Πολιτική «φιλική στην επιχειρηματικότητα» υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η οικονομία θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και είμαι βέβαιος πως θα γίνει. Ομως η ανάκαμψη αυτή δεν είναι επαρκής για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα. Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές», δήλωσε αποκλειστικά στην «Καθημερινή» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. Και προκειμένου να προσελκύσει η χώρα αυτές τις επενδύσεις, «χρειάζονται ένα ενιαίο αφήγημα και μια συμπεριφορά φιλική στην επιχειρηματικότητα. Αν δεν υπάρξουν αυτά, δεν θα επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται στο πρόγραμμα», συμπλήρωσε.

Ούτε το πρόσωπο είναι τυχαίο, ούτε το Μέσο που έγινε η δήλωση επιλέχτηκε τυχαία, ούτε οι αναγνώστες του εν λόγω Μέσου χρειάζονται επεξηγήσεις. Οι δημοσιογράφοι που πήραν τη δήλωση του Χουλιαράκη σημειώνουν: «Η αναγκαιότητα συγκρότησης μιας κυβερνητικής task force, η οποία με ενιαίο λόγο θα προετοιμάσει το έδαφος προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, επισημάνθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κ. Χουλιαράκη. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, έδωσε το στίγμα αυτής της στροφής σε μια πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα στάση στην ομιλία του στα Ποσειδώνια, την προηγούμενη Δευτέρα».

Αναρωτιέται κανείς σε τι μπορεί να συνίσταται μια πολιτική «πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα». Μια εξαετία Μνημονίων παίρνονται συνεχώς αποφάσεις και ψηφίζονται νόμοι προς όφελος του κεφαλαίου. Οι συλλογικές συμβάσεις επί της ουσίας καταργήθηκαν, μισθοί και μεροκάματα κατακρεουργήθηκαν, εργασιακές σχέσεις που να εξασφαλίζουν μια κάποια κανονικότητα στην εργασία δεν υφίστανται, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής. Τι έχει απομείνει; Τι ζητούν ακόμα;

Είναι προφανές ότι ζητούν αυτά που έχει βάλει στο τραπέζι η τρόικα και που το Σεπτέμβρη θα νομοθετηθούν: κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, πιο χαλαρό καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, παραπέρα μείωση μισθών και μεροκάματων (εξαφάνιση 13ου και 14ου μισθού). Βεβαίως, ο Κατρούγκαλος εμφανίζεται ξανά ως… Αϊγιώργης προστάτης των εργατών. Δεν νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει εργαζόμενος που θα δώσει την παραμικρή βάση στα λεγόμενά του.

Ο Τσίπρας στα Ποσειδώνια κάλεσε τους εφοπλιστές, το πιο επιθετικό τμήμα του ελληνικού κεφαλαίου, να εμπιστευτούν την κυβέρνησή του. Τους χαρακτήρισε… παράδειγμα για την κυβέρνησή του. «Εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν. Οτι καταβάλλουμε προσπάθειες να μεταρρυθμίσουμε την ελληνική οικονομία» είπε χωρίς καμιά ντροπή. Ο Χουλιαράκης αναβίβασε σε υπ' αριθμόν ένα καθήκον της κυβέρνησης την ανάπτυξη «μιας συμπεριφοράς φιλικής προς την επιχειρηματικότητα». Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτο, ότι δε θα υπάρξουν μέτρα που θα τείνουν να επαναφέρουν κάποια από τα αφαιρεθέντα δικαιώματα των εργαζόμενων (αυτό το αναφέρει ρητά και το τρίτο Μνημόνιο). Δεύτερο, ότι θα παρθούν και άλλα μέτρα στην κατεύθυνση της κινεζοποίησης της εργατικής τάξης. Γιατί ό,τι είναι φιλικό στην καπιταλιστική επιχειρηματικότητα είναι κατ' ανάγκη εχθρικό στην εργατική τάξη.

Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν. Μόνο με σκληρούς ταξικούς αγώνες μπορεί να υπάρξει περίπτωση επανακατάκτησης εργατικών δικαιωμάτων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.