Τρίτη αξιολόγηση-Ενας ακόμα σταθμός σε μια χωρίς τέλος μνημονιακή πορεία

Εσείς ποιον θα πιστεύατε, τον Τσίπρα και τον Τζανακόπουλο ή τον Κλάους Ρέγκλινγκ; Ο γερμανός αρχιμάνατζερ του EFSF/ESM, όταν ρωτήθηκε (μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας), αν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αλλάζουν τα δεδομένα για την ενεργοποίηση των περιβόητων μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι». Εσπευσε δε να διευκρινίσει, ότι αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Απρίλη, θυμίζοντας ότι τα τυχόν πρόσθετα μέτρα θα αποφασιστούν «μετά το τέλος του προγράμματος, με τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, εφόσον χρειάζονται και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις».

Ο Σόιμπλε είναι πλέον πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, όμως το «πνεύμα» του εξακολουθεί να «στοιχειώνει» το Eurogroup και τους μηχανισμούς του. Μιλάει ο Ρέγκλινγκ και είναι σαν να μιλάει αυτός που τον διόρισε επικεφαλής των μηχανισμών που αναγκάστηκε να στήσει η Ευρωζώνη για ν' αντιμετωπίσει την κρίση σε μια σειρά εξαρτημένες χώρες της περιφέρειάς της (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Κύπρος).

Στην Ελλάδα, βέβαια, ζούμε σε κλίμα κατευθυνόμενης ευοχίας την οποία καλλιεργούν με προκλητική λογοδιάρροια τα κυβερνητικά στελέχη, από τον Τσίπρα και τον Τζανακόπουλο μέχρι τον Πολάκη, τον Καμμένο και τον Βούτση (ο Τσακαλώτος είναι γενικά πιο συγκρατημένος, όχι λόγω χαρακτήρα, αλλά επειδή θέλει να κρατήσει τα μπόσικα): «Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός», «η τελευταία αξιολόγηση» και πάει λέγοντας.

Η μόνη διαφορά της τρίτης αξιολόγησης σε σχέση με την προηγούμενη είναι ότι πραγματοποιήθηκε «εντός χρόνου». Αν προσέξουμε λίγο, θα δούμε ότι το λεγόμενο staff level agreement έχει υπογραφεί από την τρόικα υπό αίρεση. Ο ίδιος ο Τσακαλώτος το είπε: «Εχουμε συμφωνήσει να κάνουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αρα, έχουμε συμφωνία και για το τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και ποια πράγματα πρέπει να γίνουν, και ποια θα είναι στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης». Δηλαδή, πρώτα θα υλοποιήσουν όλα τα προαπαιτούμενα και μετά θα θεωρηθεί ότι έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί κάποια δόση (η οποία μάλλον θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αυτού που ονομάζουν «μαξιλάρι ρευστότητας»). Δεν υπάρχει ανησυχία, όμως. Πλέον έχουν γίνει καλοί μαθητές και «κάνουν τα μαθήματά τους» όπως έλεγε και η μητερούλα Ανγκελα. Απόδειξη ότι το προαπαιτούμενο για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος  το κατέθεσαν στη Βουλή άρον-άρον, νυχτιάτικα, για να στείλουν στους ιμπεριαλιστές δανειστές το μήνυμα ότι ξεκινούν από τα «σκληρά» και μετά θα περάσουν στα «μαλακά». Οτι έχουν «δεμένη» την κοινοβουλευτική τους ομάδα και ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει. «Θα υπάρχουν νομοσχέδια και πριν από τα Χριστούγεννα και θα υπάρχει και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τα Χριστούγεννα» είπε ο Τσακαλώτος.

