ένα πλούσιο ιδεολογικοπολιτικό υλικό για το περιεχόμενο της ΜΠΠΕ και τον αντιρεβιζιονιστικό αγώνα των δεκαετιών του 1960 και 1970 και, ταυτόχρονα, κατέθεσαν απόψεις για σημαντικά ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα εκείνης της περιόδου. Σε αρκετές σημειώνεται μια βασική σύγκλιση των σημερινών δυνάμεων του μ-λ κινήματος της Ελλάδας, ενώ σε άλλες υπάρχουν διαφορές γύρω από τις οποίες ανταλλάχτηκαν επιχειρήματα, με εποικοδομητικό τρόπο, από τους εισηγητές στο κλείσιμό τους.
Η συζήτηση της δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων, με θέμα «Τομές και προτάσεις που προώθησε η ΜΠΠΕ στην παραγωγή και την κοινωνία, αντιμαχόμενη τη γραμμή της παλινόρθωσης», συμπεριέλαβε ένα ευρύτερο κύκλο ομιλητών. Ομιλητές ήταν οι σύντροφοι Θανάσης Τσιριγώτης από το Μ-Λ ΚΚΕ, Δημήτρης Μάνος από το ΚΚΕ(μ-λ), Χρίστος Μπίστης από το ΕΚΚΕ, Νίκος Γαλάνης από την Παρέμβαση και Στέλιος Μανούσακας, παλιό στέλεχος του μ-λ κινήματος.
Στις βασικές τοποθετήσεις και σε εκείνες που ακούσθηκαν στο διάλογο που ακολούθησε με παρευρισκόμενους, εκφράστηκαν μια σειρά θέσεις και αντιλήψεις για την ΜΠΠΕ και ιδιαίτερες πτυχές της, όπως και για το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, οι οποίες συμπεριέλαβαν ποικίλες ερμηνείες και συμπεράσματα, άλλες εκ των οποίων συμβαδίζουν και άλλες αποκλίνουν ή και κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τη γραμμή και την πάλη που έδωσε και δίνει το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα.
Ο απολογισμός του διήμερου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τη ΜΠΠΕ, που αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, επιβεβαίωσε το θετικό χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας και τη συμβολή που έχουν τέτοιες προσπάθειες στα μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά προβλήματα -όπως αυτό της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και της αποτροπής της- που συνδέονται στενά με την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.