Μορφωτικές Εκδόσεις: νέα βιβλία για τα 50 χρόνια από την ΜΠΠΕ στην Κίνα

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση (ΜΠΠΕ) στην Κίνα, οι Μορφωτικές Εκδόσεις κυκλοφόρησαν 3 νέες εκδόσεις:
Η Μεγάλη Σοσιαλιστική Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση (ΜΠΠΕ) στην Κίνα, οι «ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ» επανεκδίδουν, σε μορφή ενοποιημένης ανατύπωσης των πρωτοτύπων τους, δύο βιβλία που κυκλοφόρησε το 1966, το εκδοτικό των μαρξιστών-λενινιστών της Ελλάδας, οι ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, με... τίτλους Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1) και Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (2).
Η έκδοση περιλαμβάνει κινέζικα ντοκουμέντα γραμμένα την εποχή του ξεσπάσματος της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης.
Η μελέτη τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε αυθεντικά το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός και το περιεχόμενο του, που στηρίχθηκε στη θεωρητική συνεισφορά του Μάο Τσετούνγκ για τη συνέχιση της επανάστασης κάτων από τη δικτατορία του προλεταριάτου και αποτέλεσε μια καινούργια μορφή μαζικού επαναστατικού κινήματος για την αποτροπή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην Κίνα.

Αρθρα και ντοκουμέντα της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ για τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση
Όταν ξέσπασε η Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, το περιοδικό των μαρξιστών-λενινιστών της Ελλάδας, η «Αναγέννηση», ήταν εκείνο που στην Ελλάδα έδινε έγκυρη ενημέρωση και υπεράσπιζε αποφασιστικά αυτό το επαναστατικό μαζικό κίνημα στην Κίνα από τις συκοφαντίες που εξαπέλυε ενάντια του ο αστικός τύπος και τις σιγόνταραν και οι ηγεσίες του ρεβιζιονισμού, διεθνώς και εγχώρια.
Σήμερα, που συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από το ξεκίνημα αυτού του μεγάλου ιστορικού γεγονότος θεωρήσαμε χρήσιμο και αναγκαίο, με την ανατύπωση ορισμένων άρθρων και ντοκουμέντων, να δώσουμε τη δυνατότητα στους αναγνώστες μας, να γνωρίσουν τι έγραφε και δημοσίευε η «Αναγέννηση».


Για το ζήτημα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού
Η συμπλήρωση μισού αιώνα από τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση, από το πρωτοφανέρωτο αυτό μαζικό επαναστατικό κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παλινόρθωση στη σοσιαλιστική Κίνα, φέρνει στο προσκήνιο τα θεμελιώδη ζητήματα της έρευνας των αιτιών που οδήγησαν στο πισωγύρισμα των πρώην σοσιαλισικών χωρών στο καπιταλισμό και της αναζήτησης απαντήσεων, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, για την αποτροπή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.
Σαν συμβολή σε αυτήν την έρευνα και αναζήτηση παρουσιάζουμε, με την παρούσα έκδοσή μας, τρία κείμενα που συνοψίζουν τις βασικές απόψεις του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος για την καπιταλιστική παλινόρθωση.
Το πρώτο, τα «Βασικά συμπεράσματα σχετικά με την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες» είναι Απόφαση της Συνδιάσκεψης του Μ-Λ ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Ιούνη 1991.
Τα δύο επόμενα, με τίτλους «Για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση και την Καπιταλιστική Παλινόρθωση» και «20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Η αρχή του τέλους της Σοβιετικής Ένωσης» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα « Λαϊκός Δρόμος» το 2002.
Πιστεύουμε ότι το αναγνωστικό κοινό θα βρει σε αυτά τα κείμενα, συμπυκνωμένο, ένα σημαντικό θεωρητικό και πολιτικό υλικό για το κρίσιμο θέμα που απασχολεί το κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.