Υπογράφηκε η σκανδαλώδης ΚΥΑ των Τσακαλώτου-Μπόλαρη: Ταφόπλακα στην ελληνική κτηνοτροφία

Ανοίγει ο δρόμος για να «χαθούν» η φέτα και τα γαλακτοκομικά ΠΟΠ

Σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων και με πολλές πτυχές αποτελεί η υπογραφή από τους Ε. Τσακαλώτο και Μ. Μπόλαρη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παρασκευή γιαουρτιού με χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Νομιμοποιείται η χρόνια εξαπάτηση του καταναλωτή, με τη χρήση εβαπορέ γάλακτος όχι μόνο στα γιαούρτι, αλλά σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμα και στο χαρακτηριζόμενο ως νωπό γάλα, ακόμα και σε προϊόντα ΠΟΠ! Μπαίνει ταφόπλακα στην ελληνική κτηνοτροφία, καθώς οι μικροί κτηνοτρόφοι γίνονται έρμαια των γαλακτοβιομηχανιών και θ’ αρχίσουν να εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία. Ανοίγει η κερκόπορτα για την υποβάθμιση των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων (όχι μόνο του γιαουρτιού, αλλά και των τυριών ΠΟΠ). Πώς να υπερασπιστείς το χαρακτηρισμό ΠΟΠ, για παράδειγμα, όταν οι ανταγωνιστές θα μπορούν να επικαλεστούν το επιχείρημα της εισαγωγής τεράστιων ποσοτήτων εβαπορέ γάλακτος από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τυριών; Οταν εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες έτοιμο «μπασκί», που είναι επεξεργασμένο μείγμα για την παραγωγή ημίσκληρων τυριών;

Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Μπόλαρης, ακόμα και την περασμένη Τρίτη, όταν ρωτήθηκε από συνδικαλιστικό στέλεχος των κτηνοτρόφων για την τύχη της ΚΥΑ, απάντησε ότι συνεχίζεται η διαβούλευση στην ΕΕ, η ΚΥΑ είχε ήδη υπογραφεί από τον ίδιο και από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και είχε σταλεί στο ΦΕΚ για δημοσίευση. Ο ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δημοσιεύματος) είναι 39776. Την είδηση διασταυρώσαμε και με υπηρεσία του ΦΕΚ, η οποία μας επιβεβαίωσε ότι πράγματι έχει σταλεί προς δημοσίευση με τον συγκεκριμένο ΚΑΔ, ΚΥΑ που αφορά τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Μας ανέφερε και κάποιες άλλες λεπτομέρειες για τις οποίες οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις τα Γραφεία Τύπου των δύο υπουργείων.

Κι όμως, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Β. Αποστόλου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας απάντησε ότι συνεχίζεται η διαβούλευση στην ΕΕ, με την ελληνική πλευρά να πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 10 Ιούνη, κι ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και συμβούλων της πολιτικής ηγεσίας γι’ αυτό το ζήτημα.

Επειδή αντιληφθήκαμε ότι ο σύμβουλος του υπουργού προσπαθεί να μας αποπροσανατολίσει, συνεχίσαμε το ψάξιμο και βρήκαμε ότι η ΚΥΑ έχει υπογραφεί, έχει πάρει ΚΑΔ και έχει σταλεί στο ΦΕΚ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν ανέβηκε στη «Διαύγεια», όπως γίνεται με όλες τις υπουργικές αποφάσεις (ενός υπουργού ή περισσότερων). Η μυστικότητα είναι εύκολα εξηγήσιμη, αν σκεφτούμε την αγανάκτηση που θα προκαλέσει στους κτηνοτρόφους. «Οσο λιγότερες μέρες στο διαδίκτυο τόσο καλύτερα για μας» σκέφτονται τα κυβερνητικά στελέχη.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού. Δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε νομιμοποίηση της χρήσης εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή και των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριών και νωπού γάλακτος), προκειμένου να αποφύγουν την κατηγορία της νόθευσης. Αν σκεφτούμε, όμως, ότι από το 2009 (επί κυβέρνησης Καραμανλή) εισάγονται τεράστιες ποσότητες εβαπορέ γάλακτος και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γιαουρτιού, παρά τη ρητή απαγόρευση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτές οι τεράστιες ποσότητες εβαπορέ (που φτάνουν το ένα τρίτο έως ένα τέταρτο της εγχώριας παραγωγής γάλακτος), δεν εισάγονταν μόνο για το γιαούρτι, αλλά και για τα τυριά, ακόμα και για το λεγόμενο νωπό γάλα (ένα χαρμάνι φτιάχνουν οι γαλακτοβιομηχανίες). Ε, αυτό θα συνεχίζεται και από τώρα και μετά. Θα εισάγονται και θα χρησιμοποιούνται νόμιμα οι ποσότητες του εβαπορέ για την παραγωγή γιαουρτιού και παράνομα (με τις πλάτες των κυβερνήσεων και των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών) και για την παραγωγή όλων των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα ισοζύγια της ντροπής