Στο παραμύθι των ημερών «παίζει» και το ότι η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε γρήγορα, γιατί οι τροϊκανοί «δεν ήγειραν παράλογες αξιώσεις». Ιδιαίτερα η Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, που από στρίγγλα έγινε αρνάκι. «Ναι, μπορώ να πω ότι ήταν ήρεμη. Πάντα ήταν ήρεμη, αλλά μπορώ να πω ακόμη πιο ήρεμη», είπε ο… χιουμορίστας Τσακαλώτος, αφήνοντας την φαντασία των συριζοπαπαγάλων της «ενημέρωσης» να οργιάσει: «Ολα τα έλυσε ο Τσίπρας, όταν συναντήθηκε με την Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον»…

Να θυμηθούμε, μήπως, τι έγινε με τη δεύτερη αξιολόγηση; Οχι πόσον καιρό πήρε μέχρι να κλείσει, αλλά ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Ολες οι «παράλογες απαιτήσεις» των τροϊκανών και των αφεντικών τους έγιναν νόμοι του ελληνικού κράτους και αποφάσεις του Eurogroup. «Δεν κλείνουμε συμφωνία χωρίς καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», έλεγε ο Τσίπρας. Εκλεισαν συμφωνία χωρίς καμιά αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πέραν του ότι θα αποφασιστούν «εφόσον χρειαστεί». Είναι αυτό που επαναλαμβάνει και σήμερα ο Ρέγκλινγκ. «Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα με συνταγματικούε περιορισμούς, δεν μπορούμε να προ-νομοθετήσουμε μέτρα για τα επόμενα χρόνια», έλεγαν εν χορώ ο Τσίπρας, ο Τζανακόπουλος, ο Τσακαλώτος και τ' άλλα παιδιά. Και βέβαια, προ-νομοθέτησαν μέτρα για το 2019 και το 2020, υπό την αίρεση μάλιστα ότι αυτά μπορεί να έρθουν πιο μπροστά, αν κριθεί ότι δεν πιάνεται το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 3,5% του ΑΕΠ. Ολα αυτά που παρουσίαζαν σαν «κόκκινες γραμμές» κονιορτοποιήθηκαν.

Εκείνο που πονάει τους συριζαίους στον δημοσιονομικό τομέα είναι ο ΦΠΑ στα νησιά. Γι' αυτό και ο Τσακαλώτος είπε ψέματα, ότι τάχα το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Ομως ούτε ένα καλομοστραρισμένο ψέμα δεν μπορεί να πει. Αρχίζει να ρετάρει: «Αυτό δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί, θα το δούμε. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018, έχουμε βάλει κάποια πράγματα που δεν είναι για τον ΦΠΑ στα νησιά αλλά θα το δούμε. Είναι κάπως ανοιχτό αυτό το ζήτημα. Αυτό που θα κάνουμε οπωσδήποτε είναι ότι ένα κομμάτι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα το αλλάξουμε να είναι συγκεκριμένα γι' αυτά τα νησιά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα». Σε ελεύθερη μετάφραση: ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και στα νησιά που απέμεναν με το μειωμένο καθεστώς και σε αντιστάθμισμα εμείς θα κάνουμε μερικά δημόσια έργα σ' αυτά τα νησιά, όχι με επιπλέον κονδύλια, αλλά αναπροσαρμόζοντας γεωγραφικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Επομένως, επί της ουσίας τίποτα δεν έχει αλλάξει πέρα από το μάθημα που πήραν πέρυσι, όταν έκαναν καθυστέρηση για να πουν στο τέλος «ναι σε όλα». Φέτος είπαν «ναι σε όλα» από την αρχή και τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά. Θα άξιζε μόνο να ρωτήσουμε: το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που δεν τόλμησαν να θεσπίσουν ο Γιωργάκης, ο Παπαδήμος και οι Σαμαροβενιζέλοι, και το νομοθετούν τώρα οι Τσιπροκαμμένοι, δεν ανήκει στις «παράλογες απαιτήσεις των δανειστών»; Εκ του αποτελέσματος, η απάντηση είναι όχι.

