Χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, είπε πως ο επανυπολογισμός των συντάξεων που έχει ξεκινήσει δείχνει «μικρές προσωπικές διαφορές». Πόσο μικρές; Μέχρι και 20%, όπως παραδέχτηκε! Στη γλώσσα των πολιτικών απατεώνων του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει και το νόημα των λέξεων.

Υπολογισμοί που έγιναν από άλλους, με βάση δείγμα από τις μέχρι στιγμής επανυπολογισθείσες συντάξεις, όπως λένε, δείχνουν «προσωπικές διαφορές» της τάξης του 20% έως 40%. Οσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη τόσο μεγαλύτερη είναι και η «προσωπική διαφορά» που προκύπτει.

Δεν έχουμε στα χέρια μας  δεδομένα από τις μέχρι στιγμής επανυπολογισθείσες συντάξεις, οπότε δεν έχουμε δική μας γνώση για τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι «προσωπικές διαφορές». Εμπειρικά γνωρίζουμε ότι οι «προσωπικές διαφορές» δε θα είναι ανύπαρκτες ή της τάξης του 2%-3%, όπως ισχυριζόταν η προπαγάνδα του Κατρούγκαλου, αλλά θα είναι αρκετές δεκάδες επί τοις εκατόν, ανάλογα με τον ασφαλισμένο.

Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι, πρώτο ότι οι «προσωπικές διαφορές» αποτελούν ένδειξη για το πόσο χαμηλότερες είναι οι συντάξεις που χορηγούνται με το νόμο Κατρούγκαλου στους νέους συνταξιούχους και δεύτερο ότι οι «προσωπικές διαφορές» θα είναι η δεξαμενή από την οποία θα αντληθούν οι διαδοχικές μειώσεις συντάξεων των επόμενων ετών, ενδεχομένως και τη φετινή χρονιά.

Οσο σημαντικό κι αν είναι το ζήτημα των «προσωπικών διαφορών», όμως, καθώς δείχνουν στους συνταξιούχους πόσο θα πετσοκοπούν οι συντάξεις τους τα επόμενα χρόνια, οφείλουμε να δούμε τα πράγματα βαθύτερα και ευρύτερα.

Στην πραγματικότητα, με το νόμο Κατρούγκαλου διαλύθηκε η Κοινωνική Ασφάλιση ως σύστημα που κουτσά-στραβά λειτουργούσε. Και διαλύθηκε για χάρη του μεγάλου κεφαλαίου, που δεν ήθελε να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος των μισθών και μεροκάματων που προβλέπουν οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως το υποχρέωνε ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΙΚΑ. Ετσι, τα έσοδα από τη μεγαλύτερη κατηγορία ασφαλισμένων, των μισθωτών που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ, θα πέσουν κατακόρυφα, ενώ οι καπιταλιστές εργοδότες χρωστούν ήδη τεράστια ποσά στο ΙΚΑ, που συστηματικά αρνούνταν να πληρώσουν, ιδιαίτερα κατά τα μνημονιακά χρόνια.

Για τους ελευθεροεπαγγελματίες, μικρεμπόρους και χειροτέχνες καλύτερα ας μη μιλήσουμε. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος…

Ομως, με το νόμο Κατρούγκαλου συντελέστηκε ένα ακόμα έγκλημα: μετέφεραν στον ΕΦΚΑ μισό εκατομμύριο συνταξιούχους και μισό εκατομμύριο ασφαλισμένους του Δημοσίου, που δεν προέρχονται από ασφαλιστικό ταμείο (οι δημόσιοι υπάλληλοι άρχισαν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ από 1.1.2011), χωρίς αυτή η μεταφορά να συνοδεύεται από το ισχυρό αποθεματικό που θα έπρεπε να έχουν σχηματίσει οι εισφορές τους. Κι ακόμα, μετέφεραν στον ΕΦΚΑ ένα περίπου εκατομμύριο ασφαλισμένους του αγροτικού τομέα, επίσης χωρίς αποθεματικό.

Ετσι, ο ΕΦΚΑ από τη δημιουργία του είναι ένα χρεοκοπημένο Υπερταμείο, που υποχρεωτικά θα οδηγείται σε συνεχείς μειώσεις συντάξεων, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει υποχρέωση μόνο για τη λεγόμενη εθνική σύνταξη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.