Είναι γνωστό πως οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής) αρνούνται πεισματικά να μας δώσουν τα Ισοζύγια Γάλακτος συγκεκριμένων γαλακτοβιομηχανιών, επικαλούμενες γελοίες δικαιολογίες. Πρόκειται κυριολεκτικά για προφάσεις εν αμαρτίαις, στην προσπάθειά τους να κρύψουν το επί χρόνια εξελισσόμενο σκάνδαλο του εβαπορέ γάλακτος, με πλήρη κυβερνητική και κρατική κάλυψη των «σκανδαλιάρηδων» γαλακτοβιομήχανων. Γιατί από τα Ισοζύγια θα φανεί καθαρά, με αριθμούς που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, τι συμβαίνει επί τόσα χρόνια. Και θα φανεί η ανυπαρξία ουσιαστικών κρατικών ελέγχων στο βασίλειο της ασυδοσίας των γαλακτοβιομηχανιών. Σημειώνουμε πως από μεριάς κρατικών αρχών δε θα έπρεπε να γίνεται έλεγχος μόνο στα Ισοζύγια Γάλακτος (που αποτυπώνουν από τη μια τις πρώτες ύλες –εγχώριες και εισαγόμενες- και από την άλλη τα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα), αλλά και στα βιβλία και τα παραστατικά τους, για να διαπιστωθεί η ακρίβεια ή μη των Ισοζυγίων.

Δεν έχουμε παραιτηθεί από την απαίτησή μας να μας χορηγήσουν τα ισοζύγια και όπως έχουμε ξαναγράψει, κάποια στιγμή θ’ αναγκαστούν να μας τα δώσουν και θα πουν κι ένα τραγούδι. Ωστόσο, από άλλες πηγές, εξασφαλίσαμε έναν πίνακα που καταγράφει το σύνολο των εισαγόμενων ποσοτήτων γάλακτος, καθώς και τις ποσότητες του εγχώριου γάλακτος για το σύνολο της γαλακτοβιομηχανίας. Δεν καταγράφει και τις ποσότητες των παραγόμενων προϊόντων, όμως επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας.

Οπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τον πρώτο πίνακα, οι εισαγόμενες ποσότητες συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος, πλήρους και άπαχου, δεν είναι ψιλολόγια. Είναι τεράστιες. Στο δεύτερο πίνακα φέρνουμε τη σχετική σύγκριση εγχώριου γάλακτος με εισαγόμενο εβαπορέ στις πραγματικές της διαστάσεις, υπολογίζοντας και την αραίωση του εβαπορέ γάλακτος με νερό, που γίνεται σε αναλογία 1:2 (ένα μέρος εβαπορέ σε δύο μέρη νερού) ή 1:3. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το εβαπορέ γάλα που εισήχθη επισήμως το 2013, το 2014 και το 2015, αν μεν αραιωθεί με νερό σε αναλογία 1:2 φτάνει το 24,01%, το 30,35% και το 29,02% του εγχώριου γάλακτος (αντίστοιχα για καθεμιά από τις τρεις χρονιές), ενώ αν αραιωθεί σε αναλογία 1:3, που είναι το σύνηθες, τότε το εισαγόμενο εβαπορέ αντιπροσωπεύει το 32,01%, το 40,47% και το 38,69% του εγχώριου (αντίστοιχα για κάθε χρονιά).

Αν πάρουμε υπόψη ότι οι πραγματικές ποσότητες εβαπορέ γάλακτος που εισήχθησαν είναι μεγαλύτερες από τις καταγεγραμμένες, τότε θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα και θα μπορούμε να πούμε ότι το εβαπορέ γάλα που εισάγεται, όταν αραιωθεί με την απαιτούμενη ποσότητα νερού, φτάνει σχεδόν στο μισό του εγχώριου γάλακτος! Μπορεί οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος να πει οτιδήποτε άλλο εκτός του ότι αυτές οι τεράστιες ποσότητες εισαγόμενου εβαπορέ γάλακτος δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή γιαουρτιού (που κι αυτή απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών), αλλά για την παραγωγή και των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και του γάλακτος που πωλείται ως νωπό;

Οι πίνακες που δημοσιεύουμε αρκούν  για να καταλάβει κάποιος ότι εδώ και χρόνια συντελείται μια απάτη ολκής σε βάρος του ελληνικού λαού, που αποτελεί τη μεγάλη καταναλωτική μάζα, αλλά και μια επιχείρηση αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας.

ΥΓ1. Από τον πρώτο πίνακα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι εισάγονται και μεγάλες ποσότητες από «μπασκί». Το «μπασκί» είναι επεξεργασμένη πρώτη ύλη (πρόπηγμα) για την παραγωγή ημίσκληρων τυριών. Ακολουθεί μόνο η ζύμωση, το αλάτισμα και η ωρίμανση. Πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά αφελής για να πιστέψει ότι με το εισαγόμενο «μπασκί» παράγονται μόνο τα διάφορα μαζικής κατανάλωσης ημίσκληρα τυριά και ότι δε χρησιμοποιείται (αναμεμιγμένο με εγχώρια πρώτη ύλη) και για την παραγωγή τυριών με μεγαλοπρεπή ΠΟΠ σήματα. Υπάρχει αφελής που να πιστέψει ότι η γαλακτοβιομηχανία εμφορείται από αγνά αισθήματα υπεράσπισης της παραγωγικής παράδοσης, της αγνότητας των προϊόντων και της κορυφαίας ποιότητας και όχι από το χαμερπές αίσθημα της εξασφάλισης του μέγιστου κέρδους, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας από καταβολής καπιταλισμού;

ΥΓ2. Στο απόλυτο μπάχαλο -απολύτως σκόπιμο- των οιονεί κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι τόσο σουρωτήρια όσο απαιτείται για να υπηρετούν την ασυδοσία των καπιταλιστών. Αλλωστε, το σύστημα ελέγχου στην Ευρωένωση έχει ως βασικότατο πυλώνα του τον περιβόητο… «αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων»! Μήπως μπορούν να μας πουν πώς συνέβη και πέρασαν τόσες εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) τόνοι ανέλεγκτου αλογίσιου κρέατος, που πουλήθηκε στους έλληνες καταναλωτές ως… μοσχαράκι γάλακτος; Το σημειώνουμε, μπας και φιλοτιμηθεί (λέμε τώρα) κάποιος από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ή από τους διοικούντες τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μας δώσει κάποια απάντηση. Εμείς θυμίζουμε ότι ο δημαρίτης Ι. Τσιάλτας, ο περιβόητος επικεφαλής του ΕΦΕΤ την περίοδο που αποκαλυπτόταν το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, διατηρήθηκε μετ' επαίνων στο πόστο του από τον συριζαίο Β. Αποστόλου. Ας μην κάνουν, λοιπόν, τον κόπο να μιλήσουν για ελέγχους και προστασία του καταναλωτή, γιατί θα γίνουν απλώς καταγέλαστοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.