«Το πρώτο και κύριο που πρέπει να τονίσουμε γι’ αυτή τη συμφωνία είναι, ότι δεν εμπεριέχει, για πρώτη φορά, κανένα απολύτως νέο δημοσιονομικό μέτρο. Δηλαδή, δεν υπήρξε κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018», δήλωσε ο Τζανακόπουλος, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε ανθρώπους με μνήμη χρυσόψαρου.  «Αξίζει να αναφέρω πιο συγκεκριμένα ότι η συμφωνία, παρά τις γνωστές Κασσάνδρες, δε συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα», δήλωσε και ο Τσίπρας μιλώντας στο Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο (άρα, είχαν προσυμφωνήσει τα σημεία στα οποία θα εστιάσουν τη βρόμικη προπαγάνδα τους). Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, ύψους μισού δισ. ευρώ, είχαν προσυμφωνηθεί και είχαν ενσωματωθεί στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Επομένως, εκείνο που απέμενε ήταν να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 και να ψηφιστούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ή να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις (για όσα δεν είχαν εκδοθεί). Αυτά είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα που απομένουν και που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στις αρχές Γενάρη, όπως ανακοίνωσε ο Τσακαλώτος.

Να θυμίσουμε μερικά απ' αυτά τα μέτρα: αύξηση του ΦΠΑ και στα τελευταία νησιά του Αιγαίου, αφαίρεση του ΕΚΑΣ από ένα ακόμα κομμάτι χαμηλοσυνταξιούχων (το 2019 θα καταργηθεί για όλους), πετσόκομμα του επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών, πετσόκομμα στα μειωμένα εισιτήρια στις μεταφορές, κατακρεούργηση των οικογενειακών επιδομάτων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των λεγόμενων αυταπασχολούμενων (με το κόλπο να θεωρούνται εισόδημα και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν πληρώσει την προηγούμενη χρονιά) κτλ. κτλ. Ολα αυτά τα μέτρα (και πολλά ακόμα) θα εφαρμοστούν το 2018, αλλά -σύμφωνα με το γκεμπελίστικο επιτελείο του Μαξίμου- δεν είναι νέα μέτρα, γιατί έχουν ήδη αποφασιστεί!

Και βέβαια, πέρα από τα δημοσιονομικά, που κάνουν πιο ασφυκτική τη σκληρή αντιλαϊκή λιτότητα, η τρίτη αξιολόγηση φέρνει μια σειρά ακόμα «ορόσημα» που κάποτε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρουσίαζαν σαν «κόκκινες γραμμές».

♦ Ξεπούλημα του μεγαλύτερου μέρους του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.

♦ Επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ακόμα και πρώτης κατοικίας, και έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς την εφορία.

♦ Ο νόμος Κατσέλη θα τροποποιηθεί μέχρι τον Φλεβάρη του 2018, αφού προηγουμένως αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών».

♦ Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Κι αφού γίνουν όλ' αυτά (και σ' ένα βαθμό παράλληλα με αυτά), θ' αρχίσει η συζήτηση για το μετα-Μνημόνιο. Είδαμε στην αρχή τι δήλωσε ο Ρέγκλινγκ: τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν υπό τον όρο ότι «η Ελλάδα θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας προειδοποιεί το αστικό πολιτικό προσωπικό: «Η επόμενη μέρα των μνημονίων θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις και ευρύτερες συναινέσεις για όσα πρέπει ακόμη να γίνουν».

Το συμπέρασμα δεν είναι καθόλου δύσκολο για όποιον δεν είναι είτε αφελής είτε απατεώνας: η τρίτη αξιολόγηση συμπληρώνει το αντιλαϊκό και αντεργατικό οπλοστάσιο, αλλά δεν είναι καν το τέλος, μετά από το οποίο θ' αρχίσει μια αντίστροφη πορεία. Είναι απλώς ένας ακόμα σταθμός στη μνημονιακή πορεία που δεν έχει τέλος. Η σκληρή λιτότητα και η κινεζοποίηση ήρθαν για να μείνουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο