Η πλειοψηφία των κτηρίων που στεγάζουν τα νηπιαγωγεία του Δήμου Χαλκιδέων είναι ακατάλληλα

 

Τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νηπιαγωγεία στη Χαλκίδα ανέδειξε η Γρανέτα Τσιβίκα κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας μετά και την περιοδεία της τις προηγούμενες ημέρες στο 7ο νηπιαγωγείο στον Αη Γιάννη και στο 29ο νηπιαγωγείο στην Ξυρόβρυση όπου συνομίλησε με γονείς και εκπαιδευτικούς.

Όπως σημείωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου: «Τόσο στο 7ο νηπιαγωγείο Χαλκίδας, όσο και  στο 2ο νηπιαγωγείο Δροσιάς ούτε στο ελάχιστο δεν υπάρχουν  οι προδιαγραφές ασφάλειας για τα δύο κτίρια που τα στεγάζουν», εκφράζοντας τις αγωνίες γονέων  και παιδαγωγών που αναζητούν χρόνια τώρα λύση, ώστε να παρέχεται στα παιδιά η προσχολική αγωγή που δικαιούνται, σε περιβάλλον που αρμόζει τη σημερινή εποχή και όχι σε προηγούμενες δεκαετίες.

Η Γ. Τσιβίκα τόνισε πως «συνυπεύθυνοι για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες, με την ανύπαρκτη χρηματοδότηση για τη σχολική στέγη και η δημοτική αρχή που έχει άλλες προτεραιότητες από το χτίσιμο σύγχρονων σχολικών μονάδων».

Στο ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ακαταλληλότητα του 7ου νηπιαγωγείου του οποίου η προηγούμενη χρήση ήταν αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, η Δήμαρχος παραδέχτηκε πως το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, όπως και το 2ο της Δροσιάς και πολλά άλλα δεν είναι «όπως θα έπρεπε». Ταυτόχρονα, επανέλαβε αυτό που ακούνε εδώ και μια δεκαετία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, πως «θα μεταστεγαστεί». Ενώ, όσο αφορά την πρόταση του Συλλόγου Γονέων, που μετέφερε στη συνεδρίαση η Γ. Τσιβίκα, για τη μεταστέγαση του 7ου νηπιαγωγείου στο κτήριο που στεγάζονταν ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΠΙΚΠΑ δήλωσε πως στη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας για παραχώρηση κτηρίων του στο Δήμο αυτό δεν το έχουν συμπεριλάβει.

Μάλιστα, δε φτάνει που η δημοτική αρχή δε διεκδικεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη σχολική στέγη, η Δήμαρχος καλύπτοντας την κρατική υποχρηματοδότηση κάλεσε τους γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τις επισκευές, τα αναλώσιμα κλπ!

Παρατίθεται ολόκληρη η παρέμβαση της δημοτικής συμβούλου Γρανέτας Τσιβίκα:

«Φέρνουμε το σημερινό θέμα στο συμβούλιο λογοδοσίας, με αφορμή επιστολή του συλλόγου γονέων του 7ου νηπιαγωγείου προς τη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας από το 12/2023 που αφορά τα προβλήματα που έχει το σχολείο. Οι γονείς αν και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν , δεν τα κατάφεραν οπότε και επέλεξαν την επιστολή για να κανονιστεί συνάντηση , η οποία δεν έχει μέχρι και σήμερα πραγματοποιηθεί.

Το νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ένα μισθωμένο κτίριοπου  μπορεί να χαρακτηριστείμόνο ως άθλιο και ακατάλληλο! Η προηγούμενη χρήση του ήταν αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, χωρίς να υπάρχει πεζοδρόμιο και μάλιστα σε επικλινές έδαφος αποτέλεσμα του οποίου είναι όταν βρέχει να γεμίζει νερά η αυλή. Αν μπορεί βέβαια να χαρακτηριστεί ως αυλή ένας χώρος περιφραγμένος με πλέγμα , το πολύ 15τ.μ για 39 παιδιά! Μια ανοιχτή φυλακή! Το τσιμεντένιο δάπεδο είναι καλυμμένο με χλοοτάπητα  μηδαμινού πάχους.

Μεγάλο μέρος της πρόσοψης του είναι  από τζαμαρία με αποτέλεσμα αφενός να κάνει κρύο το χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι.Στο εσωτερικό του έχει δύο αίθουσες (ήταν μια)οι οποίες πρόσφατα δημιουργήθηκαν με τη χρήση γυψοσανίδας  αφήνοντας τη μία από τις δύο χωρίς σύστημα ψύξης. Τα καλοριφέρ με τα οποία τα παιδιά προσπαθούν να ζεσταθούν είναι παλιά, σκουριασμένα ( έχει τραυματιστεί νήπιο στο παρελθόν) και με χαμηλή απόδοση.

Όσα παιδιά μείνουν στο ολοήμερο φιλοξενούνται στο πατάρι όπου μέχρι πρότινος η σκάλα που οδηγούσε εκεί δεν είχε κουπαστή! (Αυτό ήταν και το μοναδικό αίτημα που πραγματοποιήθηκε). Οι τουαλέτες είναι μόνο δύο για 39 παιδιά και χωρίς εξαερισμό .

Το νηπιαγωγείο έχει τμήμα ένταξης το οποίο λειτουργεί στη μία από τις δύο αίθουσες οριοθετημένο με ξύλινα διαχωριστικά ύψους 1,5 μέτρου λες και τα παιδιά βρίσκονται σε μαντρί.

Όσο για τα αναλώσιμα υλικά, δίνονται με το σταγονόμετρο και μάλιστα φέτος ζητήθηκε από τους γονείς να φέρουν χειροπετσέτες γιατί  δεν επαρκούν για τις ανάγκες των παιδιών.

Όσα περιγράφουμε και μπορεί ο καθένας να δει , δεν έγιναν αιφνίδια ούτε είναι σημερινά . Πάνω από 25 χρόνια στεγάζεται εκεί το νηπιαγωγείο! Για τη συγκεκριμένη κατάσταση υπάρχουν ένοχοι και συνένοχοι .Η κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολικών δομών  συνεχώς μειώνεται με ευθύνη της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο οργανισμός σχολικών κτιρίων έχει πλέον διαλυθεί. Όμως, οι  μειωμένες επιχορηγήσεις από κρατικούς πόρους δεν αναιρούν την ευθύνη της δημοτικής αρχής, χωρίς να εξαιρούμε τις προηγούμενες, αφού ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητες της στην πράξη είναι άλλες.

Οι γονείς όπως είναι λογικό και αυτονόητο θέλουν τα παιδιά τους να είναι ασφαλή, να μην κρυώνουν το χειμώνα και ζεσταίνονται το καλοκαίρι, να ολοκληρώνουν τηνπροσχολική αγωγή σε περιβάλλον που αρμόζει τη σημερινή εποχή.Ποιος γονιός δε θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του που ούτως η άλλως το δικαιούνται;Αυτό ο άλλωστε είναι το ζητούμενο και για τους παιδαγωγούς και το έργο τους.

Με την επιστολή τους ζητούν τη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου στο κτίριο επί της οδού Ερέτριας και Αμαρυνθίων, το οποίο υπαγόταν στο ΠΙΚΠΑ και λειτουργούσε ως βρεφονηπιακός σταθμός και νηπιαγωγείο. Έχει όλες τις προϋποθέσεις για σύγχρονηδομή προσχολικής αγωγής με όλους τους αναγκαίους χώρους για παιχνίδι, ύπνο, μαγειρείο, τραπεζαρία, χώρους για εκδηλώσεις .

Και ενώ το συγκεκριμένο κτίριο ρημάζει και μένει ανεκμετάλλευτο με μόνη χρήση του την περιστασιακή φιλοξενία συλλόγων, τα παιδιά κάνουν μάθημα σε ένα απαράδεκτο κτίριο που όχι μόνο δεν παρέχει ασφάλεια, αλλά είναι και αντιπαιδαγωγικό! Προφανώς και  το προτεινόμενο κτίριο χρειάζεται συντήρηση και επισκευές. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη χρήση του ως σχολική δομή προσχολικής αγωγής, όχι μόνο για ένα νηπιαγωγείο αλλά για περισσότερα.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

·         Γιατί δεν έχει φροντίσει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των γονιών για την υπάρχουσα δομή ;

·         Τι ενέργειες έχουν γίνει ή θα γίνουν για να μεταστεγαστεί  το 7ονηπιαγωγείο σε χώρο που να αρμόζει σε νηπιαγωγείο όπως αυτός που υποδεικνύουν γονείς και παιδαγωγοί;»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο